Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:21
missa05
Abone

Kuranda anlamı bilinmeyen ayetler

Kuranda anlamı bilinmeyen ayetler

drbuzadam
Anlamı bilinmeyen ayetlerin açıklaması

SORU 1 : Taha 109 (O gün, Rahmân’ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaati bir fayda vermez.)
Taha 110 (O, onların önlerindekini ve arkalarındakini (geçmişlerini ve geleceklerini) bilir; onlar ise bilgice O’nu kavrayamazlar.) Burada Allac CC kime diyor.Şefaatçileremi,şefaat bekliyenleremi,genelmi.110. ayet 109 un devamı mı yoksa bağımsızmı?

SORU 2 : Nahl 89 Bu ayet hakkında çok farklı tefsirler olduğu için yazamıyorum. Sorum şudur Şahitlerin üzerinemi (yani diğer kavimlere şahitlik edecek peygamberlerin üzerinemi) ,tüm insanlaramı yoksa arap kavminemi veya Kureyş kabilesinemi?

SORU 3: Nahl 65 (ALLAH gökten bir su indirir ve onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltir. Dinleyen bir toplum için bunda bir işaret vardır.) Cennetin ve/veya cehennemin yeryüzünde olacağınamı işaret?

SORU 4: Nahl 46 (Senden önce de ancak, kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkekleri peygamber olarak gönderdik. Eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine (zikir ehline) sorun.) Burda bahsedilen zikir ehli kimdir?

Okudunuz mu?  Hadislerde Geçen Çocuk İsimleri Ve Anlamları

SORU 5 : Hicr 87 (Yemin olsun ki, biz sana (ikişerlerden/ikililerden/iç içe kıvrımlar/kat kat/dürüm dürüm/çeşitli/yığın yığın) halindeki çift mânalılardan yedi taneyi ve şu büyük Kur’an’ı verdik.
Bunun anlamı ne olabilir ?
Yaptığım çalışmayı paylaşmak istiyorum hatalıysam Allah affetsin Kuranda bir kişi,bir nesne vb. şeyin farklı sıfatlar (isimlendirmeler / ifadeler ) olarak 7 kez geçtiği şeyi araştırdım.Şu sonuca vardım. "İsa" kelimesi 7 farklı şekilde ifade ediliyor.
1- İbni Meryem (Meryem Oğlu)
2- Nebiullah (Allahın Nebisi)
3- Resulullah (Allahın Resulü)
4- Kelimetullah (Allahın Kelimesi)
5- Ruhullah (Allahın Ruhu)
6- Mesihullah (Allahın Mesihi)
7- Nasrullah (Allahın Nasıralısı) (Bu ifade 110. sure ilk ayette ilk anlam birebir arapça çeviride Allahın yardımı olarak geçmekte olup İsa nın Arapçaya geçmeden İbranicedeki orijinal ismi yani Meryem A.S. ın İSA A.S doğduğunda ona koyduğu isim YEŞUA olup anlamı Allahın Yardımıdır.(Meryem AS ın İsa AS a bu ismi tesadüfi koymuş olabilirmi hiç?) Ayrıca "Allahın Nasıralısı" nın Arapçası da Nasrullah dır. Zümer 23 "Kuranın çift kutuplu anlamı" mantığına göre "Nasrullah " ifadesinin Allahın Yardımı ve İsa şeklinde 2 anlamı olduğunu düşünüyorum.)
Hatalıysam şeytanın vesvesesinden Allah’a sığınırım. Allahın rahmeti üzerinize olsun.

Okudunuz mu?  Güçsüz olmak günah mıdır?

mum
< SORU 1 : Taha 109 (O gün, Rahmân’ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaati bir fayda vermez.)
Taha 110 (O, onların önlerindekini ve arkalarındakini (geçmişlerini ve geleceklerini) bilir; onlar ise bilgice O’nu kavrayamazlar.) Burada Allac CC kime diyor.Şefaatçileremi,şefaat bekliyenleremi,genelmi.110. ayet 109 un devamı mı yoksa bağımsızmı? >

MEAL:
109. O gün, Rahman’ın izin verdiği ve sözünden hoşlandığından başkasının şefaati fayda vermez.
110. O, insanların geçmişlerini de, geleceklerini de bilir. Onların ilmi ise, bunu kapsayamaz.

Okudunuz mu?  Dini nikahı bozan sözler

TEFİR/AÇIKLAMA
109. O korkunç günde hiçkimseye şefaat fayda vermez. Ancak Allah’ın, kendisine şefaat edilmesine izin verdiği ve şefaatçinin şefaat etmesine razı olduğu kimseye şefaat edilir. Kendisine şefaat edilecek kimse, dünyada iken "Lâ ilahe illAllah" diyenlerden olandır. Bunu İbn Abbas söylemiştir.
110. Yüce Allah bütün mahlukatın hallerini bilir. Dünya ve âhiret işlerinden hiçbir şey Ona gizli kalmaz, Mahlukat, Allah’ın bildiklerini bilmez

NAHL SÜRESİ 89. AYET
O gün her ümmetin içinden kendilerinin üzerine birer şahit göndereceğiz. Ayrıca, seni de onların üzerine tam bir şahit olarak getirdik. Bu Kitab’ı da sana, her şey için bir açıklama, bir hidâyet ve rahmet kaynağı ve müslümanlar için de bir müjdeci olarak indirdik.

Okudunuz mu?  İmsaktan sonra gusül alınıp oruç tutulur mu

AÇIKLAMA
İnsanlara öyle bir günü ve şiddetini hatırlat ki o gün, her ümmetin peygamberlerini aleyhlerinde şahitlik etsin diye göndeririz.
Ey Muhammed! Seni de ümmetin hakkında şahit olarak getiririz. Sana, bu nurlu Kur’an’ı, insanların din hususunda muhtaç oldukları her şeyi güzel ve yeterli derecede açıklayıcı olarak indirdik ki, onların bir delil ve mazeretleri kalmasın. İbn Mes’ud şöyle der: Bu Kur’an’da her ilim ve herşey bize açıklandı. Bu Kur’an’ı kalpler için bir hidâyet, kullar için bir rahmet ve doğru yola ermiş müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.

< SORU 3: Nahl 65 (ALLAH gökten bir su indirir ve onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltir. Dinleyen bir toplum için bunda bir işaret vardır.) Cennetin ve/veya cehennemin yeryüzünde olacağınamı işaret? >
Soru ile ayetin bir alakası yok. sadece verilen bir nimet haturlatılıyor

Okudunuz mu?  Kuranda zulüm ile ilgili ayetler

Nahl 65. ayetin açıklaması
Allah, kudretiyle bulutlardan su indirdi. Yeryüzü kurumuş ve çoraklaşmışken, o suyla bitkileri ve ekinleri diriltti. Şüphesiz bu diriltmede, nasihati dinleyen ve düşünüp anlayan bir kavim için, Allah’ın kudretinin büyüklüğüne apaçık bir delil vardır

< SORU 4: Nahl 46 (Senden önce de ancak, kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkekleri peygamber olarak gönderdik. Eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine (zikir ehline) sorun.) Burda bahsedilen zikir ehli kimdir? >
Bu ayet 43. ayettir, 46 değil

AÇIKLAMA

Ey Muhammed! Senden önce de geçmiş milletlere insandan başka peygamber göndermedik. Sana vahyet-tiğimiz gibi onlara da vahyediyorduk. Tefsirciler şöyle der: Kureyş müşrikleri Rasulullah (s.a.v.)’m peygamberliğini inkar etti ve : "Allah, bir insanı peygamber göndermekten yücedir. Bize bir melek gönderse ya" dediler. Bunun üzerine yukardaki âyet indi. Ey Kureyş topluluğu! Eğer siz bunu bilmiyorsanız Tevrat ve İncil’i bilenlere sorun. Onlar, bütün peygamberlerin insan olduğunu size bildireceklerdir

Okudunuz mu?  Peygamberimizin cenaze namazını kim kıldırdı?

< SORU 5 : Hicr 87 (Yemin olsun ki, biz sana (ikişerlerden/ikililerden/iç içe kıvrımlar/kat kat/dürüm dürüm/çeşitli/yığın yığın) halindeki çift mânalılardan yedi taneyi ve şu büyük Kur’an’ı verdik.
Bunun anlamı ne olabilir ? >

< Andolsun ki, biz sana tekrarlanan yedi âyeti ve büyük Kur’an’i verdik. >
AÇIKLAMASI

Ey Muhammed! andolsun biz sana yedi âyet yani Fâtiha’yı verdik. Fıâtiha, namazda tekrar tekrar okunduğu için ona "mesâııı" denilmiştir. Hadiste şöyle buyrulur: yani Fatiha sûresi o ve bana verilen Kur’an-ı Kerim’dir. Bir görüşe göre, yedi uzun sûredir. Birinci görüş tercihe daha layıktır. Sana, oütün semavî kitapların üstünlüklerini kendinde toplayan Kur’ân-ı Kerim’i verdik.

Okudunuz mu?  İslamda Anne ve baba çocuğunu reddedebilir mi?

Cevap: Kuranda anlamı bilinmeyen ayetler

drbuzadam
Sevgili dostum ilgin ve alakan için teşekkür ederim.Kısaca kendimden bahsedeyim.45 Yaşındayım İnş. Müh. yim.Yaklaşık 6 ay öncesine kadar ataiste yakın bir düşüncede idim.İçimden ve dışımdan yarım ağız Allah’a inanıyorum diyordum da maksat "ya varsa" bir süre cehennemde kaldıktan sonra illaha ki cennete gideriz mantalitesi ile yaşayıp giderken en son Nihat Hatipoğlu nun Hadis kaynaklı konuşmasını dinlerken "böyle bir şey olmaz " diyerek tamamen dinden çıktım. Herşeyi inkar edip bilhassa 40 yıl yediğim hadis borbardımanından arındıktan sonra kuranı elime alarak okumaya başladım.O gün bu gündür bazen 5 saat bazen ise geceyi pas geçip sabaha kadar kesintisiz kuranı okuyorum,inceliyorum,araştırıyorum,anlamaya çalışıyorum.(Her bir ayeti anlamaya çalışırken o ayet ile ilgili tüm hadisleride okuyarak ki senin bu copy/paste yaptığın hadisleri defalarca okudum)Kuranın Allahın kelamı olduğunu rahatlıkla en entelektüel ataiste ve ehli kitaba ispat ederim.Kuranı okuduysan kendi içeriğinde defalarca en iyi biz anlatırız a yakın olarak ,Allah böyle tek tek anlatıyor,Allah böyle farklı farklı misal veriyor,en iyi misali Allah verir,daha iyi anlayasaınız diye farklı farklı açıklıyoruz diye ifadaler görürsün bunun yanında peygamberimize sen açıklama sadece tebliğ et onu biz açıklayacağız diye birçok ayet var. Örneğin İsra 89 Andolsun biz bu Kur’ân’da insanlara her çeşit misali türlü biçimlerde anlattık İbrahim :26 Öğüt alsınlar diye Allah insanlara misaller getirir. Enam:60 De ki: "Ben size, Allâh’ın hazineleri yanımdadır, demiyorum. Gaybı da bilmem. Size ‘Ben meleğim’ de demiyorum. Ben sadece bana vahyolunana uyuyorum." De ki: "Körle, gören bir olur mu? Düşünmüyor musunuz?"
Şimdi dostum insanlarda şöyle bir yanlış algı var "Kuranı en iyi hadis açıklar" diye şimdi sen dersen ki "kuranı hadisle bir tutarım" veya "kuran ile hadis et-tırnak gibidir" tam doğru olmadığını kuranın içinden birçok ayet ile ispatlarım.Ancak kıssa niteğindeki bazı hadisler istisna.Onlar kurandaki bazı şeyleri çok güzel izah ediyorlar.Örneğin Hacc:52 İsra:73,74,75 (ki hadisçiler bu hadisleri sahih olmasına rağmen inkar eder)
Şimdi dostum Enfal 8:22 ALLAH yanında, yaratıkların en kötüsü, akıllarını kullanmayan sağır ve dilsizlerdir.
Biraz beyin jimnastiği yapalım.Ayetin açıklamalarını hadisleri kopyala / yapıştır değil de arapça bilerek baştan sona kuranı okumuş ve anlamış birisi varsa mutlaka kuran içinde her ayetin bir açıklaması var onu izah edebilir.Veya kuranı mealinden baştan sona 1 kez dahi okumuş olan bir kimse en azından kendine özgüleyerek kendi anladığını ifade edebilir.Bir tartışma platformu dahilinde yanlış olan doğruya ulaşabilir veya "haaa! ben bu şekilde düşünmemiştim falanca arkadaşın düşüncesi,yorumu da doğru olabilir 2. veya 3. veya 4. anlam olarak düşünülebilir" gibi görüş paylaşımı.Allah defalarca öğüt olarak örnek vermiş "Kehf suresinde Musa ve Bilge Adam " kıssasını hatırla.

Bu kategoride yer alan Kur'an ve Hadislerin değiştirlmediğine kanıt nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuranda anlamı bilinmeyen ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.