Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:49
missa91
Abone

Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Bir Yere Taşımak Caizmi?

Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Bir Yere Taşımak Caizmi?

Kayıtsız Üye
Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Bir Yere Taşımak


Cevap: Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Bir Yere Taşımak Caizmi?

Desert Rose
1122 – Abdürrahim Fetvalarından: "Başka bir memlekette ölen kimseyi götürüp kendi kazasına defnetmekte beis yoktur" (H.Ec. 1/15)

1123 – Abdürrahim Fetvalarından: "Zeyd (adındaki şahıs) başkasına ait araziye sahibinden izinsiz olarak ölüsünü gömecek olsa, mal sahibi, çıkartmaya güçlü ve haklı olur" (H.Ec. 1/15)

1124 – Behce Fetvalarından: "Ölen kimse, mülkünün bahçesine gömülmesini vasiyet etse ve fakat varisler kabristana gömseler günahkâr olmazlar" (H.Ec. 1/14)

1125 – İbni Nüceym Fetvalarından: "Gömülmüş bir ölüyü, kendi memleketine götürüp defnetmek için kabrinden çıkarmak caiz olmaz" (H.Ec. 1/8)
Açıklama: Kabre konulmasından önce cenazeyi memleketine nakletmeye dini müsaade varsa da, kabrinden çıkarıp götürmek caiz değildir.
alıntı.

Okudunuz mu?  Vacip ceşitleri nelerdir?

Cevap: Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Bir Yere Taşımak Caizmi?

Fetva Meclisi
Kişinin, öldüğü yerin kabristanına defnedilmesi müstehaptır. Nitekim sahabe-i kiram genelde vefat ettikleri yerde defnolunmuşlardır. Ancak, cesedin bozulmasından endişe edilmiyorsa cenazenin başka bir memlekete taşınmasında ve oraya gömülmesinde dini yönden bir sakınca yoktur. Ashaptan Sa’d b. Ebî Vakkas ve Saîd b. Zeyd’in (r.a.) Medine’nin dışında bulunan Akîk’da vefat ettiği ve Medine’ye nakledildiği rivayet edilmiştir (Muvatta, Cenâiz 10; ayrıca bkz. Ali el-Kârî, Fethu Bâbi’l-İnâye, II, 63). Kabrin açılarak içindekilerin başka bir yere nakli konusuna gelince; kabrin bulunduğu yerden yol geçmesi, su altında kalması veya bulunduğu yerin başkasına ait olup sahibinin orada cenaze defnine izninin bulunmaması gibi zorunlu bir durum bulunmadıkça, ölünün başka bir mezarlığa nakledilmek üzere, defnedildiği yerden çıkarılması caiz değildir (İbn-i Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 661).

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin yasakladığı şeyler

cenazeyi nakletme , oluyu.başka.memlekete.gömek. olurmu , ölüleri başka bir yere nakl etmek caizmi

Bu kategoride yer alan Kabir azabı var mıdır? Nasıl izah edile-bilir? Öldükten sonra ruhun durumu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cenazeyi Öldüğü Yerden Başka Bir Yere Taşımak Caizmi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.