Anasayfa
3 Mart 2022, 6:07
missa8
Abone

Ebu Cehil hakkında Ayet var mı ?

Ebu Cehil hakkında Ayet var mı ?

Misafir
Ebu Cehil hakkında Ayet var mı ? Kuranı kerimde Ebu Cehil ile ilgili ayeti kelimeler var mıdır ?


Cevap: Ebu Cehil hakkında Ayet var mı ?

Desert Rose
]KURTUBİ TEFSİRİ
ALAK SURESİ
AYET 9-10

9,10. Bîr kulu, namaz kılarken engelleyeni gördün mü?

"Bir kulu" buyruğunda sözü geçen kul, Muhammed (sav)’dır. "Namaz kılarken engelleyeni" bu da Ebu Cehil’dir "gördün mü?"

Çünkü Ebu Cehi) şöyle demişti: Eğer Muhammed’i namaz kılarken görecek olursam ayağımla boynunu ezeceğim. Bu açıklamayı Ebu Hureyre nakletmiştir. Bunun üzerine yüce Allah, onun halinin hayret edilecek bir durum olduğunu belirtmek üzere, bu âyeti kerimeleri indirmiştir.

Okudunuz mu?  Birinin resmini izinsiz İnternette paylaşmak Kul hakkı mı?

İfadede hazfedilmiş .sözler olduğu ve mananın: Acaba namazdan alıkoyan bu kimse, cezaya çarptırılmaktan yana emin mi oldu? şeklinde olduğu da söylenmiştir.

TABERİ TEFSİRİ
ALAK SURESİ
AYET 9-10

9-10 Namaz kıldığı vakit bir kulu engelleyeni gördün mü?

Bu âyetlerin ve bunlardan sonra gelen âyetlerin Ebu Cehil hakkında nazil oldukları rivayet edilmektedir. Bu husus Abdullah b. Abbas ve Ebu Hureyre´den rivayet edilmektedir. Abdullah b. Abbas diyor ki: "Ebu Cehil dedi ki: "Yemin olsun ki eğer Muhammed´in Kabe´de namaz kıldığını görürsem ayağımı onun boynuna basacağım." Ebu Cehil´in bu sözü Resulullaha ulaştı. Resulullah: "Şayet o bunu yapacak olsaydı melekler onu yakalardı." buyurdu.

Okudunuz mu?  Cinler en çok neyden korkar?

Ebu Hureyre diyor ki:

"Ebu Cehil şöyle demişti: "Muhammed yine aranızda yüzünü topraklara sürüyor mu (namaz kılıyor mu?)" "Evet" dendi. Ebu Cehil: "Lat ve Uzza´ya (putlara) yemin olsun ki ben onun böyle yaptığını görürsem mutlaka ayağımı onun boynuna basacağım. Veya onun yüzünü topraklara süreceğim." dedi. Resulullahın yanına vardı. O, namaz kılıyordu. Boynuna basmaya kalktı. Bir de baktılar ki Ebu Cehil geri geri çekiliyor ve elleriyle de bir şeyleri kendisinden uzaklaştırmaya çalışıyor Ona: "Sana ne oldu?" diye soruldu. Ebu Cehil: "Benimle onun arasında ateşten bir çukur, bir uçurum ve bir de kanatlar var." dedi. Bunun üzerine Resulullah: "Şayet o bana yaklaşacak olsaydı melekler onun vücudunu parça parça koparıp götüreceklerdi." buyurdu. İşte bunun üzerine Allah teala: "Hayır, gerçekten insan, kendisinin muhtaç olmayacağını zannettiği için azar." "Ey insan, dönüş mutlaka rabbinedir." "Namaz kıldığı vakit bir kulu engelleyeni gördün mü?" "Söyle bakalım, ya o engelnenen kul doğru yoldaysa veya Allahtan korkmayı emrediyorsa? Söyle bakalım o engelleyen kul da yalanlıyor ve yüz çeviriyorsa?" "Namaz kılanı engelleyen kimse, Allanın her şeyi gördüğünü bilmez mi?" "Hayır hayır eğer o, bu davranışından vazgeçmez ise yemin olsun ki biz onu perçeminden, yalancı ve günahkar perçeminden tutup cehenneme sürükleriz." "O zaman taraftarlarını yardımına çağırsın." "Biz de Zebanileri çağıracağız." "Ey Muhammed sakın ona uyma." âyetlerini indirdi.

Okudunuz mu?  Suizan ne demek? Suizan hakkında kısaca bilgi

Abdullah b. Abbas diyor ki: "Resulullah bir gün namaz kılıyordu. O sırada Ebu Cehil geldi ve ona: "Ben sana bunu yasaklamadım mı? Ben sana bunu yasaklamadım mı?" dedi. Bunun üzerine Resulullah namazdan döndü ve Ebu Cehil´i azarladı. Ebu Cehil de ona: "Sen çok iyi biliyorsun ki bu vadide benden daha çok taraftarı bulunan kimse yoktur." dedi.
İşte bunun üzerine Allah teala: "O zaman taraftarlarını yardımına çağırsın. Biz de Zebanileri çağıracağız." âyetlerini indirdi.

Okudunuz mu?  Sevgilimi aldattım çok pişmanım

Abdullah b. Abbas diyor ki:

"Allaha yemin olsun ki şayet Ebu Cehil taraftarlarını çağıracak olsaydı Allahın Zebanileri onu yakalardı."

Rivayet edildiği gibi Allah teala bu âyeti kerimelerde Ebu Cehil´i ve benzerlerini uyarmış ve imana gelmedikleri takdirde, akıbetlerinin perişan ola-cağını bildirmiş ve buyurmuştur ki: "Ey Muhammed, sen Kabede namaz kılar-ken, namaz kılmana engel olmak isteyen ebu Cehil´i gördün ya. Ne dersin? Sen namaz kılmanda haklı isen veya seni namaz kılmaktan alıkoyana, Allahın azabından korkmasını emrediyorsan, ne dersin? Eğer Ebu Cehil senin getirdiğin hakkı yalanlar ve ondan yüz çevirirse bilmez mi ki Allah onun bu yaptıklarını görür? Ebu Cehil, Allahın kendisini cezalandırmasından korkmaz mı? Hayır, hayır Ebu Cehil, ayağını Muhammed´in boynuna basamaz. Buna gücü de yet-mez. Şayet o, Muhammed´e karşı giriştiği düşmanca tutumundan vazgeçmeyecek olursa yemin olsun ki biz onu, yalancı ve günahkar perçeminden mutlaka yakalayacağız. İşte o zaman, o aşiretini, kavmini ve bütün taraftarlarını yardımına çağırsın. Biz de Zebanileri çağıracağız. İşte o zaman Ebu Cehil ve benzerleri neyin ne olduğunu anlamış olacaklardır. Hayır, hayır, durum Ebu Cehil´in iddia ettiği gibi değildir. Ey Muhammed, sen namazı yasaklamasında ve diğer işlerinde Ebu Cehil´e uyma. Rabbine secde et, ibadet ve itaatle ona yaklaş. Zira biz senin yanında oldukça Ebu Cehil sana hiçbir zarar veremeyecektir."
alıntı.

Okudunuz mu?  Kıskançlık yalan iftira ile ilgili hadisler

ebu cehil ayet, ebu cehil ile ilgili ayet, ebu cehil ayeti

Bu kategoride yer alan Sizin davranışlarınıza bakıp da müslümanlığa özenen insanlar yoksa, imanınızı gözden geçirin başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ebu Cehil hakkında Ayet var mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.