Anasayfa
31 Ekim 2021, 9:03
missa0
Abone

Çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz mi?

Çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz mi?

Kayıtsız Üye
Batın ismi çocuğa konulabilir mi? Çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz midir açıklar mısınız ?


Cevap: çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz mi?

Desert Rose
Çocuklara Allah adını takmaktan maksadınızın; onun Kadir, Hakim, Rahman sıfatlarını kastettiğinizi düşünerek sorunuza cevap vermeye çalışalım.

Bir babanın evladına karşı olan görevlerinden birisi de ona güzel bir isim vermesidir. Toplumuzda maalesef bu konudaki hassasiyetlerin bazen gözetilmediğini görmekteyiz. Çocuklarımıza isim verirken bu isimlerin güzel bir anlam ifade ediyor olmasına özen göstermeliyiz. Nitekim peygamber efendimiz (s.a.s) bazı sahabilerin Müslüman olduktan sonra cahiliye dönemindeki isimlerini değiştirmiştir. Mesela: Kelb (Yani köpek) Abduluzza (Yani Uzza putunun kulu) Kilâb (Köpekler) gibi bazı sahabelerin isimlerini Abdurrahman, Abdullah vs. gibi daha güzel isimlerle değiştirmiştir. Bu sebeple:

Okudunuz mu?  Kuş yuvasını kuş bozmak caiz mi?

Kötü anlamlar ifade eden veya hiçbir anlamı olamayan isimleri isim olarak çocuklarımıza isim olarak vermemeye özen göstermeliyiz. Çünkü bu tür isimler çocuğumuzun psikolojisine etki edebileceği gibi onun ileride ismi sebebiyle alay konusu olmasına vesile olabilir.

Diğer taraftan; Allah’ın sıfatlarını bir insan için mücerred manada kullanmak dinen caiz olamaz. Mesela bir kimseye ad olarak: Latif, Kadir, Rahman, Rahim gibi Allah’ın sıfatlarını kullanmak dinen caiz değildir. Bunun yerine bu isimlerin başına, insanların Allah’ın kulu olduklarını ifade etmek amacıyla Abdüllatif, Abdülkadir, Abdurrahman, Abdürrahim, gibi isimler kullanmak daha doğru ve daha faziletlidir.

Okudunuz mu?  Duaların sonunda neden amin denir

Cevap: çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz mi?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok güzel açıkladınız


Yorum: Çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz mi?

imam
< Latif, Kadir, Rahman, Rahim gibi Allah’ın sıfatlarını kullanmak dinen caiz değildir. >
rahman ismini koymak caiz değil ama diğer sayılan kadir rahim vb isimler konabilir

Okudunuz mu?  İçkili iken dua okunurmu?

Kayıtsız Üye
Isım olarak (Kadir batın) koymak istiyorum ama bebeğe ağır gelirmi bu isim yardımcı olursanız sevinirim


arifselim
Kadir ismi konulması caizdir ama Batın ismi verilmesi caiz değildir. Eğer verilecekse mutlaka başına ‘abd’ yani Abdulbatın şeklinde konulması gerekir.


Kayıtsız Üye
Hocam çocuğumuzun ismini Celal mi koymak uygundur AbdulCelal mi. Abdulun anlamı kulu ise ve Celal ismi de Allah C.C sıfatı olduğu için direk kulu demek caiz olur mu? Allah C.C direk ismine sadece Abdul getirilmez mi? Allah razı olsun şimdiden hocam.

Okudunuz mu?  Cüzdanımı kayıp ettim nasıl bulabilirim?

arifselim
Allah’a ait olan ve özel sıfatlarını içeren isimleri vermek caiz değildir. Celal ismi ise özel bir sıfat taşımadığından bu ismi başında Abdul.. olmadan verebilirsiniz.


gürünlü
selamünaleyküm benim ismimi kadir koymuşlar timurtaş Uçar hoca bir sohbetinde diyorki Allah’ın isimlerini başına abd koymadan çocuğa verirseniz koyarsınız çocuk bu ismin altından kalkamaz ağırlığını taşıyamaz diyor başımdan bela musibet sıkıntı eksik olmuyor ismimden dolayımı bunlar başıma geliyor ismimi abdulkadir olarak değiştirmelimiyim yani kulağıma abdulkadir olarak okunmasımı gerekiyor abdulkadir olarak değiştirilirse başımdaki bela musibetler sıkıntılar kalkarmı beni aydınlatırsanız sevinirim

Okudunuz mu?  Online oyun üzerinden ticaret caiz midir?

arifselim
Aleykum selam. Yaşadığın sıkıntıların nedeni budur denemez. Sen istedikten sonra Çevrene Abdulkadir demelerini istemen yeterlidir. Ezan yada kamet okunmasına gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm, ben yavruma Berr ismini vermek istiyordum.Ama abdulberr olarak mı vermemiz gerekiyor?


muvaffak
Esma-ul Husna diye genelleştirilen isimler Allah’ın özel sıfatları olduğu için bu isimlerin önüne "ABD.." (kulu) ekinin koyulması tavsiye edilmiş kendi isminin kudretini kendi taşıyan Allah’ın isimlerinin şahsına has olması gayet doğal ve olması gereken gibi gözükmektedir. Örnek olarak "Halık" (Yaradan) sıfatını, inancımıza göre tek ve tam anlamıyla haiz tek vareden Allah’tır. Böyle bir sıfatın isim olarak tek başına bir insana verilmesi abes olup uygun olmayan bir durumdur. Bundan dolayı koyulacak isimlerde önüne bir ek koyulması tavsiye edilmiştir.

Okudunuz mu?  Camilerde Görev Yapan Kişiler Kimlerdir Ve Görevleri Nelerdir

kadir ismi caiz mi, rahman ismi konulurmu, Allahın isimlerini çocuğa koymak

Bu kategoride yer alan İstihaze kanı ile hayız kanı arasındaki fark nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çocuklara Allah’ın (c.c) isimlerinden koymak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.