Anasayfa
21 Ocak 2023, 21:35
sizden95
Abone

İstemeden yalan söylemek

İstemeden yalan söylemek

yns1111
Mesela diyelim ki bir oyunda hesabın leveli 28 ben ona bir anda bilmeden 29 dersem yalan sayılır mı ?


Yorum: İstemeden yalan söylemek

mumsema
Bir şey sorulduğunda kesin bilinmiyorsa ihtiyaten 29 civarı denmeli, kesin konuşulmamalıdır.
Kesin biliniyor ve sonra hata edildiği anlaşılırsa bu yalan sayılmaz.


Yorum: İstemeden yalan söylemek

yns1111
@mumsema Hocam bir sorum daha var bu aralar çok takıntılı olmaya başladım inşAllah hepsini atacağım takıntıların ama bunu da sorayım tavukçuya gittim ve 100 lira verdim bozuk yokmu dedi bende varda çıkmaz istediğin kadar dedim ne kadar diye sordu 8 buçuk dedim sonra elimi cebime attım 25 kuruş daha vardı 8.75 ediyordu topladım ama 25 kuruşu sonradan gördüm bu yalan sayılır mı ? Çok saçma olacak evet ama takıntılıyım bu aralar.

Okudunuz mu?  Yetim kime denir ? Öksüz kime denir?

Yorum: İstemeden yalan söylemek

mumsema
Hayır yalan olmaz çünkü paranın varlığından habersizdin


Kayıtsız Üye
Bugün arkadaşlarla tabu oynuyorduk ve oyun berabereydi. Son bir el oynanacaktı onda da son saniyede doğru kelimeyi söyleyerek puan aldığını ve diğer takımın kazandığını gördüm ve herkes benim lafıma güvenerek diğer grubu kazanan ilan etti ve onlar ödül aldı. Ama benim olduğum gruptan bazıları süre bittikten sonra kelimeyi söylediğini yani geçersiz olduğunu söyledi. Ama ben şuna dayandım, biz oynarken bir kuralı birkaç kez ihlal ettik ve kimse fark etmedi -benim dışında- bu yüzden zaten onların kazanması gerekiyordu gibi düşündüm ve son söylenen kelimenin kabul edilmesini söyledim. Yalan söylemiş olur muyum, hakka girdim mi?

Okudunuz mu?  Kadınlarla Konuşmak Haram mı?

arifselim
Gerçek olmayan bir şey söylenmişse o söz yalandır. Başka olaylarda haklı veya haksız şeyler olmuş olsun yada olmasın eğer gerçeğe aykırı bir şey demişsen o yalan söylenmiş demektir.


Kayıtsız Üye
Esselamun aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü.

Hocam ben bir yemek sipariş vermiştim 20 tl civarıydı fiyatı babam bana kızmasın diye 10-12 tl dedim zorunluluktan dolayı dedim bu günah mıdır? Ne yapmam gerekir?

Okudunuz mu?  Karın/Göğüs üzerinde çıkan saçları almak günah veya haram mıdır?

vel Fecr
< Esselamun aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü.

Hocam ben bir yemek sipariş vermiştim 20 tl civarıydı fiyatı babam bana kızmasın diye 10-12 tl dedim zorunluluktan dolayı dedim bu günah mıdır? Ne yapmam gerekir? >
bir hadiste rasulu ekrem sav; benim ümmetim zina edebilir içki içebilir ama yalan söylemez demekte. yani müslüman emin kişidir. bu eminliği üstümüzde taşımamız lazım.
yalanın caiz olduğu 3 durum vardır.
1-savaşta müslümanların lehine olan
2-iki kardeşin arasını yapmak için
3- evlilikte evliliği yürütmeğe dair tatlı yalan. örneğin hanım yemek çok güzel olmuş gibi.

Okudunuz mu?  Ayetleri yorumlamak günah mı

önce tevbe edip sonra babanıza durumu izah etmeniz daha hayırlı olandır.


Kayıtsız Üye
Bi olayın olup olmadığı hakkında şüpheye düşmüştüm. Ama zihnim de olmadığına dair işaretler vardı. Ben de karşı tarafa bu olayın olmadığını anlattım. Niyetimde yalan söylemek yoktu asla. Öğrendim ki o olay olmuş. Ben şimdi yalan söylemiş mi oluyorum? Karşı tarafa açıklamam gerekir mi?

Okudunuz mu?  Erkeklerin olduğu havuzda yüzmek

Ensar
Sevgili kardeşim söylenen hatalı bir söylem olayı farklı yönlere çekebilir doğruyu araştırıp öyle söylemek gerekir bu herzaman böyle olmalıdır. Çünkü Allah korusun birine iyilik yapayım derken karşı tarafa zarar verebilir siniz bunun sorumluluğu da ağır olabilir. Yalnışı düzeltme imkanı varsa gidip söyleyin ve Allah tan af mağfiret dileyin. Gidip olayı yalnış anladığınızı söyleyebiliyorsanız söyleyin doğruluğunu bilmediğiniz şeyi asla aktarmayın bu size ders olsun. Siz istemeden yardım etmek istesenizde bu bir nevi yalan olmuş oluyor. Allah af etsin

Okudunuz mu?  Sevmediğim insanları kıskanıyorum

FıkıhYolu
Kul hakkinada taaluk ediyor helallesmek iyi olur


Kayıtsız Üye
Annem kardeşime ve bana yumurta verdi yumurtaları ikiye böldük 4 tane oldu 2 bana 2 ona ben bir tane yiyip başka bir yere gittim unuttum benim 1 parçam kaldığını kardeşim kendilerini yemişti anneme yemin edip o benim değil dedim ama o benimiş günah olur mu (yumurtamın kaldığını unutmuşum bilmeden yalan söyledim)

Okudunuz mu?  İsrail - Yahudiler lanetli mi?

istemeden yalan söylemek, bilmeden yalan söylemek, yalan söylemek

Bu kategoride yer alan 20 yaşındayım ve zinaya yaklaşmaktan çok korkuyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstemeden yalan söylemek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.