Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:05
missa08
Abone

Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü?

Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü?

Kayıtsız Üye
Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü?

Galus
Allah kullarını hiçbir zaman ihmal etmez. Allah imhal eder ihmal etmez. Yani mühlet verir ama unutmaz. Her yerde hazır ve nazır olduğu için kulunu her halinden haberdardır ve her işi bizzat ilmi, iradesi ve kudreti ile yapan Allah’tır. Allah kullarına şah damarından daha yakındır. Kulunun kalp atışlarını idare eden Allah’tır. Aynı şekilde kulunun kalbine gelen her şey Allah’ın dilemesi, ilmi, iradesi ve kudreti iledir. Nitekim Şems suresinde Biz insanın kalbine iyi olanı da kötü olanı da ilham ederiz buyurur.

Okudunuz mu?  Kürtçe mevlüt okumayı öğrenmek istiyorum

Allah peygamberlerine ferman vererek peygamberlik ile ve tebliği ile görevlendirdiği gibi, sevdiği kullarına da ilham ile yol gösterir. Bu da çeşitli şekillerde olur. Allah’ın şeytan ile konuşması Kur’anda geçer. Şeytan huzurdan kovulunca Allah ile konuştu ve Ben senin kullarını yoldan çıkaracağım dedi. Dolayısıyla Allah sadece peygamber ile konuşur demek doğru değildir. Şeytan ile konuşan neden insan ile konuşmasın?

Kur’anda Allah’ın peygamberler dışındaki varlıklar ile konuşmasına İlham denir. Kur’anda Allah arıya vahyetti buyurmaktadır. Elbette bu onu peygamber yaptı şeklinde anlaşılamaz. Bu Allah arıya bal yapmayı öğretti, ona ilham etti demektir.

Okudunuz mu?  Mürtedin geçmiş sevapları silinir mi?

Tabii ki kul Allah’tan ne isterse ve iradesini, çalışmasını nereye yönlendirirse Allah ona o yolda o yönde yardımcı olur. Allah kötülük ve şeytanlık isteyene razı olmamakla beraber sonucunu haber vererek uyarmasına binaen isteğini yerine getirir. Kötülüğü ve şerleri yaratır. Aynı şekilde iyilik isteyene ve ilim isteyene de o yönde yardımcı olur. Nitekim Edison Allah’tan elektriği insanlara aydınlatmak için nasıl kullanılacağını göstermek istedi. Yıllarca fiilen çalıştı, yani lisan-ı hali ile dua ederek Allah’tan istedi. Allah da ona ampulün yapımını ilham etti. Müzisyene de notaları bulmada ve şarkı yapmada yardımcı olur. Futbolcuya da oynamada ve gol atmada yardımcı olur. Öyle değil mi?

Okudunuz mu?  Yalan yere çocuğum üzerine yemin ettim

Hz. Ali (ra) gibi ilim isteyen ve bu konuda peygamberimizden (sav) teşvik gören bir mükemmel insana yüce Allah’ın İlm-i Esrar-ı Gayba dair Esma-i İlahiyesi ile yardımcı olması nasıl garip karşılanır? Bütün ulumun ve esrarın anahtarı Esma-i Hüsnâ dır. Bunun için Allah Âdem’e (as) Bütün esmayı öğreterek meleklere üstün kıldı. Esmanın hatırı için meleklere Âdem’e (as) secde etmelerini emretti.

Okudunuz mu?  Küfrün çeşitleri nelerdir?

Cebrail (as) peygamberimize (sav) sadece Kur’an öğretmedi. Kur’anın dışında Kutsi hadisleri ve Allah’ın Kur’an-ı Kerimdeki emirleri uygulama şekillerini de öğretti. Namazın nasıl kılınacağını tesbihlerin nasıl okunacağını, Sübhaneke duası dâhil bütün duaları öğretti. Peygamberimiz (sav) de sahabelerine öğretti. Allah’ı nasıl zikredeceğini ve Allah’ın isimlerini de öğreten Hz. Cebrail (as) dir. Zekâtın nelerden nasıl verileceğini, orucu bozan şeylerin ve nasıl tutulacağını öğretti. Hac ibadeti nasıl yapılacağını öğretti. Ayrıca Celcelutiye ve Cevşen gibi duaları da Cebrail (as) peygamberimize (sav) öğretti. Peygamberimiz (sav) de sahabelere öğretti.

Aynı şekilde Hz. Ali (ra) geleceğe dair bir kısım şeyleri sordu. Bunun üzerine peygamberimizin (sav) huzurunda Hz. Ali’nin (ra) da bulunduğu bir sırada Cebrail (as) bir levhada yazılı olarak Hz. Ali’nin (ra) kucağına Sekine ve İsm-i Azamın yazılı olduğu bir levhayı bıraktı. Hz. Ali (ra) onu gördü, okudu ve ezberledi. Ondan birçok sırlara vakıf oldu. Bu geleceğe dair de olabilir, ilahiyata ait bilgiler de olabilir. Tabii ki Hz. Ali (ra) peygamberimiz (sav) gibi Cebrail’i (as) göremiyordu. Elbette gösterdiği levayı gördü. Oradan okudu ve ezberledi.

Okudunuz mu?  Kaza ve kaderle ilgili tolumdaki yanlış anlayışlar

Şimdi bunda garip ve anlaşılmayan bir durum yok. Olay gayet net ve doğrudur. Kaldı ki Hz. Hamza (ra) peygamberimizden (sav) Cebrail’i (as) görmek istedi. Peygamberimiz (sav) sen ona dayanamazsın dedi. Israr edince Kâbe’de gösterildi. Dayanamadı ve bayıldı. Bu da garip bir durum değildir. Ahir zaman peygamberi ve Allah’ın en sevgili bir kulunun yanında en mükemmel bir insan olan Hz. Hamza ve Hz. Ali (ra) gibi zatların bu gibi durumlara mazhar olmamaları çok garip olurdu. Yıllarca yanında kalacaklar ve peygamberimiz (sav) devamlı muhatap olduğu ve haber verdiği Cebrail’in (as) varlığından tamamen habersiz ve nasipsiz olacaklar. Bu aklen de mümkün değil. Elbette onların da hissesi bu kadar olacaktır. Velinin yanında kalan kerametinde faydalanmaz ve bir kerametine ermez mi? İs dükkânına girenin isten ve kokucu dükkânına girenin kokudan biraz nasibi olur değil mi?

Okudunuz mu?  Evliliğimi kurtarmak için yalan yere Kuran çocuklarımın üzerine Allah peygamber üzerine yemin ettim

Cebrail’i görmekle insan peygamber olmaz. Peygamberlik Cebrail’e (as) muhatap olmakla değil, Allah’ın görevlendirmesi ile olur. Hz. Meryem de Cebrail’i (as) bir genç şeklinde gördü. Allah Hz. Musa’nın annesine de hitap etti ve Çocuğu sandığa koy ve Nil’e at dedi. Sonra da Firavununun sarayına git ve Musa’ye emdir diye ilham etti. Onlar bu hitaba ermekle peygamber olmadılar. Hz. Ali (ra) Cebrail’i (as) görmeden gösterdiği bir levhadan Sekine’yi ve İsm-i Azamı okumakla nasıl peygamber olur? Bunun Suhuf almakla bir ilgisi de yoktur.

Okudunuz mu?  Başkasının Kıyafetini Giymek Günah Mı

Sonuçta Hz. Ali (ra) peygamberimizden (sav) İsm-i Azama dair istekte bulunuyor. Hz. Cebrail (as) da orada olduğu için Hz. Ali’nin kucağında bir levhada Cebrail (as) Sekine ve İsm-i Azam’ı gösteriyor. Bunun üzerine Hz. Ali (ra) buradan aldığı işaretler ve temel bilgilerle geleceğe dair birçok işaretler çıkarıyor. Bunda şaşılacak hiçbir şey yoktur. Böyle de olması lazımdır. Vezirin yanından ayrılamayan ve işlerine yardım eden bir köle pek çok valilerin ve kumandanların ulaşamayacağı sırlara ve bilgilere vakıf olur. Valilerden ve kumandanlardan daha fazla ihsanlara ve ikramlara mazhar olur, hem bilgisi hem de zenginliği artar. Artmazsa o vezirin kabahatidir. Bunun için akıllı olanlar uzak beldede vali olmaktan ise padişahın veya vezirin yanında bir memur olarak kalmayı tercih ederler. Kaynağa yakın olan kaynaktan en çok faydalanandır.

Okudunuz mu?  Zalim Yezid nasıl ölmüştür?

Cevap: Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü?

Kayıtsız Üye
En doğrusunu Allah bilir. Bu konu hakkında hiç bir fikrim yok


Yorum: Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü?

Kayıtsız Üye
Allah size akıl fikir versin, hz. Aliyi yüceltecem derken dinimize ihanet ediyorsunuz, madem hz. Ali geleceği gördü, ismi azamı öğrendi de niye cemel de savaştı, dua edip olayları düzeltmedi?

Okudunuz mu?  Hz. Vahşi kimdir? Kısaca hayatı

hz ali ve cebrail, hz hamza cebrail, hz hamza cebraili gördü

Bu kategoride yer alan Umrede edilen dua muhakkak kabul olur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Ali ve Hz. Hamza (ra) Cebrail’i (as) Gördü Mü? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.