Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:12
missa01
Abone

Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı?

Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı?

Kayıtsız Üye
Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı?


Cevap: Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı?

muvahhidim
Kardeş;
Kur’an ve Sünnet, gıybeti yasaklamıştır:

"Bir kısmınız diğerlerinizin gıybetini yapmasın. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi?" (el-Hucurat, 49/12);
"Gıybet, kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır" (Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II, 384, 386).

Okudunuz mu?  Evlilik ve arkadaşlık duası bir de işlerim için dua verirmisiniz?

Ancak şu durumlar müstesnadır;

Açıktan Günah İşlemek: Kişinin günahını alenen yapması, yaptıklarından dolayı gurur duyması, yaptıklarının söylenmesinden dolayı üzüntü duymaması ve yaptıklarıyla övünmesi yüzünden onları anmak gıybet sayılmaz.

Eleştiri yapmak : Kural olarak, eleştiri rahatsız edici ise gıybet sınıfına dahildir. Dolayısıyla, sıradan insanları gıyaplarında eleştirme hakkımız da yoktur. Ancak kamusal hayat sözkonusu olduğunda, yukarıdaki dört duruma ek olarak bir kriteri daha dikkate alacağız:

Okudunuz mu?  İnsanın maddi ve manevi ihtiyaçları nelerdir?

– Kamusal kişilikleri, aşağılama ve hakaret olmaksızın ve iftira atmaksızın, onları rahatsız edecek olsa da, eleştirme hakkımız vardır. Yazarlar, sanatçılar, bilim adamları, siyasetçiler ve topluma model olarak sunulan herkes burada istisnaî konumdalar. Bu kişiler toplumla ortaklık konumunda olan kişilerdir; fikirleri ve tutumları tüm toplumu etkiler, şekillendirir, yönlendirir.

Okudunuz mu?  Kutsal dinlerin adları ve ibadet yerleri

– Bu kişilerin zâtlarını ve gizledikleri özel hayatlarını değil, yaydıkları eser ve tutumlarını eleştirebiliriz. Görüşlerine katılmadığımızı ve farklı düşündüğümüzü söyleyebiliriz.

– Toplumun inanç ve değerler sistemini etkileyen kamusal kişiliklerin gizledikleri özel hayatlarını kurcalayamayız. Yaydıkları fikirleri bize çok aykırı gelebilir. Sosyal çoğunluğun ve yüksek âlimlerin yüksek çoğunlukla katıldıkları durumlar dışında, yalnızca bizim cemaatimize, din, mezhep veya partimize uymuyor diye kimseyi aşağılayamayız: Sapıttı, bâtıl yola girdi, kâfir oldu, dinini sattı, bizi saptırıyor, sahtekârdır… gibi utanç verici hükümlerin altından kimse kalkamaz. Çoğu zaman eleştiri ile hakareti birbirine karıştırıyoruz. Aşağılayıp geçmek eleştirmek değildir, zihinsel tembelliktir, pervasızlıktır.

Okudunuz mu?  Teravih namazının delilleri

O’na emanet ol..
celle celeluh..


Kardesim ve babam hakkinda diğer kardesle konusmak giybet mi

Kayıtsız Üye
Selâmün aleykum. Biz uc kardesiz babam v küçük kardesim bize ve eslerimize büyük haksizliklar, manevi anlamda eziyet ve durumlari bizden çok cok iyi olmasina ragmen hep maddi destek beklemekteler.sorum su biz ablamla veya eslerimizle bunlari hep konuşuyoruz bazen dertlesiyoruz agliyoruz uzuluyoruz sinirleniyoruz. Ailecek çok yiprandik. Bizim bunlari kendi aramizda konusmamiz (hala yapiyor yine boyle yaptilar gibi yok akillanmiycaklar bizi sevmiolar gibi) giybet midir? Olaylara taniklik eden kisilerde oluyo uzun yillardir sürdüğü için komşumuzdan esimin ailesine kadar maddi manevi yapilanlar görülüyor. Onlarlada konsuyoruz neden boyle yapioyorlar gibi. Ozellikle eslerimiz çok yiprandi Allah razı olsun onlardan Allah rizasi için ve bizim için hep katlandilar. Ama bitmiyor. Nasil davranmaliyiz biri babam biri kardeşim. Giybet midir😔Allah bizleri doğru yoldan ayirmasin.

Okudunuz mu?  Başkasına ağda yapmak güsül gerektirir mi

Yorum: Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı?

arifselim
Aleykum selam. Gıybeti edilen kişi yakın veya uzak biri olsun farketmez hepsi gıybettir. Sözleri işittiğinde hoşuna gitmeyeceği şeyleri hakkında konuşmak gıybettir. Zaten gerçek olmayan şeylerin konuşulması ise iftira olur. Ancak zaruret olur ve bir haksızlığı ortadan kaldırmak için konuşulabilir.

Okudunuz mu?  Bu devirde yaşayan mürşit var mı?

halka mal olmuş kişiler, siyasilerın arkasında konuşmak gıybet mi, ünlü insanların hayatları konuşmak dedikodu mu

Bu kategoride yer alan Evliliği kurtarmak için okunacak dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.