Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:10
sizden9
Abone

Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın….hadisi sahih midir?

Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın….hadisi sahih midir?

gsgsgs
. Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın. Kim benden Kuran dışında bir şey yazmışsa imha etsin. (Müslim, Sahihi Müslim Kitab-ı Zühd, Hanbel, Müsned 3/12, 21, 33) Darimi’deki hadis : Sahabe Allah’ın elçisinden sözlerini yazmak için izin istediler. Ancak onlara izin verilmedi. (Darimi, es-Sünen) El Hatib’teki hadis: Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanımıza geldi ve yazdığınız şey nedir? dedi. Senden işittiğimiz hadisler (sözler) dedik. Hz. Peygamber Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar. (El Hatib, Takyid, sayfa 33) Tirmizi’de: Allah elçisinden sözlerini yazmak için izin istedik, bize izin vermedi. (Tirmizi, es-Sünen, K. İlm, sayfa 11)

Okudunuz mu?  Kızlarla konuşmak günah mı?

Bu hadisler sahih midir?


Cevap: ”Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın….hadisi sahih midir?

Jıhad
RESULULLAH S.A.V DÖNEMİNDE HADİSLERİN YAZILDIĞI
بسم الله الرحمن الرحيم
… Abdullah İbnu Amr el As r.a der ki : Ben Peygamber s.a.v’den işittiğim şeyleri ezberlemek arzusuyla yazıyordum. Kureyş beni bundan menederek :
– Sen Resûlullah s.a.v’den her duyduğunu yazıyorsun, halbuki Resûlul-lah s.a.v de bir insandır, öfke ve rıza, her iki hâlde de konuşur, dediler. Bunun üzerine yazmaktan vazgeçtim. Ancak durumu da Peygamber s.a.v’e arzettim. Resûlullah s.a.v parmağıyla mübârek ağızlarına işâret buyurarak :
– Yaz, Nefsimi elinde tutan Allah’a kasem ederimki, buradan haktan başka bir şey çıkmaz.

Okudunuz mu?  Cünüp iken tıraş oldum sakıncalı mıdır?

EBU DAVUD : 4.C3646.N – DARİMİ : 1.C.490.N – HAKİM : 1 / 105 – AHMED : 2 / 193 – 6520 – 6816 – İBNİ EBİ ŞEYBE MUSANNEF : 6 / 229 – HATİBUL BAĞDADİ TAKYİDUL İLİM : 74.S – ALBANİ S.CAMİ : 1196

… Ebu Hureyre r.a dan. Dedi ki : Ensardan bir adam Peygamberin mec-lisinde oturur, ondan hadis dinler ve hoşuna giderdi. Fakat ezberleyemezdi. Resulullah s.a.v’e bu durumdan yakındı ve :
– Ya RasulAllah ! senden hadis dinliyorum, hoşuma gidiyor fakat ezberleyemiyorum, dedi. Bunun üzerine Allah resulü s.a.v :
– Elinden istifade et, diyerek yazmaya işaret etti.

Okudunuz mu?  Akrabalık İlişkikeri

TİRMİZİ : 4.C.2803.N – AHMED : 2 / 12 – 192 – BEYHAKİ MEDHAL : 418 / 9 – HATİBUL BAĞDADİ TAKYİDUL İLİM : 67.S

… Rafi bin el Hadic r.a dan. O şöyle dedi : Ben Allah Resulü s.a.v’e :
– Ya RasulAllah ! biz senden çok şeyler işitiyoruz ; onları yazalım mı ? diye sordum. Resulullah s.a.v : Yazınız, sakıncası yoktur, buyurdular.

SUYUTİ TEDRİBU’R RAVİ : 286.S

… Ebu Hureyre r.a dan. Dedi ki : Mekke fethedildiği zaman Resulullah s.a.v ayağa kalktı, fetih hutbesini zikretti. Aslen Yemenli olan, kendisine Ebu Şah denilen bir kimse :
– Ey Allah’ın Resulü ! bu hutbeyi bana yazın, dedi. Bunun üzerine Allah resulü s.a.v : Hutbeyi Ebu Şah’a yazınız, dedi.
BUHARİ : 1.C.265.S – EBU DAVUD : 4.C.3649.N

Okudunuz mu?  Peygamberimiz ramazan ayında mı görevlendirildi

… Abdullah İbnu Amr r.a der ki : Bir ara biz Peygamber s.a.v’in yanında yazıyorduk. Derken Resulullah s.a.v’e : iki şehirden hangisi, Kostantiniye mi yoksa Rumiyye mi daha önce fethedilecek ? diye soruldu da, Peygamber s.a.v şöyle buyurdu : Hayır ! doğrusu Hırakliyusun şehri daha evvel fethedilecek.

DARİMİ : 1.C.492.N – AHMED : 2 / 176 – 6607.N – EL ALBANİ S.SAHİHA : 1 / 121 – HAKİM : SAHİH DİYOR VE ZEHEBİ DE BUNA MUVAFAKAT EDİYOR.

… Ebu Hureyre radıyAllahu anh şöyle buyurur : Peygamber s.a.v’den çok hadîs bilmede Abdullah İbnu Amr hâriç, bana yetişen yoktur. O, beni geçer, zira o yazardı, ben ise yazmazdım ".

Okudunuz mu?  Aşık'ım ve kurtulmak istiyorum

BUHARİ : 1.C.267.S – TİRMİZİ : 4.C.2805.N – DARİMİ : 1.C.489.N

… Şa’bi den ; o da Ebu Cuhayfe’den haber verdi. O şöyle demiştir : Ben Ali’ye : sizin yanınızda bir kitap veya yazılmış bir şey var mıdır ?. Ali r.a : Hayır, biz de Allah’ın kitabından ve bir de müslümana verilen anlayıştan başka bir şey yoktur. Bir de şu sahifenin içindeki vardır, cevabını verdi. Ebu Cuhayfe dedi ki : Ben : Peki, bu sahifenin içinde ne var ? diye sorunca : Onun içinde diyetin, esiri kurtarmanın ve bir kafire bedel bir müslümanın öldürülmeyeceğinin hükmü vardır, dedi.
BUHARİ : 1.C.264.S

Okudunuz mu?  Rüyalar bize haber verir mi yoksa bilinçaltı bir düşünceler midir ?

… Ebu İbni Malik ve Abdullah ibn Amr r.a dan. Resulullah s.a.v şöyle dedi : İlmi yazarak kaydediniz.
CAMİU’S SAĞİR : 3.C.2942.N – CAMİU’L BEYANİL İLM : 1 / 72

… Ebu Hureyre r.a, tereddüt ettiği bir hadisi şerif hakkında Fadl bin Hasan bin Amr bin Umeyye ye : Eğer sen bunu benden işittinse, onun mutlaka ben de yazılısı vardır, diyerek içinde Resulullah s.a.v’in bir çok hadisleri yazılı kitapta onu bulup göstermiştir.
HAKİM : 3 / 511

Allah resulü s.a.v’in dilinden hadislerin yazılmasını yasaklayan Müslim’de zikredilen bir hadisinin dışında sahih bir hadis yoktur…Ama sahih olmayan bir çok rivayet vardır.

Müslim’de zikredilen bu yasağa dair hadis ise, – İlim ehlinin de dediği gibi – islamın bidayetinde olan bir yasaktı… Nedeni ise Kur’anla karışmaması içindi… Ama daha sonra – biraz önceki hadislerde de anlatıldığı gibi – hadis-lerin yazılmasına izin verilmiştir…
… Ebu Sa’îdu el-Hudrî r.a dan. Peygamber s.a.v şöyle söyledi : Benden Kur’ân dışında bir şey yazmayın. Kim benden, Kur’ân’dan başka bir şey yazdı ise onu imha etsin. Ama benden rivayet edebilirsiniz, bunda bir mahzur yok. Ancak, kim bilerek bana yalan nisbet ederse ateşteki yerini hazırlasın.
MÜSLİM : 8.C.3004.N – AHMED : 3 / 12 – 21 – 39 – HAKİM : 1 / 127

Okudunuz mu?  Evde küçük yavru su kaplumbağası beslemek caiz mi ?

İbnu’l Cevzi Telbisu İblis’te şöyle der : …… Sünnete gelince, Resulullah s.a.v islamın ilk zamanlarında insanların yalnız Kur’anı yazmalarına müsaade ederek ; Benden Kur’ân dışında bir şey yazmayın, buyurdular. Hadisler çoğalıp sahabe tarafından az sayıda öğrenildiğini görünce kendilerine yazmak için izin vererek : Elinden istifade et … Yazınız, sakıncası yoktur …. İlmi yazarak kaydediniz…. buyurmuşlardır.
TELBİSU İBLİS : 326.S

Okudunuz mu?  Haramları ve günahları önemsememek

DERLEYEN
TACUDDİN EL – BAYBURDİ


Cevap: ”Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın….hadisi sahih midir?

@mir
Resulullah ehil olmayanın hadis yazmasını yasaklarken
daha sonraları ehil olanlara izin vermiştir

ama şeyhlerinin kitaplarının kendilerine Allah tarafından vahyedildiğini
o kitapların şeyhleri tarafından yazılmayıp
onlara yazdırıldığını iddia edenler şu iki hadisi
iyi düşünüp anlasınlar:

Okudunuz mu?  Gusül alırken tırnak etlerinde çıkan yara gusle mani olur mu

< El Hatib’teki hadis: Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanımıza geldi ve yazdığınız şey nedir? dedi. Senden işittiğimiz hadisler (sözler) dedik. Hz. Peygamber Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar. (El Hatib, Takyid, sayfa 33) >
İnsanların yanında beğendikleri bir kitap olduğu İbn-i Mes’ud’a ulaştı. Bunun üzerine onlardan o kitabı getirmelerini ısrarla istedi. Nihayet onu getirdiler de o da onu imha etti. Sonra da şöyle dedi: Sizden önceki kitap ehli ancak alimlerinin kitaplarına yönelip Rablerinin kitabını terk ettikleri için helak oldular.

Okudunuz mu?  APK Oyun İndirmek Günah Mıdır?

benden kuran dışında hiçbir şey yazmayın, benden kuran disinda bbirsey sorularla, benden kuran disinda bir şey yazmayin hadisi

Bu kategoride yer alan İş yerimde esrar içenleri şikayet etmek caiz midir? şikayet etmesem günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın….hadisi sahih midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.