Anasayfa
1 Kasım 2021, 20:39
Kuran Meali
Yönetici

Nisa Suresi Hakkında Bilgi

Nisa Suresi Hakkında Bilgi

@mir
NİSA SURESİ

Sure Hakkında Bilgi

Bazı bölümlerinde kadın haklarından da bahsedildiği için sure Nisa adını almıştır. Nisa, kadın demektir. Medine döneminde Ahzab suresinden sonra nazil olmuştur. 176 ayettir. Resmi mushaf tertibinde Kur’an-ı Kerim’in 4. suresidir. İniş sırasına göre ise 98. suredir. Bu sure, Kur’an-ı Kerim’in yedi uzun suresinden (es-seb’u’t-tıval) birisidir. Yedi uzun surenin diğer altısı Bakara, Âl-i İmran, Mâide, En’am, A’raf, Yunus (veya Kehf) sureleridir. Hz. Ayşe’den nakledildiğine göre Peygamberimiz, aralarında Nisa suresinin de bulunduğu yedi uzun sure hakkında şöyle buyurmuştur: "Kur’an’ın yedi uzun suresini, kim öğrenip bellerse, o kişi âlim sayılır".1

Okudunuz mu?  Ve insan aldandı ayeti

Surenin temel konuları


Yetim ve kadın hakları,
Miras hükümleri,
Evlilik hukuku,
İbadet hükümleri,
Uyulması gereken toplumsal kurallar,
Yahudilerin ve Hıristiyanların yanlış inançları,
Yahudilerin ve münafıkların gerçek yüzleri,
Allah’a ve resulüne itaatin zorunluluğu,
Cihadın önemi,
İman edip sâlih amel (iyi işler) işleminin lüzumu.

Surenin temel mesajları


Allah’tan korkulmalı ve akrabalık bağları koparılmamalıdır.

Yetim malı yemekten kesinlikle sakınılmalıdır.

Dörde kadar evlilik yapılabilir. Ancak adalet prensibi itibarıyla esas olan tek eşliliktir.

Miras, adaletli bir şekilde paylaştırılmalıdır.

Zinadan kesinlikle uzak durulmalı; zina eden kadın ve erkek cezalandırılmalıdır.

Allah, tövbe edenlerin tövbesini kabul eder. Ancak bilerek günahta ısrar edenlerin tövbelerini kabul etmez.

Okudunuz mu?  Muhacirler ve Ensar ile ilgili ayetler

Kadınlara karşı iyi davranılmalıdır.

Başkalarının malına, canına ve namusuna zarar vermekten kaçınılmalıdır.

Kıskançlık yapılmamalıdır.

Ana-babaya ve diğer insanlara iyi davranılmalıdır.

Allah’a ve ahiret gününe inanıp yararlı işler yapanların ecrini Allah mutlaka verir. Ayetlerini inkâr edenleri ise cezalandırır.

Emanetler ehline verilmeli ve insanlar arasında adaletle hükmedilmelidir.

Düşmana karşı hazırlıklı olup gerekli tedbirler alınmalıdır.

Allah yolunda mücadele etmekten çekinilmemelidir.

Şahitlik görevinden kaçınılmamalı ancak yalan yere şahitlik yapılmamalıdır.

Allah, insanların bütün işlerini bilir.

Bütün peygamberlerin hak olduğuna inanılmalıdır.

Allah katında hiç kimse imtiyazlı değildir. Kim bir kötülük işlerse karşılığını görür.

Okudunuz mu?  İlk Kuran meali ne zaman yapılmıştır?

Dipnotlar
1. Müsned. VI, 73, 82.

Hasenat Programından alınmıştır.


Kısaca Nisa Suresi Hakkında Bilgiler

mum
nisa suresi ile ilgili bilgi

NİSA SURESİ

(Kur’an-ı Kerim’in 4. suresi olup Medine’de inmiştir.)

Buharî Hz. Aişe’den şöyle dediğini rivayet etmektedir: "Nisa suresi, şüphesiz ben, Resulullah (s.a.)’ın yanında iken nazil olmuştur."

Hz. Aişe’nin Resulullah (s.a.) ile birlikte evlilik hayatı hicretin birinci yılı Şevval ayında başlamıştır.

Adı:

Bu sureye "Büyük Nisa Suresi" adı verilmiştir. Buna sebep ise bu surede kadınlar ile ilgili hükümlerin çokluğudur. Buna karşılık Talâk suresine ise "Kısa Nisa Suresi" adı verilmiştir.

Okudunuz mu?  Enfal suresi 63. ayet: Ve (Allah), onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine o

Sürenin konusu, içeriği, Muhtevası:

Bu sure küçük aile ile ilgili hükümlerden söz ettiği gibi, büyük aile olan İslâm toplumu ve bu toplumun insanlık toplumu ile ilgili hükümlerine dair açıklamalar da ihtiva etmektedir. Göz kamaştırıcı bir şekilde bütün insanların tek bir candan var olduklarını açıklamak suretiyle insanlığın asıl menşeinin birliğini açıklamakta ve kişinin kendisi hakkında, başkası hakkında, gizli ve açık durumlarda Allah’tan korkmasını emretmek suretiyle genel toplumsal ilişkileri gözetim altında tutmaktadır.

Sure uzun uzadıya kız çocuklar ve hanım olarak kadına dair hükümleri söz konusu ettiği gibi, bunların malî sorumluluğu bakımından -kocası dahi olsa- erkekten bağımsız ve mükemmel bir ehliyete sahip olduğunu açıklamaktadır. Aile içerisinde mehir, nafaka, güzel geçim gibi evlilik haklarından, babasının yahut kocasının terekesinden hak ettiği mirastan söz etmektedir. Evliliğe dair hükümleri, evlilik ilişkilerine dair kutsamaları, mahremiyet ve sıhrî akrabalık bağını, eşler arasındaki anlaşmazlıkları çözüme bağlama keyfiyetini, nikâh akdi ile ilgili ısrarı açıklamaktadır. Ayrıca erkeğin aile reisi olmasının se-bebinir bunun müstebitçe bir yetki olmayıp bir yük olduğunu ve bu küçük kurumun işlerinin yürütülmesi için bir yükümlülük, bir sorumluluk olduğunu açıklamaktadır.

Okudunuz mu?  Doğruluk ile ilgili ayetler

Daha sonra toplumsal bağların ölçüsünü, onların karşılıklı öğütleşme, dayanışma, merhamet, yardımlaşma esasları üzerinde -ümmet binasının güçlendirilmesi için- kurulduğunu beyan etmektedir.

Bu toplumun sair toplumlarla, sair cemaat yahut devletlerle eşit bir şekilde ilişki türlerini mükemmel bir şekilde ortaya koymaktadır. Devletler arası ahlâk ve ilişkileri, savaş ve barışa dair bir takım hükümleri belirlemektedir. Kitap Ehli’ne karşı delil getirip onlarla tartışmanın bazı yönlerini ve buna bağlı olarak münafıklar etrafında odaklaştınlan bir takım hamleleri gözler önüne sermektedir. Bütün bunlar İslâm ülkesinde faziletli bir toplumu ortaya koymak, onu akide sapıklığından arındırıp arı duru, aklın kavrayabildiği tevhid akidesinden, aklî ikna ve ruhî huzur alanından alabildiğine uzak ve karmaşık Hristiyanî teslis düşüncesine doğru sapmaktan kurtarmak içindir. Nitekim bu teslis akidesi ile ilgili olarak Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Artık (Allah) üçtür, demeyin. Bundan sakının. Hakkınızda hayırlı olur. Allah ancak tek bir ilâhtır." (Nisa, 4/171).

Okudunuz mu?  Hz Muhammedin insani Yönünü ifade Eden Bir Ayet Meali

Sürenin Fazileti:

Hâkim Müstedrek’inde Abdurrahman b. Abdullah b. Mes’ud’dan şöyle dediğini nakletmektedir: Nisa suresinde beş ayet-i kerime vardır ki onları dünyaya ve dünyadaki her şeye değişmem. Bunlar, "Şüphesiz Allah zerre ağırlığı kadar zulmetmez." (Nisa, 4/40); "Eğer nehyolunduğunuz büyük günahlardan kaçınırsanız…" (Nisa, 4/31); "Şüphesiz Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz ondan başkasının dilediği kimselere mağfiret eder." (Nisa, 4/48 ile 116); "Eğer onlar nefislerine zulmettikleri vakit sana gelip de Allah’tan mağfiret dile-selerdi…" (Nisa, 4/64) ayetleridir. Daha sonra da Hâkim der ki: "Eğer Abdurrahman babasından (Abdullah b. Mes’ud) hadis dinlemiş ise, bu isnadı sahih bir rivayettir." Ancak bu hususta farklı görüşler vardır. Abdürrezzak ve İbni Cerir et-Taberî’nin İbni Mes’ud’dan buna yakın ifadeler ile naklettikleri de bunu desteklemektedir.

Okudunuz mu?  HAŞR SURESİ Hakkında Bilgi

Cevap: Nisa Suresi Hakkında Bilgi

yasemin
Sure bütününde maksat beş temel emniyeti korumaktır .
1.Can emniyeti
2. Akıl emniyeti
3. Din emniyeti
4. Nesil emniyeti
5. Mal emniyeti

Surenin ana konusu adalet ve hukuktur . Hukukun temelinin "insanlık" ortak paydası ve sorumluluk ahlakı olduğunu vurgulayan bir ayetle başlar. Bu ayetin muhattapları Allah’a karşı sorumlu davranmayı çağırırken , hem insanlığın hem de merhametin ortak sembolü olan "rahim bağıan " dikakt çeker. Sonra aile hukuku çercevesinde yetimler hakkını gözetmeyi emreden ayetler gelir

Okudunuz mu?  İnne rabbi ledifun lima yeşa summes sebile yesserahu yâ latif anlamı

Sözün Özü : Nisa suresi her fırsatta ahlak ve akide arasındaki kopmaz bağa dikkat çeker. Haksız kzanç yemenin çirkinliği ve müslümanlar arasında muhabbetin gerekliliği vurgulanır . Sure miras hukukuna dair Kelale ayeti ile son bulur .

Soru : Miras üzerinde Kuran’ın böylesine titizlenmesinin hikmeti nedir ?

Okudunuz mu?  Sabır Ayetleri

cevap : Emeğe saygı ve insanoğluna verilen ilahi bir emanet olan malı emanetçisiz bırakmamaktır . Zira sahipsiz kalan bir emanet , ihanete davetiye çıkartır.


Yorum: Nisa Suresi Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm bilgiler için sagolun Allahim razı olsun


nisa suresi hakkında bilgi, nisa suresi hakkinda bilgi, nisa suresinin konusu

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nisa Suresi Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.