Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:14
Oruc
Yönetici

Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ?

Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ?

Kayıtsız Üye
Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ? Dil ile oruca niyet etmek gerekir mi açıklayabilir misiniz ?


Cevap: Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ?

Ercan
Niyet, o ibâdeti veya ameli ne için yaptığımızın kalbimizdeki îzâhıdır . Meselâ perhiz yapmak için aç kalırsak, perhiz yapmış oluruz. Niyetimizdeki ne ise, Allah’tan onu buluruz. İyi bir perhizle şişmanlıktan kurtulmak veya bir kısım hastalıklardan şifâ bulmak isteyebiliriz. Bu durumda perhiz bizim için şifâ kaynaklarından birisi olabilir.Allah dilerse şifâ verir.
Ama perhiz niyetiyle oruç tutmuş olmayız. Oruç tutmak için, Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet etmemiz lâzım. Oruç aynı zamanda perhizi de kapsayabilir ve beklediğimiz şifâyı oruçla da elde edebiliriz; ama niyetimiz Allah rızâsını kazanmak gayesiyle oruç tutmak olduğu için, evvelemirde ibâdet yapmış oluruz.
Niyet bir bakıma, tutulan oruç için Allah’tan rızâ, feyiz, bereket, rahmet, mağfiret ve sevap ummak demektir. Bu da—inşAllah—geçmiş günahların bağışlanmasına vesîle olur, yeni günahlara da kalkan olur. Niyetsiz ibadet olmaz. Mü’minin ameli niyetinde gizlidir.Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır. Niyetimiz ne ise, amelimiz odur.
Oruç için niyet, kişinin oruç tutacağını bilmesi ve oruç tutmaya karar vermesinden ibârettir. Oruç için sahura kalkılması, oruç için sahurda bir bardak su içilmesi veya oruç için sahurda bir lokma bir şeyler yenilmesi niyet yerine geçer.
Ayrıca dil ile de niyet edilebilir. Dil ile niyet edileceği zaman şöyle denir: Niyet ettim Allah rızâsı için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya.

Okudunuz mu?  Okuduğu bir şeyden dolayı orgazm olursa orucu bozulur mu ?

Süleyman Kösmene


Yorum: Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ?

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm hocam hayırlı ramazanlar

Sahura oruç tutmak için kalkıyorum imsak vaktinden önce yeme içme işini bitiriyorum
Niyetimi dille de yapıyorum
Ama gene de vesvese yapıyorum
Niyet ederken besmele ya da euzu besmele şart mı?
Biri bir şey ikram etse orucum diye yemem içmem ama neden bu kadar vesveseleniyorum bilmiyorum sinir oluyorum
Bu vesvese beni oruçluktan çıkarir mı?

Okudunuz mu?  Oruçlu iken gelen meniyi tutmak

Yorum: Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ?

ACİLSERVİS
Bir şey demen gerekmez. İçinden geçmiş olması yeter. sahura kalkmış olmanda yeterli. İlla bir şey diyeceksen besmelede gerekmez. niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya o kadar yeterli.

Bu kategoride yer alan Kulak damlası orucu bozar mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.