Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:52
missa94
Abone

Pakistan müslüman ülkemi mi?

Pakistan müslüman ülkemi mi?

Kayıtsız Üye
Pabakistan müslüman mı? Pakistan müslüman ülkemi midir bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Pakistan müslüman ülkemi mi?

Ravza Sevdam
Müslümanlığın Güney Asya’da kitlesel yayılışı 11. yüzyılda Gazneliler Devleti’nin kurulması ile başlamıştır. 1000-1026 yıllarında Pencap’a yaptığı akınlarla İslamiyeti Alt-kıtaya sokan Gazneli Mahmud döneminde, özellikle Sufi düşüncesine bağlı İslam bilginleri bölgede İslamiyetin yayılmasında etkili olmuşlardır. Alt-kıtadaki Babür İmparatorluğu ‘nun kurucusu Babür Şah, 1526’da Delhi yakınlarında Penipat’da Delhi Sultanlığı’nın son yöneticisi İbrahim Lodi’yi yenerek Delhi Sultanlığına son vermiştir. 17. yüzyıldan itibaren İngilizler bölgeye öncelikle Doğu Hindistan Şirketi (East Indian Company) aracılığıyla girmeye başlamışlardır. Şirket, ilk fabrikasını 1612 yılında açmıştır. 1858-1859 yıllarında ilk bağımsızlık savaşı olarak da tanımlanan geniş çaplı bir ayaklanma, şirketin yönetimindeki toprakların İngiliz Krallığı yönetimine geçmesi ile sonuçlanmıştır. 1858 yılında İngiltere Parlamentosu Hindistan’ın İngiliz Krallığı yönetimine alındığına dair bir kanunu kabul etmiştir.
Sir Seyyid Ahmed Han, Ağa Han Hint Yıldızı gibi liderlerin öncülüğünde Hint Müslümanları 1906 yılında "Tüm Hindistan Müslüman Ligi" (All Indian Muslim League) Partisini kurmuşlardır.Bu parti ve Sir Seyyid Ahmed Han başta İngilizler tarafından desteklenerek kendisine Hint Yıldızı ünvanı verilmiştir.
Müslüman Ligi’nin Muhammed Ali Cinnah’ın başkanlığındaki 23 Mart 1940 tarihli oturumunda Hindistan’ın Müslümanlar ve Gayrimüslimler arasında bölünmesi kararı alınmıştır. 23 Mart halen, Pakistan’da, "Pakistan Günü" olarak kutlanmaktadır.
14 Ağustos 1947 yılında Muhammed Ali Cinnah, Pakistan Genel Valisi olmuş ve Pakistan bağımsızlığını kazanmıştır. Bilahare, milyonlarca Müslüman, Hindu ve Sih’in mübadelesibaşlamış, toplam 12 milyon civarında kişi sınırın iki tarafında yer değiştirmiştir.
1971’e kadar Pakistan bugünkü Pakistan (Batı Pakistan) ve Bangladeş (Doğu Pakistan) topraklarından oluşmaktaydı. Hindistan ve İngiltere’nin de etkisiyle 1971 yılındaki iç savaştan sonra Doğu Pakistan Bangladeş adında bağımsızlığını ilan etti. Bu savaştan sonra Pakistan ile Bangladeş’in arası düzelmedi.
Ülkede 1999 yılında gerçekleşen askeri darbe ile Pervez Müşerref tüm yetkileri kendisinde toplamıştır. 2008 Ocakta genel seçimlere gidilmesi kararı alınmıştır. Sürgünde bulunan eski başbakan Benazir Butto 2007 Ekimde ülkesine dönmüş ve döndüğünde düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulurken 140 civarında kişi ölmüştür. Bundan sonra karışıklıklar devam ederken olağanüstü hal ilan edilmiş ancak 1 ay sonra kaldırılmıştır. Bu süreçte sürgünde bulunan muhaleefet lideri Navaz Şerif de ülkesine dönmüştür. Aralık 2007 Pakistan için çok kötü bir dönem olmuş ve Benazir Butto öldürülmüştür. Butto’nun ölümünden sonra yaşanan şiddet olaylarında onlarca kişi ölmüş, milyonlarca dolarlık maddi hasar meydana gelmiştir. Bunun üzerine seçimler Şubat 2008’e ertelenmiştir. Ertelenen seçimler 18 Şubat 2008’de yapılmış ve devlet başkanı Müşerref’in partisi yenilgiye uğrarken Buttoların partisi birinci, Navaz Şerif’in partisi ise ikinci olmuştur. Buna rağmen Müşerref önce devlet başkanlığı görevini sürdüreceğini açıklamakla beraber, sonra ordunun desteğini kaybederek 18 Ağustos 2008’de devlet başkanlığı görevinden istifa etmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin diplomatik baskısıyla Pakistan dindar kesime savaş açmıştır. Pakistan’da dindar köyleri Amerikan insansız uçakları ve Pakistan hava kuvvetleri bombalamıştır. Eskiden radikal islamın merkezi olan medreseler bombalanarak, aşiretler bölgesi kısmen konrtol altına alınmıştır.


Cevap: Pakistan müslüman ülkemi mi?

Ravza Sevdam
Pakistan, kuruluşunda hedeflenen modern ve ilerlemeci bir Müslüman ulus oluşturma hedefine ulaşamamıştır. Hâlbuki Pakistan’ın kurucuları çağdaş medeniyet ile İslâmi değerleri bütünleştirmeyi hedeflemekteydiler. Pakistan yarım asrı aşan ömrünü ya askeri idare ya da yolsuzluğa bulaşmış sivil rejimler altında geçirmiştir. Tüm bu gelinen noktada Hint Müslümanları, Pakistan’ın hangi gerekçeyle Hindistan’dan ayrıldıklarını sorgulamaktadır.
Bağımsızlık sonrasında Hindistan, sömürge yönetimindeki idari, siyasi ve adli yapıyı bir miras olarak devralırken, ondan ayrılan Pakistan devlet geleneğinden mahrum olarak yoluna devam etmek zorunda kalmıştır. Hindistan ayrıca sömürge yönetiminden kalma hazine ve askeri teçhizatın Pakistan’la paylaşma talebini de reddetmiştir. Bu yüzden Karaçi’de kurulan ilk Pakistan hükümetinin ne bir ordusu, ne bürokrasisi ne de taşra teşkilatları mevcuttu. Bu yüzden Pakistan her şeye sıfırdan başlamak zorunda kalmıştır. Hindistan’dan Pakistan’a göç eden Müslümanlar genelde zengin sınıflardan oluşurken kuzey Hindistan’daki mallarını ve mülklerini karşılığında hiçbir şey alamadan terk etmişler, Pakistan’a geldiklerinde ise fakir insanlara dönüşmüşlerdir. Hindistan’da kalan Müslümanların büyük kısmı ise göç edemeyecek kadar yoksul insanlardan oluşmaktaydı. Böylelikle Gazneliler döneminden İngiliz sömürge yönetimine kadar Hindistan üzerinde mutlak söz sahibi olan Müslümanların altından devlet çekilmiş ve 1947’deki bölünmeyle birlikte Hint alt kıtası üzerindeki baskın statüleri büyük ölçüde kaybolmuştur. Bugün Pakistan bölünme endişesi, Bangladeş yıllık sel felaketleriyle uğraşan başarısız devlet durumuna dönüşürken, Hindistan şimdiden dünyadaki büyük devletler safında yerini alamaya başlamıştır.
Bugün itibariyle yüzde 97’si Müslüman olan Pakistan’ın nüfusu yaklaşık 170 milyondur. 1971’de Pakistan’dan ayrılan ve yüzde 90’ı Müslüman olan Bangladeş’in nüfusu ise 160 milyon civarındadır. Toplam 1 milyar 200 milyon nüfuslu Hindistan’da ise 160 milyon Müslüman azınlık yaşamaktadır. Bu da Hint alt kıtasında neredeyse 500 milyon civarında bir Müslüman nüfus yapıyor. 1947’deki bölünmeyle birlikte Hint Müslümanları Pakistan ve Bangladeş adında iki başarısız devlet e sahip olurken, tarihi Hindistan’ı kaybettiler. Tamamen Hinduların eline geçen Hindistan içinde kalan Müslümanlar ise devlete karşı her an ihanet edebilecek mutsuz azınlığa dönüştürüldüler.
Acaba İngilizler, Pakistan’ın kurucu efsanevi lideri Muhammet Ali Cinnah’ı kandırdılar mı? İngilizler, Hint Müslümanlarını üçe bölüp (Pakistan-Bangladeş-Hindistan) kocaman tarihi Hindistan’ı ellerinden mi aldılar? Geçen yılki Hindistan ziyaretim sırasında tanıştığım bazı Hindu akademisyenlerin Gazneli Mahmut’u işgalci olarak tanımlarken, sömürgeci İngilizlerden halen hayranlık ve minnettarlıkla bahsetmesi başka türlü nasıl yorumlanabilir ki?


Cevap: Pakistan müslüman ülkemi mi?

Mantı
Pkistanın çoğu müslümandır kardeşim.

Okudunuz mu?  Bir malı satmak için edilecek dua

Desert Rose
< Pakistan müslüman ülkemi mi?
>

Pakistan’ın resmi
dini İslamiyettir
nufus olarak dünyanın ikinci büyük
Müslüman nufusuna sahip bir ülkedir.
Hindu ve budistler azınlıktadır


pakistan müslüman mı, pakistan dini, pakistan müslüman ülkemi

Bu kategoride yer alan Nikahta def çalmak sünnet midir ? Zilli veya zilsiz olur olması fark eder mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Pakistan müslüman ülkemi mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.