Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:27
missa8
Abone

Hamama gitmek caiz midir? Hamamlar şeytanın evi midir?

Hamama gitmek caiz midir? Hamamlar şeytanın evi midir?

Kayıtsız Üye
Hamama gitmek caiz midir? Hamamlar şeytanın evi midir?


Cevap: Hamama gitmek caiz midir? Hamamlar şeytanın evi midir?

Hoca
Hadis-i şerifte belirtilen hamamlar, tesettüre riayet edilmeyen günahların işlendiği hamamlardır. Kadın erkek birlikte girilen hamamlar veya kadın erkek hamamlar ayrı dahi olsa tesettüre riayet edilmeyen hamamlar, bu sınıfta değerlendirilir.
Râvi, Aişe: < İSLAMDA HAMAM

Okudunuz mu?  Günah, sevap, sorgulayıcı meleklerin isimleri

Yazar: İslam Ansiklopedisi
Yıkanmak maksadıyla yapılan yer ve bina, çok sıcak bir yer.

İslâm dini maddî ve ruhî temizliğin üzerinde titizlikle durmuştur. Bunun için namazda ve diğer bazı ibadetleri yapmakta bir tür maddî ve manevî temizlenme olan abdesti emretmiştir. Ayrıca dinimiz cünüplük, hayız ve nifâsın kesilmesi gibi hallerde de büyük temizlik olan guslü, yani bütün bedeni yıkamayı farz kılmıştır. Guslü gerektiren bir durum olmasa da temizlenmek için sık sık yıkanmak sünnettir. Yıkanmak, ya evde ya hamamlarda olur.

Okudunuz mu?  İslam dünyasında ilk ortaya çıkan siyasi-itikadi mezhep nedir?

Birçok kimsenin bir anda yıkanabildiği toplu hamamlar Araplara İran ve diğer kültürlerden geçmiştir. Bunun için önceleri hamama girmeyi yasaklayan Hz. Peygamber (s.a.s) daha sonra bunun birçok faydası olduğunu öğrenince, tesettüre riayet kaydıyla, girmeye izin vermiştir. Bu konuda şöyle buyurur: "Yakında Acem (İran) toprağını fethedeceksiniz. Orada hamam denilen yapılar göreceksiniz. Erkeleriniz oraya izar (örtü)süz girmesin, kadınları da hastalık ve nifâs gibi özürler dışında oralara girmekten menedin" (Mansur Ali Nasıf et-Tâc, I-113) Bir başka hadislerinde de; "Sizden kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa hamama örtüsüz girmesin, hanımını (özürsüz, lüzumsuz yere) hamama göndermesin, içki bulunan sofraya oturmasın" (et-Tirmizî el-câmiü’s-sahih, V,113 had. no 2801) buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Hiç bir şey yapmadan durduk yere meni gelebilir mi karşı cinse bakarken sıvı gelirse gusul gerekir

Bu hadislerden de anlaşılmaktadır ki hanımların zaruri ihtiyaç olmadan hamama girmeleri yasaklanmıştır. Gerek kadınların, gerekse erkeklerin hamama girdiklerinde setr-i avret (görünmesi haram olan yerleri örtme) ye dikkat etmeleri farzdır. Günümüzde bazı kimselerin yaptıkları gibi sereserpe yıkanmak, gösterilmesi haram yerlerini açmak kesinlikle yasaktır, haramdır. Hamamda başkalarının avret yerlerine bakmak da haramdır.

Okudunuz mu?  İşyeri sahibinden habersiz ürün değiştirmek

"Erkeklerin ve kadınların temizlenmek için kendilerine mahsus hamamlara gitmelerinde bir beis yoktur. Umumi bir ihtiyaçtan dolayı bu tecyiz edilmiştir. Elverir ki avret mahallerini örtsünler. Erkeklerin ve kadınları kendi aralarında peştemal tutmayarak açık bir şekilde yıkanmaları haramdır. Hatta bir kimse yalnız başına bir yerde yıkanacağı zamanda bile peştemal tutmalıdır. Edebe muvafık olan da budur. Tenha bir yerde peştemali sıkmak veya temizlik yapmak için az bir zaman peştemalsiz durmak caiz olabilir" (Ö. Nasûhi Bilmen Büyük İslam İlmihali, s. 458).

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin en uzun ayeti hangi surenin kaçıncı ayetidir

Hamamda avret ve ayaklar hariç vücudu tellağa ovdurmak caizdir. Ayaklan ovdurmak ekmek parası için çalışan o şahsın gururunu rencide edeceği için kerih görülmüştür. Hamamda Kur’ân okumak, namaz kılmak câiz değildir

Habil NAZLIGÜL
>


hamam şeytanın evimidir, hamam şeytanın evidir, hamama gitmek caiz mi

Bu kategoride yer alan Lohusa kadının yanında dua ve Kur'an okunmasında bir sakınca var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hamama gitmek caiz midir? Hamamlar şeytanın evi midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.