Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:32
missa5
Abone

Kar payı faize girer mi,kar payı almak haram mı?

Kar payı faize girer mi,kar payı almak haram mı?

Kayıtsız Üye
Kar payı faize girer mi,kar payı almak haram mı?


Cevap: Kar payı faize girer mi,kar payı almak haram mı?

Desert Rose


alıntı.

———————–
Kar zarar sistemi üzerine çalışan müesseseleri dinimiz ticari müessese saydığı için helaldir.
Para yatırılır ve kar payı olarak verilen kısım da helaldir. Buralardan alınan krediler de caizdir.
Devletin bu kuruluşları hukuki olarak koruma altına alması ise daha güzel olmuştur.
İnşAllah su-i istimalleri ve mağduriyetleri önlemeye vesi
le olur.
SİE

Okudunuz mu?  Hz Muhammedin kardeşlik hikayeleri

Yorum: Kar payı faize girer mi,kar payı almak haram mı?

Atıyorum
Üstte yapılan alıntı ile yorum çelişiyor.
1) Katılım bankacılığında da kar payı baştan bellidir. Bu kısım faizli bankacılıktan farklı değil.
2) "Faizli sistem tek bir işlem ile gerçekleşir: Yani bankaya para yatıran kişi ne kadar faiz alacağını bilir."
Katılım bankacılığında da aynı süreç varmış gibi görünür. Ama içeriği farklıdır.
a- Katılım bankasından kredi alınırken banka yetkilileri kredi konusu malı gelip inceler ve fiyat biçerler. Ona göre kredi çıkarılır. Varsayılan şudur: Banka mesela alacağınız evi kendisi alıyor, sonra size karlı satmış oluyor. Bu karlı satışın ödemelerini de vadeye yayıyor. Yani 200 bin liralık ev için 10 senede 270 bin lira ödeyeceksen, bu 70 bin lira katılım bankasının karıdır. "Ama bütün işlemleri ben yapıyorum, banka evi alıp bana satmıyor ki ticaret olsun." derseniz, burada bankanın size vekalet verdiği düşünülüyor. Yani alımı da sen yapmış oluyorsun banka vekaletiyle. Tartışmaya açık.
b- Katılım bankasına para yatırılıp kar payı alınması hususu: Banka senden aldığı parayı reel sektörde ihtiyacı olan bir firmayla ortakık yapmakta kullanıyor ve kardan sana da veriyor. Mantık bu. Tabi böyle bir işte kar yapılıp yapılmayacağının baştan kesin olması sıkıntılı. O konuda da havuz mantığı düşünülmüş olabilir. Yani hiçkimsenin zarar etmemesi için fazla kardan alınıp zarar edene veriliyor diye düşünülebilir. Tam emin değilim.
3) "Faiz bir süreye bağlıdır." Bu katılım bankalarındaki kar payında da böyle. Fark yok.

Okudunuz mu?  Kuranda anlamı bilinmeyen ayetler

Sonuç olarak kar payı meselesi haram veya helal olması bakımından biraz gri bir meseledir. Eski zamanlarda finansal sistemler ve ekonomi bu kadar gelişmediği için eski alimlerin bu konuda fetvası olması beklenmez. Her çağ ictimai hayatta yenilikler getirir, ve her yeniliğin de İslami açıdan irdelendikten sonra kabul görmesi gerekir. Burada da dinin kaynaklarından biri olan icma devreye girer. Devrin alimlerinin bu konularda yorumlarına bakmak gerekir. Yani biraz derince araştırılıp okunduktan sonra meseleye girilmelidir.

Okudunuz mu?  Sevdiğinin üzerine yemin etmek zararlı mıdır?

Takvaya uygun olan helal mi haram mı olduğu konusuda şüphe duyulan şeylerden kişinin uzak durmasıdır. Ancak günümüz ekonomik koşullarında bir ülkenin kalkınabilmesi için ülke vatandaşlarının önemli ölçüde tasarruf yapması gerekmekte ve bu tasarrufun da ekonomiye yatırım olarak dönmesi gerekmektedir ki devlet olarak kalkınma gerçekleştirilebilsin ve dünya arenasında diğer devletlerle boy ölçüşülebilsin. Kişilerin kendi tasarruflarını nasıl yatırıma dönüştürecekleri muallaktadır. Mesela ticaretle uğraşmayan bir devlet memurunun tasarrufunu nasıl değerlendireceği belli değildir. Ev ve araba almak ekonomik terminolojide yatırım olarak sayılmaz.(Konut yatırımı meselesini hariç tutuyoruz) Ekonomik gelişmenin gerçekleştirilebilmesi için tasarrufunu yatırıma dönüştüremeyecek olan bireylerin elindeki ufak tefek kaynakların toparlanarak büyük meblağlarla üretken sektörlere ve yatırım yapacak kişilere aktarılması gerekmektedir. Bu işlemin nasıl gerçekleşeceği konusuna cevap bulmadan katılım bankalarına direkt olarak karşı olmak mantıklı değildir.
Son olarak, katılım bankalarının dinen caizlik konusunda ticari bankalardan kesinlikle önde olduğu, yani "hiç yoktan iyidir." şeklinde düşünülmesi gerektiği kanaatindeyim. Yani çok zorda kalmadıkça hiçbir türlü bankaya yaklaşılmamalı, ama gereklilik doğarsa da katılım bankalarının tercih edilmesi gerekir.
Bence.

Okudunuz mu?  Şaka maksatıyla harama helal demenin hükmü nedir,?Günaha girilirmi?

Kar payi harammi, kar payı faize girer mi, Kar payı

Bu kategoride yer alan Allah için vazgeçmek! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kar payı faize girer mi,kar payı almak haram mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.