Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

NÂS SURESİ Hakkında Bilgi

NÂS SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
NÂS SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen ve "insanlar" anlamına gelen "nâs" kelimesinden almıştır. İlk ayette geçen insanların Rabb’i ifadesinden dolayı bu ismi almıştır. Aynca "Kul eûzû bir rabbi’n-nâs" ve Felak süresiyle birlikte "Muavvizeteyn", "Mukaşkışeteyn" adlarıyla da anılmaktadır. 6 ayetten oluşan sure, Medine’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada114., nüzul sırasına göre ise 21. suredir.

Surenin temel konuları

Surede, sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.

Okudunuz mu?  Akletmek, düşünmek konusunda ayeti kerimeler

Surenin temel mesajları

Nâs suresi, cin ve insan tarafından kişinin kalbine getirilebilecek şüphe ve vesveseden Allah’a sığınılmasını öğütlemektedir. Vesvese, insanın bir hususta şüphede kalması, aklın ve kalbin bir hususta kesin karar vermede tereddüt yaşamasıdır. Özellikle dini konular şüphe ve tereddüde izin vermezler. İnanmak ve amel etmek konularında müslümanların kesin inanç sahibi olmaları gerekmektedir. Bu nedenle dini konularda ortaya çıkacak olan vesvese, kişiyi inkâra bile götürebileceği için tehlikelidir. Diğer taraftan, vesvese ve şüphe dünyevi hayatta da söz konusu olabilir. Belirli ve hayati bir konuda kararsız davranmak, tam ve doğru sonuca ulaşamamak, bireyi başarısızlığa ve mutsuzluğa sevk edeceği için, vesveseden uzak durmak gerekmektedir. İhlâs suresiyle beraber, Felak ve Nâs surelerinin sürekli okunması, kişiyi harici tehdit ve tehlikelerden koruyacağı gibi, yine başkaları tarafından ilka edilecek olan şüphe ve vesveseyi de engelleyecektir.

Okudunuz mu?  MEÂRİC SURESİ Hakkında Bilgi

Bu sure bize göstermektedir ki, şüphe hem hakikatin yanında değeri olmayan, hem de insana arız olan ve tedavisi gereken bir durumdur. Şifamız Kur’an, şifa veren, tedavi eden Allah’tır.

Peygamberimizin Felak ve Nâs surelerini sürekli olarak okuduğu, okuyarak üzerine üflediği, bazen de ellerine üfleyerek tüm vücudunu sıvazladığı nakledilmektedir. Yine peygamberimizin Felak ve Nâs surelerini torunu Hasan ve Hüseyin’e okuyup üflediği rivayetler arasında yer almaktadır.

Okudunuz mu?  Rabbi inni messeniyeşşeytanu binusbin ve azab anlamı

Hasenat programından alınmıştır.

Elhamdulillah
kopyala yapıştır yaparak da olsa bir hayra vesile olduk.


Cevap: NÂS SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Bilgiler için Allah razı olsun faydalı bilgiler


Cevap: NÂS SURESİ Hakkında Bilgi

Muhammed
NÂS SÛRESİ 114

İndiği Yer : Mekke

İniş Sırası : 21

Okudunuz mu?  Nesefi tefsiri tercümesi

Âyet Sayısı: 6

Nüzulü

Mushaftaki sıralamada yüz on dördüncü, İniş sırasına göre yirmi birinci sûredir. Felak sûresinden sonra, İhlâs sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Felak sûresinin Medine’de indiğini söyleyenler Nâs sûresi için de aynı şeyi söylemişlerdir.[1]

Adı

Sûre adını ilk âyetinde geçen ve "insanlar" anlamına gelen "nâs" kelimesinden almıştır. Aynca "Kul eûzû bir rabbi’n-nâs" ve Felak süresiyle birlikte "Muav-vizeteyn, Mukaşkışeteyn" adlarıyla da anılmaktadır.[2]

Okudunuz mu?  Amenerrasulü arapça yazılışı, okunuşu ve türkçe anlamı

Konusu

Sûrede sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve İnsanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir. [3]

Meali

Rahman ve rahîm olan Allah’ın adıyla… l-6.De ki: "Cinlerden olsun insanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların rabbine, insanların mâlik ve hakimine sığınırım!" [4]

Tefsiri

1-6. Allah Teâlâ insanları yaratıp maddî ve manevî nimetleriyle hem bede- nen hem de ruhen beslediği, yetiştirdiği, eğittiği için kendi zâtını Rab ismiyle an-mıştır. Râgıb el-Isfahânî, "mâlik ve hakim" diye çevirdiğimiz 2. âyetteki "melik" kelimesini özetle şöyle açıklar: Melik, emir ve yasaklarla insan topluluğunu yöneten kişidir. Bu kelime özellikle akıllı varlıkları yöneten için kullanılır; meselâ "insanların meliki" denir, "eşyanın meliki" denmez [5] Yönetilen bütün insanlar olunca kanunlarıyla, buyruk ve yasaklarıyla onların yöneticisi, mâlik ve hakimi de Allah’tan başkası değildir. "İnsanların İlâhı"ndan maksat da sadece kendisi ibadete lâyık olan Allah’tır[6] Allah Teâlâ bütün mahlûkatm rabbİ olduğu halde burada üç âyette de "insanlar"ın tekrarlanması, onların mahlûkatm en üstünü ve en şereflisi olduğuna vurgu yapar. Ayrıca dünyada insanları yöneten hükümdarlar, krallar ve bunları tanrı sayıp tapan kavimler geçmişte görülmüştür, bugün de farklı boyut ve tezahürlerde görülebilmektedir. Bu sebeple sûrede insanların rablerinin de hükümdarlarının da ilâhlarının da sadece Allah olduğu ve yalnızca O’na sığınmak, O’na tapmak O’nun hükümranlığını tanımak gerektiği vurgulanmıştır.

Okudunuz mu?  Yıldızlar ile ilgili ayetler

"Şeytan" diye çevirdiğimiz "vesvâs" kelimesi, "vesvese"den türemiş ve aşırılık ifade eden bir sıfat olup "çokça vesvese veren" demektir. Vesvese "şüphe, tereddüt, kuruntu, gizli söz, kişinin içinden geçen düşünce" demektir; terim olarak, "zihinde irade dışı beliren ve kişiyi kötü ya da faydasız bir düşünce ve davranışa sürükleyen kaynağı belirsiz fikir, şüphe ve kuruntu" anlamına gelir. Bir kimseye böyle bir düşünceyi telkin etmeye de "vesvese vermek" denir. Vesvese genel olarak insanı kötü, din ve ahlâk dışı davranışlara yönelten bir iç itilme olarak hissedilir. Bu anlamdaki vesvesenin kaynağı şeytandır. Nitekim birçok âyette şeytanın insana vesvese verdiği ifade edilmiştir [7] Kötülük sembolü olan şeytan, gerçek bir varlığa sahip olmakla birlikte onun insan üzerindeki etkisini psikolojik yolla gerçekleştirdiği söylenmektedir

Okudunuz mu?  Cemaatle Namaz kılmak ile ilgili ayetler

Cevap: NÂS SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Sure ikizi olan Felak gibi inşa edici bir suredir . Felak suresinde Felakın Rabbine sığınma telkin edilirken , burada insanlığın Rabbine sığınma telkin edilir .


Kayıtsız Üye
çok sağolun çok yardımınız dokundu


Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederim çok yardımcı oldu

Okudunuz mu?  Fal hakkında ayetler

Kayıtsız Üye
bencede doğru bir şey söyledin yasemin


nas suresi hakkında bilgi, nas suresi ile ilgili bilgiler, nas suresi hakkında bilgiler

Bu kategoride yer alan NECM SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

NÂS SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.