Anasayfa
12 Şubat 2023, 2:09
sizden1
Abone

Yalan söylemek kul hakkımı veya günah mı

Yalan söylemek kul hakkımı veya günah mı

konya442
Yalan söylemek kul hakimmi ? vey günah mı ?

peki mesela biri soruyo sinavda kaç aldin sende diyon bilmiyom ama ne aldigini biliyon ozaman kul hakki olurmu acaba?


Cevap: Yalan söylemek kul hakimmi ? vey günah mı ?

tekturk
Yalan konusmak zaten dinimizce günahtir , yalan söyleyerek birisinin günahina girerseniz , onun hakkini gabzederseniz , tabiiki kul hakkinada girmis olursunuz…


Cevap: Yalan söylemek kul hakimmi ? vey günah mı ?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

İlk yalanı söyleyen ve hatta yalan yere yemin eden iblis Şeytan’dı.

Sonunda şeytan ona vesvese verdi; dedi ki: "Sana sonsuzluk ağacını ve yok olmayacak bir mülkü haber vereyim mi?" (Taha Suresi, 120)

Okudunuz mu?  Abim isyankar şükretmez

Ve: "Gerçekten ben size öğüt verenlerdenim" diye yemin de etti. (Araf Suresi, 21

Bu ayetlerden anlaşılıyor ki yalan söyleyen bir insan Şeytanın amelini işliyor ve büyük günah yükleniyor çünkü yalan söylemek büyük günahlardandır. Bazı durumlarda yalana cevaz verilmiş ise de yine de yalan söylememek lazımdır. Duruma göre de yalan elbetteki Kul Hakkına girebilir.


Cevap: Yalan söylemek kul hakimmi ? vey günah mı ?

fanihayat
Selamün Aleyküm

Kul hakkı konusu hak ile ilgilidir, burada birisinin sizin sınavınızla ilgili birşeyi bilmesi onun hakkı olmaz, fakat sizin bildiğiniz halde bilmiyorum demeniz elbette ki yalan olur bunu da o kişi bilmesin diye geçiştirmiş oluyorsunuz ki gerisi size kalmış.

Okudunuz mu?  Namazda Tekbir Alırken Elleri Kaldırmanın Şekli ve Hükmü Nedir

Kayıtsız Üye
sanal ortamda birisine yaşınızı yalnış söylersenir bu kul hakkımı olur


@hmet
< yaşınızı yalnış söylersenir bu kul hakkımı >
Bu yalandır ve yalan en büyük günahlardandır.


Kayıtsız Üye
Birine kendinle ilgili yalan söylüyorsun ve bu yalan o kişiyi çok üzüyor bu kul hakkına girer mi?


arifselim
Bu yalan olarak haramdır ve günahtır ama kul hakkı değildir. Eğer bir kişiyi özel olarak üzmek ve acı çektirmek için yaparsan kul hakkına da girmiş olursun.


Kayıtsız Üye
Mesela birisi sizden para istedi yok demek kul hakkı mı günah mı?
Açıktan para vermekten utandigindan para yok demek kul hakkı mı ?
Yemin etmek kul hakkı mı?
Para olduğunu bilmediğinden para yok deyip sonra cantandan para çıkması yalan mı yalan olmaması için parayı vermek mi gerekir?
Biraz yalqn söylüyorum.Ne yapayim??

Okudunuz mu?  Düşününce Allah'ın nasıl bir şey olduğunu merak ediyorum acaba bu günah mı?

arifselim
Yalan söylememelisin. Bilmeden olanlar içinse kişi sorumlu olmaz. Para isteyene var olduğu halde yok dersen elbette yalan olur. Vermek istemiyorsan uygun bir cevap vermelisin. Yemin etmek kul hakkı değildir, sen yeter ki yalan yere ve tutamayacağın yeminler etme.


Kayıtsız Üye
1
Birine onu denemek için internetten başka biri olarak bir sayfa açtım bana başka biri msj attı sonra ben msj attım konuştum fakat ben ona sonradan Aşık oldum oda aşık oldu ve sevdik birbirimizi, ben ona başka biriymiş gibi tanıttığım için ona seni görmeye gelicem dedim fakat gelemicemi biliyodum ama hep görmek istediği için bende böyle bişey demek zorunda kaldım bu kul hakkı mıdır

Okudunuz mu?  Evlenmek İstiyorum Fakat Bir Türlü Evlenemiyorum

2
Selamün aleyküm dostlar. Bugün öğretmenim, verdiği testleri çözüp çözmediğimi sordu, ben de "çözdüm" diyerek yalan söylemiş oldum. Fakat zaten, kontrol etmeyecekti, sadece öğenmek için sormuştu. Bu söylediğim elbette yalandır, fakat kul hakkına da girer mi?


Şem’a
1. İslam’da aldatmak haramdır tecessüs haramdır birine Ümit verip ümidini kırmak haramdır Sizin yaptığınız bunlardır bu hem Allah hakkı hem kul hakkıdır tövbe ediniz ve bir daha böyle bir şey yapmayınız

Okudunuz mu?  Karanlıkta namaz kılınabilir mi?

2. bu soruda aynı… yalan söylemek en büyük günahlardandır Çünkü bunda aldatma vardır, kişi yalan söylemeyi terk etmediği sürece asla imanı doğru olmaz


Kayıtsız Üye
Cumartesi akşama doğru fizik ödevim olduğu aklıma geldi bende Pazar günü yaparım diye yapmadım ama akşam komşumuz geldi ve seni kayağa götürelimmi dedi bende tamam dedim ve gittim akşam 21:30 da eve geldik ben uyuya kalmışım ve ödevimi yapmadım hocaya da korkudan kitabım yanımda olmasına rağmen evde unuttum dedim ve şuan çok pişmanım kul hakkına girmiş olur muyum ne yapmalıyım


arifselim
Bu söylediğin kul hakkı değildir ama bu bir yalandır. Yalan söylemek de haram ve günahtır. Bunun yerine doğruyu söylemeliydin. Tövbe et, dürüst hareket et ve Allah’ın doğruların yardımcısı olduğunu hiç bir zaman unutma.

Okudunuz mu?  Cennete ilk girecek kadın Hadisı sahih mi

Kayıtsız Üye
Bizim resim ödevimiz vardı not alcaktık ben resmi yapmadım annem yaptı hocaya ben yaptım dedim kul hakkına girermiyim??


muvaffak
Kendi kendine çabalayarak ödevini yapan senin gibi öğrenci arkadaşlarına haksızlık yapmış olursun bu şekilde. İleriki süreçte ödevlerini kendi başına yapmak için uğraşman ve yardım aldığın zaman da bunu öğretmeninle paylaşman gerekir.


Kayıtsız Üye
İnternet üzerinden kendimi farklı tanıtıp biriyle sevgili oldum daha sonra bunun yanlış olduğunu anlayıp tövbe edip o kişiden ayrıldım kul hakkına girmiş olur muyum?

Okudunuz mu?  Tırnak üstündeki beyaz lekeler abdeste mani midir ?

ACİLSERVİS
En başta sevgili olma durumu helal değil bunu bilmen gerekir. Her ikiniz için de öyle. Hile ve dolandırma ayrı bir günah. Bu durumda bir hak söz konusu olabilir. Tövbe kelimesinin hakkını vermişsen eğer ne mutlu sana. Bu kelime öyle sıradan bir kelime değildir.


Kardelen Ayse
Merhabalar
Benim kurs verdiğim yerdeki kadınlar bana güvenerek benim alışveriş yaptığım yerden sipariş vermişlerdi. Benim siparişlerim yanlış geldi. Bende onlara siparişlerimdeki bazı ürünlerin yanlış geldiğini söyledim. Paketi teslim almadığımı kargo firmasında bıraktığımı söyleyerek yalan söyledim çünkü paketi açtığım için bırakamazdım. Daha önce hiç sorun yaşamadığımı satıcının değiştiğini söyleyerek yalan söyledim kargoları almamalarını tavsiye ettim onlar da almadılar. Sonra ben ürünlerimi değişime göndermekten vazgeçtiğimi gidip kargo firmasından geri aldığımı söyledim. Kargo firmasına falan bırakma yoktu zaten yukarıda dediğim gibi. Siparişlerimdeki ürünlerin birçoğunun yanlış gelmesi doğruydu sadece satıcının değiştiğini ve daha önce sorun yaşamadığımı söylemem yalandı. Daha önce yaşadığım sorun da 1 ürün yanlış gelmişti onu da önemsemedim olabilir böyle bir şey diye. Yanlış gelen ürünleri kursta sattım . Onlar ürünlerin yanlış geldiğini biliyorlardı bilerek aldılar ve onlara başta hangi fiyat dediysem o fiyata sattım. Tüm bu anlattıklarımda kul hakkı var mı itiraf etmeli miyim

Okudunuz mu?  Laf atana sövmekle günah mı işlemiş oluyorum ?

Ensar
Satılan eşyaların değişimi yapılmadığını söylemeniz ve onlarında buna rağmen aldıkları halde ne gibi bir sorun olabilirki, sizler olanı açıklığa kavuşturun ve öylece satın bu sizin için en hayırlısı olur. Herhangi bir yanıltmaca veya ürünlerde sahtekarlık yoksa bir sorun yoktur inşaAllah. Ancak arkadaşlarınızın spariş edilen ürünleri farklı ve sizde o ürünleri gelen ürün olarak gösterdiyseniz işte burada bir sorun var demektir. Herşeyi açığa kavuşurun bu tür davranışlardan uzak durun. Selametle kalın

Okudunuz mu?  İdrardan sonra gelen sıvı

Kayıtsız Üye
Biz iki araba bir yere girecektik. Öndeki arabada bizdik ve özel bir tesise girdik memura arkadaki aracında bizden olduğunu söyledik. Ama içeri girerken o aracın bizim olmadığını bizim aracın yola devam ettiğini anladık . Ama o araçta bizim verdiğimiz gibi ehliyet verdiğini düşünüyorum. Sonradan gittiğimde o kişilerin vardiyasının geçtiğini zaten biz söylesekte o araçta gerekli işlemlerin yapılacağını sorun olmadığını söyledi. Bu kul hakkına girer mi söylediğiniz kişiyide tam hatırlamıyorum.

Okudunuz mu?  Cünüplük nedir? Nasıl cünüp olunur?

yalan söylemek kul hakkı mıdır, yalan söylemek kul hakkımı, yalan kul hakkı mıdır

Bu kategoride yer alan Kendimi sürekli cenabet hissediyorum ve boy abdesti aldıktan sonra lavaboya gidiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yalan söylemek kul hakkımı veya günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.