Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:26
Oruc
Yönetici

Kuranda oruçla ilgili ayetler

Kuranda oruçla ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Kuranda oruçla ilgili ayetler nelerdir bana oruç hakkında ayeti kelimeler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: kuranda oruçla ilgili ayetler

Muhasibi
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.


(BAKARA SURESİ / 183)

(Oruç) Sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutsun). Zor dayanabilenlerin üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardır). Kim gönülden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız, -eğer bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.

(BAKARA SURESİ / 184)

Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, sizin örtüleriniz, siz de onlara örtüsünüz. Allah, gerçekten sizin, nefislerinize ihanet etmekte olduğunuzu bildi, tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Artık onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazdıklarını dileyin. Fecir vakti, sizce beyaz iplik siyah iplikten ayırd edilinceye kadar yiyin, için, sonra geceye kadar orucu tamamlayın. Mescidlerde itikafta olduğunuz zamanlarda onlara (kadınlarınıza) yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır, (sakın) onlara yanaşmayın. İşte Allah, insanlara ayetlerini böylece açıklar; umulur ki sakınırlar.

Okudunuz mu?  Oruç neden tutarız? oruç tutmamızın anlamı nedir?

(BAKARA SURESİ / 187)

Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve buna benzer nedenlerle) kuşatılırsanız, artık size kolay gelen kurban(ı gönderin). Kurban yerine varıncaya kadar başlarınızı traş etmeyin. Kim sizden hasta ise veya başından şikayeti varsa, onun ya oruç ya sadaka veya kurban olarak fidye (vermesi gerekir). Güvenliğe kavuşursanız, hacca kadar umre ile yararlanmak isteyene, kolayına gelen bir kurban(ı kesmek gerekir). Bulamayana da, hacc’da üç gün, döndüğünüzde yedi (gün) olmak üzere, bunlar, tamı tamına on (gün) oruç vardır. Bu, ailesi Mescid-i Haram’da olmayanlar içindir. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah, muhakkak cezası pek çetin olandır.

Okudunuz mu?  Oruca istemeyerek niyet etmek (Kalp ile değil, sadece dil ile niyet etmek)

(BAKARA SURESİ / 196)

Bir mü’mine, -hata sonucu olması dışında- bir başka mü’mini öldürmesi yakışmaz. Kim bir mü’mini ‘hata sonucu’ öldürürse, mü’min bir köleyi özgürlüğüne kavuşturması ve ailesine teslim edilecek bir diyeti vermesi gerekir. Onların (bunu) sadaka olarak bağışlamaları başka. Eğer o, mü’min olduğu halde size düşman olan bir topluluktan ise, bu durumda mü’min bir köleyi özgürlüğe kavuşturması gerekir. Şayet kendileriyle aranızda andlaşma olan bir topluluktan ise, bu durumda ailesine bir diyet ödemek ve bir mü’min köleyi özgürlüğe kavuşturmak gerekir. (Diyet ve köle özgürlüğü için gereken imkanı) Bulamayan ise, kesintisiz olarak iki ay oruç tutmalıdır. Bu, Allah’tan bir tevbedir. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Okudunuz mu?  Oruçluyken Duş Alınırmı, Oruçluyken Duş Almak Orucu Bozar Mı?

(NİSA SURESİ / 92)

Allah sizi, yeminlerinizdeki ‘rastgele söylemelerinizden, boş sözlerden’ dolayı sorumlu tutmaz, ancak yeminlerinizle bağladığınız sözlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Onun (yeminin) keffareti, ailenizdekilere yedirdiklerinizin ortalamasından on yoksulu doyurmak ya da onları giydirmek veya bir köleyi özgürlüğüne kavuşturmaktır. (Bunlara imkan) Bulamayan (için) üç gün oruç (vardır.) Bu, yemin ettiğinizde (bozduğunuz) yeminlerinizin keffaretidir. Yeminlerinizi koruyunuz. Allah, size ayetlerini böyle açıklar, umulur ki şükredersiniz.

(MAİDE SURESİ / 89)

Ey iman edenler, siz ihramlıyken avı öldürmeyin. Sizden kim onu kasıtlı olarak (taammüden) öldürürse, cezası, hayvandan öldürdüğünün bir benzeridir. Buna da, Kabe’ye ulaşmış bir kurbanlık olarak içinizden adalet sahibi iki kişi hükmedecektir. Veya yoksulları doyurmak veya onun dengi oruç tutmak olan bir keffaret vardır. Böylelikle işlediğinin vebalini tadmış olsun. Allah geçmişte olanı bağışladı. Ama kim tekrarlarsa, Allah ondan öc alacaktır. Allah üstün ve güçlü olandır, öc sahibidir.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken eş ile sevişmek günahmı?

(MAİDE SURESİ / 95)

Artık, ye, iç, gözün aydın olsun. Eğer herhangi bir beşer görecek olursan, de ki: "Ben Rahman (olan Allah) a oruç adadım, bugün hiç kimseyle konuşmayacağım."

(MERYEM SURESİ / 26)

Şüphesiz, müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mü’min erkekler ve mü’min kadınlar, gönülden (Allah’a) itaat eden erkekler ve gönülden (Allah’a) itaat eden kadınlar, sadık olan erkekler ve sadık olan kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, saygıyla (Allah’tan) korkan erkekler ve saygıyla (Allah’tan) korkan kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah’ı çokca zikreden erkekler ve (Allah’ı çokca) zikreden kadınlar; (işte) bunlar için Allah bir bağışlanma ve büyük bir ecir hazırlamıştır.

Okudunuz mu?  Orucu Kimler Tutar

(AHZAB SURESİ / 35)

Ancak buna (imkan) bulamayanlar (için de) birbirleriyle temas etmeden önce, kesintisiz iki ay oruç (yüklenmiştir); buna güç yetiremeyenler altmış yoksulu doyursun. Bu (kolaylık), Allah’a ve O’nun Resûlü’ne iman etmeniz dolayısıyladır. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır. Kafirler içinse acı bir azab vardır.

(MÜCADELE SURESİ / 4)

Belki onun Rabbi, -eğer o sizi boşayacak olursa- ona yerinize sizlerden daha hayırlı müslüman, mü’min, gönülden itaat eden, tevbe eden, ibadet eden, oruç tutan dul ve bakire eşler’ verir.

(TAHRİM SURESİ / 5 )


Cevap: kuranda oruçla ilgili ayetler

Ramadan
oruçla ilgili ayetler, kuranda bekare suresinde 187 ayet ve diğerleri

Oruç İle İlgili Ayetler

1) Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı; ta ki korunasınız.

Okudunuz mu?  Kadın bugün adet olacağım diye oruç tutmazsa

Bakara 183

2) Sayılı günler içinizden kim hasta yahut seyahatte olursa başka günlerde tutsun. Gücü yetmeyenlere de bir yoksulu doyuracak fidye gerekir. Fakat kim gönül rızasıyla hayır işlerse, bu kendisi için daha iyidir. Ve oruç tutmanız eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.

Bakara 184

3) Ramazan ayıdır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve doğruyla, eğriyi birbirinden ayırıp açıklayan bir rehber olmak üzere Kur’an işte bu ayda inmiştir. Bu sebeple içinizden her kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun!

Herkim de hasta yahut seyahatte olursa, başka günlerde tutsun. Allah müddeti tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık, O’nu yüceltmeniz ve böylece şükretmeniz için, sizi kolaylığı ister, güçlüğü istemez.

Bakara 185

Okudunuz mu?  Ramazan orucu ile ilgili şiirler

4) Oruç gecelerinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılınmıştır. Onlar sizin örtünüzdür, sizde onlar için birer örtüsünüz. Allah sizin nefislerinize ihanet ettiğini elbette biliyordu da, bu sebepten tevbelerinizi kabul etmiş ve sizi bağışlamıştır. Artık bundan sonra yaklaşa bilir ve Allah’ın sizin için takdir ettiğini dilersiniz. Fecrin beyaz ipliği, siyah ipliğinden size seçilinceye kadar yiyebilir ve içebilirsiniz; sonra da geceye kadar orucu tamamlayın…

Bakara 187

5) Allah için haccı ve umreyi tamamlayın. Eğer alıkoyulursanız, kolayınıza gelen kurbanı gönderin ve kurban mahalline varmadıkça başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden kim hasta olur yahut başında derdi bulunursa, üzerine ya oruç, ya da sadaka yahut da kurban olacak bir fidye gerekir. Emin olduğunuzda kim hacca kadar umre yapıp faydalanmak isterse, kolayına gelen kurbanı kesmesi gerekir. Fakat bulamazsa, hac esnasında üç, döndüğü vakitte yedi gün ki bu tam on gün eder oruç tutması vacib olur…

Okudunuz mu?  Lazer epilasyon orucu bozar mı?

Bakara 196

6) Bir mü’minin, bir mü’mini hata dışı öldürmesi olmaz. Eğer bir kimse bir mü’mini hataen öldürürse, mü’min bir köle azad etmek ve öldürülenin ailesine o ailenin sadaka olarak bağışlamaması halinde teslim edilen bir diyettir. Eğer ölen mü’min olduğu halde size düşman bir kavimden ise, bu takdirde mü’min bir köle azad etmektir.

Eğer sizinle onların arasında anlaşma bulunan bir kavimden ise, öldürülenin ailesine teslim olunan bir diyet ve mü’min bir köle azadıdır. Fakat kim bulamazsa, Allah tarafından tevbesinin kabul edilmesi için iki ay peş peşe oruç tutmaktır. Allah her şeyi hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir.

Nisa 92

7) Allah sizi, boş ve gayesiz yeminlerinizden dolayı muâheze etmez; fakat kasıtlı yeminlerinizden dolayı muâheze eder. Kefareti, kendi ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on fakiri doyurmak yahut onları giyindirmek yahut da bir köle azad etmektir. Kim bulamazsa üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğinizde yeminlerinizin kefareti budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah şükredesiniz diye ayetlerini böyle açıklar.

Okudunuz mu?  Gündüz uyurken rüyada gusül abdesti istem dışı bozulursa oruç da bozulur mu?

Maide 89

8) Ey iman edenler! İhramlı iken av öldürmeyin. İçinizden kim kasten onu öldürürse yaptığı işin vebalini tatması için öldürdüğü hayvanın dengi ona cezadır ki Kâbe’ye ulaşacak bir kurban olmak üzere yine buna içinizden iki adil kişi hükmeder yahut bir kefarettir ki, ya o nispet de fakirleri doyurmak yahut onun dengi oruç tutmaktır…

Maide 95

9) …Oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar… İşte Allah bunlar için mağfiret ve büyük mükâfat hazırlamıştır.

Ahzab 35

Okudunuz mu?  Dudak kabuklarını yemek orucu bozar mı

Kadınlarına Zıhar Yapıp da Sonra Söylediklerinden Dönenler

10) …Yine birbirleriyle temas etmeden önce, birbiri arkasına iki ay oruç tutar… Bunlar Allah’ın hudududur. Kâfirler için elim bir azab vardır.

Mücadele 4

Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in Hanımlarına Hatırlatma

11) Eğer Rasul sizi boşayacak olursa, Rabbi ona, sizden daha iyi, kendini Allah’a veren, inanan, sebatla itaat eden, tevbe eden, ibadet eden, oruç tutan dul ve bâkire eşler verebilir.

Tahrim 5


oruçla ilgili ayetler, oruçla ilgili ayetler kısa, kuranda oruçla ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Oruç borcu olan kişi hacca gidebilirmi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuranda oruçla ilgili ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.