Anasayfa
25 Kasım 2023, 10:12
missa08
Abone

Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir?

Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir? Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut ne anlama gelmektedir açıklar mısınız ?


Cevap: Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir?

Yetim
Peygamberimizin (sav) tebliğ ettiği dinin kaynağı vahy-i semavi ile gelen Kur’an-ı Kerimdir. Kur’anın anlaşılması peygamberimizin (sav) tatbikatı ve sahabelerin peygamberimizden (sav) öğrendikleri şekli iledir. Hakikat mesleği, Cadde-i Kübra ve Rıza-ı İlâhi Allah’ın Kur’anda övdüğü Sahabe, Tabiin ve Eimme-i Ehl-i Beyt’in imamlarının takip ettiği yoldur. Onlar ise Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat olup prensipleri Hakâiku’l-Eşya-i Sabitetün (Eşyanın hakikatı vardır ve sabittir) hakikatidir. Akaid kitaplarının başına bu düsturu koymuşlardır.

Okudunuz mu?  Ruhlar Bizi Görürmü

Bu prensibin anlamı Bediüzzaman’ın izahı ile şöyledir: Cenab-ı Hakkın bütün esması ile hakiki bir surette tecelliyatı var. Bütün eşyanın O’nun icadıyla bir vücûd-u ârizîsi vardır. Ve o vücud çendan Vâcibu’l-vücuda nispeten gayet zaif ve kararsız bir zıll, bir gölgedir; fakat hayal değil, vehim değildir. Cenâb-ı Hak, Hallâk ismiyle vücut veriyor ve o vücûdu idame ediyor.

Okudunuz mu?  Birilerinden utanmak

Muhiddin-i Arabî ve takipçilerinin keşfettiği ve izah ettiği Vahdetu’l-Vücud Tevhit mertebelerinden nâkıs bir mertebedir. Tevhidin hakikati değildir.

Şimdi burada kapalı olan husus Tecelli Tezâhür ve Temessül meselesinin anlaşılmamasıdır. Tecelli dünyada temessül ahirette olacaktır. Tecelli hikmetin temessül kudretin esma-i ilâhi ile tezahürüdür. 28. Sözde Cennetin esma-i ilâhinin temessülü olduğu beyan edilir. Temessül aynada görüntüdür. Görüntü zatın bir parçası değildir.

Okudunuz mu?  Arefe günü ölmek

Tecelli, tezahür ve temessül zatın ne parçasıdır, ne aynısıdır. Bunları zatın parçası olarak düşünmek insanı yanıltır. Vahdetu’l-vücutçuların yanıldıkları husus budur. Bu meslek ifrata gitse panteizme yol açar. Yani Her şey O’dur mesleği ortaya çıkar. Bu tabiatçılıktır.

Hakikat ise Her şey Ondandır yani Allah’ın yaratması ve icadı ile vücutları vardır. İcat ve vücut ve o vücudun levazımatı hepsi Allah’ın takdiri, halkı ve icadı iledir. Halk ve icad ise esmanın tecellisi ile olur. Esmanın tecellisi ile eşya yoktan yaratılır. Cenab-ı Hak Leyse Ke-mislihi şey’ün dür. Hiçbir şeye benzemez. Mevcudatla alakası yaratma noktasındadır. Görünen eşya Allah’ın eserleridir. Eser ise ustasına işaret ve delalet eder ama asla ustaya benzemez ve ustanın bir parçası değildir.

Okudunuz mu?  Abdest alırken burun kemiği sızlaması lazım mı

Mesela bir mektup o mektubu yazanın eseridir ve ilminin mektup suretinde tecellisidir. Ama ne yazarın bir parçasıdır ve ne de ilmidir. Yazarın hayatına, ilmine, sanatına ve mektupta ifadesini bulan şeylere delâlet eder ve o zatın elinden ve kaleminden çıkmıştır. O kadar.

Soru içindeki ifadeler bu açıdan yanlıştır. Vacibu’l-vücudu deniz gibi, varlığı da denizin meydana getirdiği köpük gibi düşünemeyiz. Bu yine tabiatçı panteizmdir. Yine vacibu’l-vücut güneş ve varlık onun ışığı gibi değildir. Işık ile güneş arasında yine kendinden olma özelliği vardır. Bu da tabiatçı panteizmdir. Hıristiyanların Hz. İsa (as) konusunda yanıldıkları husus budur. Onlar ruhu Allah’ın parçası ve Hz. İsa’ya intikal eden Allah’ın bir cüz’ü gibi telakki ederek şirke ve tabiata saplanmışlardır. Hâlbuki Hz. İsa (as) Allah’ın kulu ve yoktan yarattığı bir mucizesidir. Tüm varlıklar gibi.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin aile büyükleri kimlerdir

Cevap: Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok güzel bir site çok faydalı bilgiler veriyor


Cevap: Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir?

teknomax
Allah razı olsun büyük bir buhrandan sıyrılmama vesile olacak kadar doyurucu bir izah


Kayıtsız Üye
Çok sahih bir açıklama olmuş. Allah ilminizi ve bu doğrultuda hizmetinizi arttırsın. Bu konuda Miraç Hadisesi’nde Efendimizin (aleyhisselatu vesselam) Cebrail (Aleyhisselam) ile geçen kıssası da önem arz eder.

Okudunuz mu?  Klorlu su ile abdest almak

vacibul vücud, vacibul vücud ne demek, vacibul vücud nedir

Bu kategoride yer alan Deve hörgücü ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vacibu’l-Vücut ve Mümkünü’l-Vücut Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.