Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:15
Namaz
Abone

Orta namaz hangisidir?

Orta namaz hangisidir?

Misafir
Orta namaz hangisidir? Orta namaz nedir Orta namazı kısaca açıklar mısınız ?


Cevap: Orta namaz hangisidir?

Muhammed
Orta Namaz Ne demektir. Orta Namaz Hangisidir.?
Bu Konuda Farklı Görüşleri Aşağıya Almaya çalıştık.
ORTA NAMAZ NE DEMEKTİR?

بسم الله الرحمن الرحيم

((حَافِظُوا عَلَى الصَّلَوَاتِ وَالصَّلاةِ الْوُسْطَى وَقُومُوا لِلَّهِ
قَانِتِينَ))

الْوُسْطَى (El-Vusta) kelimesi kip olarak ef’alüt-tafdil kalıbından müennes yani dişil kipi olup müennes olan وَالصَّلاةِ (Es-Salat) kelimesinin sıfatıdır. Daha fazla-daha ziyade… anlamını manaya katan bir kalıptır. Burada (El-Vusta) kelimesi sadece vasat yani orta –iki şeyin ortası anlamında değildir.

(El-Vusta) daha faziletli ve daha hayırlı/ sevaplı/ bereketli namaz manasında orta namaz demektir. Zira salt iki şeyin ortasında olmak bir fazilet değildir. Hadis-i şeriflerde de "Evsat” kavramı da bu manada kullanılmıştır. "İşlerin en hayırlısı evsat yani orta olanıdır". Orta olan hayırlı olandır. En hayırlısı da orta olandır.

الْوُسْطَى (El-Vusta)kelimesinin الصَّلَوَاتِ ‘kelimesine atfi, hassın genele atfi babındandır. Buradaki hikmet kadir gecesinin diğer gecelere nisbetinde var olanın aynısıdır.

Daha faziletli orta namaz hangisidir ?

Bu soruya kesin cevap vermek zordur. Kadir gecesi gibi… Ancak İslam bilginlerinin bu konuda farklı görüş ve delilleriyle beraber birden fazla öngörüleri olmuştur. Bunlara biraz değinelim:

Meleklerin yer yüzüne iniş ve mele-i a’laya yükseliş zamanına denk geldiği için orta namazın ikindi namazıdır demişlerdir. Bu görüş ayni zamanda İmam Şafiye aittir.

"Ümmetime sabahın erken anlarında bereket kılınmıştır.” Mealindeki peygamberimiz s.a.v.’in hadisinden hareketle orta namazın sabah namazı olarak değerlendirenler, Maliki mezhebine mensup bilginlerdir.
İnsanlar, istirahat ve uykularından feragat ederek bu namaza kalktıkları için bu namaz diğerlerine nazaran daha meşakkatli olması, bu görüşü desteklemektedir.

İslamda ilk nazil olan namaz öğle nazmıdır. Zühür kelimesi de "ilk ortaya çıkan namaz” anlamını te’yit eder. İşte bu münasebetten hareketle en faziletli anlamında orta namazın öğle namazıdır. Denmiştir.

Gündüz namazlarının vitri hükmünde olması hasebiyle akşam namazını الْوُسْطَى (El-Vusta) olarak görenler olmuştur. Ayrıca zaman geceyle başlar gecenin başlangıcı da akşam iledir.

Yatsı namazını sabah namazında var olan meşakkatten hareketle الْوُسْطَى (El-Vusta) yatsı namazıdır. Diyenler de olmuştur.
Bu konudaki diğer görüşler ise;
1. Cuma namazı. Cuma günü cuma namazı, diğer günlerde öğle namazıdır. Bu da Hz. Ali’den rivayet edilmiştir.
2.Cenaze namazı
3.Bayram namazı; Kurban bayramı/ Ramazan bayramı her birinin ayrı dayanakları bulunmaktadır.
İbn- Arabi gibi zatlar ise sabah ve ikindi namazlarını ağırlık görüş olarak değerlendirmişlerdir. ki Ebu Hayyan’ın anlattığına göre Hz. Ömer ve Hz. Osman bu görüşe sahiptirler.
Bütün bu rivayetler arasında itimada en uygun olan görüş; Hz. Peygamberin salat-ı asır (ikindi namazı) diye açıklamasıdır…"
İbn Cerir Taberî de tefsirinde bunu doğru göstermiştir. Hanefîlerin de en çok taraftar olduğu görüş budur. Böyle olmakla beraber, bu kadar ihtilaf içinde bunun kesin bir tefsir olduğu iddia edilemez.
Şüphe yok ki her birinin ayrı bir delil ve dayanağı vardır. Ancak Allah c.c. kadir gecesini hikmetlerine binaen gizlediği gibi insanlar bütün namazlara الْوُسْطَى (El-Vusta)namazı olarak telakki etsinler diye belirtmemiştir. Tabiînin büyüklerinden Said b. Müseyyeb ve Ebu Bekir Varrak bu görüşe sahip olmuşlardır. Cenab-ı Allah, Ramazan ayında kadir gecesini, Esmâ-i Hüsnâ’sında (en güzel isimleri içersinde) İsm-i Azam’ını (en büyük ismini), cuma gününde icabet saatini gizlediği gibi; namazlar içinde de orta namazını gizlemiş ve bununla beraber muhafazasını emretmiştir ki; namazların hepsine devam ve muhafazasına itina gösterilsin. Böyle olduğunu Nafi, İbn Ömer’den rivayet etmiş, Rebi’ b. Heysem de bu görüşe sahip olmuştur. Elmalı tefsirinde konuyla ilgili şu değerli bilgiler yer almaktadır: الْوُسْطَى (El-Vusta) beş vakit namazdan, belirsiz olarak bir tanesidir. dedikten sonra şöyle devam eder: Bir de bu âyet önce, "orta namazını, ikindi namazını…" diye inmişti.

Hz. Hafsa’nın, kölesine yazdırdığı ve bu âyete gelince özellikle imla suretiyle yazdırdığı mushafta ve yine Hz. Aişe’nin mushafında böyle ve bir rivayette: "o ikindi namazıdır" şeklinde olduğu, fakat bunun daha sonra neshedilip (kaldırılıp) yalnız, kırâetınin kaldığı mütevatir kırâetlerle sabit ve Bera’ b. Âzib hazretlerinden de özellikle rivayet edilmiş bulunduğu cihetle anlaşılıyor ki bu önce ikindi namazı olmak üzere tayin edilmiş olduğu halde, daha sonra tayini neshedilip kapalı bırakılmıştır.

Tefsirci Kurtubî demiştir ki, sahih olan budur; çünkü deliller, birbirine zıt ve tercih şekli de yoktur.
Meselenin gramer yönüne dönecek olursak; الصَّلَوَاتِ (Es-Salavat)kelimesi çoğuldur. الْوُسْطَى (El-Vusta) buna atfolunmuştur. Arap dilinde çoğulun en azı üçtür. Matuf ile matufün aleyh’i ayni olamaz müğayir olması gerekir. Buna göre dört sayısının tekli sayı olmadığından ortası olamayacağına göre namazların sayısı bunun bir fazlası olan beş vakit olduğu ortaya çıkmaktadır.


Cevap: Orta namaz hangisidir?

Kayıtsız Üye
bana da ikindi namazı gibi geliyor nedeni ise ikindi ve akşam vakitleri arası bir ağırlık uyku bastırdığından uyuyakalıp kaçırılması ihtimali yüksek olduğundan ve zaten uyunması haram saatler olduğundan özellikle bu vakit vurgulanmış olabilir..

Okudunuz mu?  Namazdan sonra dua ve tesbih, Namaz bittikten sonra neler yapılır?

Cevap: Orta namaz hangisidir?

Kayıtsız Üye
Bir üstteki şahıs, sen Allah adına nasıl bir şeyi haram edersin? Allah Kuran’da kaç kez haram uyduranları uyarıyor haberin var mı?


Kayıtsız Üye
Kardeşim canım kardesim benim adam yukarda kendisi haram kilmiyor herhalde . Kerahat vaktinden bahsetmiş. Hadis i Şerif te de var . Sahihtir de aksam güneş batmaya yakın namaz kılınması yasaklanmıştır. Uyunmamasi içinde uyarilmistir.Ameller boşa gider tarzında o uykudan sakınmaya çalışın denmistir. iyi okuyup araştırmakta fayda var. Kinci olmayın, dinci olun:D

Okudunuz mu?  Kirli yerde namaz kılmak

Kayıtsız Üye
Arkadaş kerahat vaktinden bahsetmiş. Aksam güneş batmaya yakın namaz kılmak yasaklandı ve o uykudan sakindirilmistir.Amelleriniz boşa gider tarzında korkutulmustur.hadis i Şerif bulabilirsin. Kinci olmayın, dinci olun:D


#UguR
Orta namaz İkindi namazıdır


Kayıtsız Üye
Benim düşüncem cuma namazidir çünkü yüce Allah cuma namazına özel bir önem vermiştir cuma namazına insanların işlerini meşguliyet lerini bırakarak mutlaka katılmalarını emretmiştir çünkü cuma namazı toplantı namazidir müminlerin sıkıntılarıni paylaştığı
bir ortamdır diğer namazlarda böyle bir durum yoktur yüce Allah bu namazın ne kadar önemli olduğunu müminlere belirtmek istemiş.

Okudunuz mu?  Secdede gözler kapatılır mı

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar slm. öncelikle şunu belirtelim cevabı olmayan hiçbir soru yoktur. yeter ki onu bileni bulup soralım.ama ne yazık şu anda ilahiyat kesimi bile bilmediklerini bilip araştırmıyor. o yüzden güya İslami anlatan sahte hocalar şeyhler yüzünden bu haldeyiz.bir keçi sakallı insanların yanında rezil rüsva oluyorlar oluyoruz. amna elbet bir cevabı var.ne demiş yunus sultan gel ey kardeş hakkı bulayım dersen bir kamil mürşide varmadan olmaz. Bu söz muazzam bir söze sürüm sürüm süründüm ete kemiğe büründüm yunus gibi göründüm diyenden de hak kelamı çıkar.ama kamil mürşid demiş. Bilene her şey kolay.zor olan bileni bulmak..gelelim orta namaza.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken namaz kılınır mı

orta namaz nedir, orta namaz, orta namaz hangisidir

Bu kategoride yer alan Namaz kılarken neden tat-huşu alamıyorum? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Orta namaz hangisidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.