Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:30

Hangi davranışlar kul hakkına girer?

Hangi davranışlar kul hakkına girer?

LeoparGS
Hangi davranışlar kul hakkına girer?

kul hakkına giren davranışlar

Kul hakkının dinimizce ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu yüzden başkasının hakkı olan bir şeyi engelleyerek veya başkasına ait bir şeyi izinsiz kullanarak haklarına girmekten çok çekiniyorum. Ancak ben yurtta kalan bir öğrenciyim. Bazen arkadaşlarım odada olmadığı zaman eşyalarını izinsiz kullandığım oluyor. Sonradan helallik dilemeyi de unutuyorum. Bu gibi durumlarda sorumluluk altına girer miyim?

Dinimize göre Allâh u Teâlâ dilerse her türlü günahı affedebildiği halde kul hakkı sadece hak sahibi tarafından affedilebilmektedir. Hz. Peygamber’in bildirdiğine göre kıyamet günü Allah’ın huzuruna kul hakkıyla varan kişi, hak sahibine bu hakkı ancak kendi sevaplarıyla ödeyebilecektir. (Buhârî, Rikâk, 48) Kul hakkının bir yönü de, başkasına ait bir şeyi izni olmadan kullanmamaktır. Ancak insanların sürekli birbirleriyle iç içe olduğu ofis, devlet dairesi, öğrenci yurdu, ev gibi ortamlarda başkasına ait bir eşyayı her kullanımdan önce ayrı ayrı izin istemek yerine, çok sık kullanmak durumunda olduğunuz eşyalar için genel bir izin almak yeterlidir. Karşıdaki insanın kullanılmasına izin vermediği veya bundan hoşlanmadığı eşyaları ise kullanmamak gerekir. Şayet izinsiz kullanılmış ise, o eşyanın iade edilmesi ve helallik istenmesi yeterli bir davranıştır. Eğer başkasına ait herhangi bir şey izinsiz tüketildiyse veya istemeden zarar verildiyse telafi edilmelidir.
Esasen başka insanlara karşı dünyevi ve uhrevi sorumluluklarımız, onlara zarar vermemek esasına dayanır. Saydığımız bu esaslara riayet ettikten sonra Acaba vebali olur mu? diye endişe etmeye gerek yoktur.

FATMA YÜKSEL
Ailem Dergisi
Sayı:248


Cevap: Hangi davranışlar kul hakkına girer?

hasret
çok sık kullanmak durumunda olduğunuz eşyalar için
genel bir izin almak yeterlidir

Elhamdülillah… Dinimiz kolaylık dini…

Allah razı olsun …

Okudunuz mu?  Kadın mahremi olmayan bir erkeğe selam verebilir mi; halini hatırını sorabilir mi?

Yanıt: Hangi davranışlar kul hakkına girer?

Mumtehine
< Esasen başka insanlara karşı dünyevi ve uhrevi sorumluluklarımız, onlara zarar vermemek esasına dayanır. >
Allahu Teala razı olsun LeoparGS kardesim…emegine,fikrine hurmet,ilmine bereket dolsun insaAllah!


Soru: Hangi davranışlar kul hakkına girer?

karia
Allah razı olsun ……….

Okudunuz mu?  Vefk ve Tılsım nedir? Gerçekliği var mıdır? Bunları yapmak günah mıdır?

Hoca
< Kul hakkının bir yönü de, başkasına ait bir şeyi izni olmadan kullanmamaktır. Ancak insanların sürekli birbirleriyle iç içe olduğu ofis, devlet dairesi, öğrenci yurdu, ev gibi ortamlarda başkasına ait bir eşyayı her kullanımdan önce ayrı ayrı izin istemek yerine, çok sık kullanmak durumunda olduğunuz eşyalar için genel bir izin almak yeterlidir. Karşıdaki insanın kullanılmasına izin vermediği veya bundan hoşlanmadığı eşyaları ise kullanmamak gerekir. Şayet izinsiz kullanılmış ise, o eşyanın iade edilmesi ve helallik istenmesi yeterli bir davranıştır. Eğer başkasına ait herhangi bir şey izinsiz tüketildiyse veya istemeden zarar verildiyse telafi edilmelidir. >
Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Başkasına evlatlık olarak verilen kişinin öz babasından miras hakkı var mıdır?

Din
Namus
Mal
Akıl
can

bunlar koruma altındadır kim bu haklara tecavüz ederse kul hakkına girmiş olur.


İREMNAZ
Allah razı olsun emeğine sağlık


_zhr_
s.a. Bu konuda bir şey sormak istiyorum ailemizden biri bazen çok sinirlenip kendini tutamıyor.Eğer yemeklerine ilaç katarsak bu kul hakkına girer mi? Şimdiden saolun

Okudunuz mu?  İbni Teymiyye hakkında biraz bilgi verirmisiniz N.F.K. in "doğru Yolun sapık kolları

Kayıtsız Üye
Teşekkürler.. ALLAH RAZI OLSUN !!!! 🙂 🙂


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler bana çok yaradı


Kayıtsız Üye
16 yaşlarımda otoparta valelik yapıyodum yoğun olduğu için bir aracı bilmedeb sürttüm korkudan kimseyede söyliyemedim şimdi pişmanlık duyuyorum helallik almam gerekirmii


kul hakkına giren davranışlar, kul hakkına giren davranışlar nelerdir, neler kul hakkına girer

Bu kategoride yer alan Dinimizde sakalın hükmü nedir? Tıraş olmak günah mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hangi davranışlar kul hakkına girer? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.