Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:28
missa95
Abone

Cemalnur Sargut Kimdir?

Cemalnur Sargut Kimdir?

Kayıtsız Üye
Cemalnur Sargut Kimdir?


Cevap: Cemalnur Sargut Kimdir?

Kayıtsız Üye
Cemâlnur Sargut
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Cemâlnur Sargut (1952, İstanbul), Türk Kadınlar Kültür Derneği’nin İstanbul şubesi başkanıdır. Tasavvufun insanlığın ortak dili olabileceği inancında olup bu konuda uluslararası sempozyumlar düzenlemektedir.[1]

Cemalnur Sargut, hocası Samiha Ayverdi tarafından 1966 yılında kurulmuş olan Türk Kadınları Kültür Derneği’nin (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanlığı görevini yürütmektedir. TÜRKKAD, Cemâlnur Sargut’un liderliğinde tasavvufun kişi ve toplumların ortak dili, ortak nefesi olabileceği inancıyla her kesimden bilim, kültür ve sanat insanını, manevi şahsiyeti ve her düzeyden dinleyiciyi bir araya getiren uluslararası sempozyumlar düzenlemektedir. Bu konferanslarda, ilmi hal, ibadeti aşka yolculuk olarak gören İslâm tasavvufunun günümüz sorunlarına getirdiği çözümler ele alınmaktadır.

Okudunuz mu?  Başı açık kadının kocası azap çeker mi

C. Sargut, Devrin ihtiyacı olan tasavvuf terbiyesini akademik düzeyde vakıflar ve dernekler çatısı altında, lâfla değil hâl ve hizmetle anlatmalıyız diyen hocasının bu anlayışını hem kendimize hem de insanlık âlemine tanıtmak amacıyla 2000 yılından beri dersler verdiği A.B.D.’nin North Carolina Üniversitesi’nde 2009 yılında bir İslam kürsüsü kurmuştur. İkinci bir İslam kürsüsü de Çin’de Pekin Üniversitesinde kurulmuştur. Bu çalışmlarının ortak amacı öğrencilerin, İslâm’ın yaşam şekli olan tasavvuf eğitimini yaşayışları ile örnek olan hocalardan almalarını sağlamaktır.

Okudunuz mu?  Ve celle senaük niçin sadece cenaze namazında okunur cenazeyle alakası nedir?

Cemalnur Sargut, Anadolu’da kökleşmiş İslam Tasavvufunun anlaşılması ve tanıtılması amacıyla, burada yaşamış mutasavvıfların hayatları ve eserleri ile ilgili araştırmaların yapılacağı edebiyat, tasavvuf, güzel sanatlar, felsefe, sosyoloji, tarih alanlarında uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü eğitim veren enstitüler açılması konusunda üniversiteler ve devlet nezdinde öncü girişimlerde bulunmaktadır.

İslam’ın hakîkatinin tanıtılması için doğu ile batı arasında mânevi bir köprü kurulmasına önderlik etmekte olan bu çalışmalar, temel değerlerine hassasiyetle bağlı, geleceği hedefleyen ve her an kendini yenileyen bir hizmet anlayışının eseridir.
Konu başlıkları

Okudunuz mu?  Hz.Peygamber ve cehri zikir

1 Hayatı
2 Yaşamı
3 Çalışmaları
3.1 Sempozyumlar
3.2 Konferanslar
4 Eserleri
5 Kaynakça

Hayatı

Cemâlnur Sargut 1952’de İstanbul’da doğmuş, üniversite eğitimini Kimya Mühendisliği dalında tamamladıktan sonra 20 yıl kimya öğretmeni olarak görev yapmıştır. Mutasavvıf bir ailede yetişen Cemâlnur Sargut, gençlik yıllarında felsefeye ilgi duymuş ve büyük felsefecilerin hayatlarını incelemiştir. Felsefenin yaşanılamayan bir ilim olduğunu fark etmesinin ardından, ilmini hâl etmiş bir örneğin arayışı içinde Mevlânâ’ya yönelmiş ve hocası Sâmiha Ayverdi’nin isteğiyle Kur’an-ı Kerîm ve karşılaştırmalı Mesnevi çalışmalarına başlamıştır. Ve bunu tâkiben yine hocasının teşvikiyle 24 yaşında gençlerle başladığı Mesnevi çalışmalarına bugün milyonlara hitâb ederek devam etmektedir.

Okudunuz mu?  Kaybolan eşyayı bulma duası

Hocası Sâmiha Ayverdi onun kimya öğretmenliği yıllarını şöyle anlatır: Cemâlnur Hoca ne bir pedagog ne de bir psikolog idi. Ancak, insanoğlunun iç ve dış güçlerini tek kuvvet olarak bütünleştirmeye doğuştan kabiliyetli hüneri ile hoca olarak kürsüsüne çıkmış genç kadın, bir sevgi mahşerinden zuhûr ederek, yeryüzüne insan sıfatı ile sûret bulmuş müstesnalardan biri olmalı idi. Talebeleri olarak karşısına çıkanlara elindeki müfredat programında gösterilen programa göre ders verecekti. Ama o kadarcık bir teknik maddî mâlûmat yığınını vermek için şu koskoca kürsüyü işgâl etmek yeter miydi?

Okudunuz mu?  İmam Azam Ebu Hanife'nin, Allah nerdedir, diye soran birisine, göktedir, diye cevap verdiği iddia ediliyor; bu doğru mud

Araştırmacı yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın ifâdesiyle, bugün, bir modern zamanlar Râbia’sı olan Cemâlnur Sargut Hanımefendi, tasavvuf irfanına olan derin vukûfiyeti, tükenmez aşkı ve bilgisi ile karşımıza çıkmaktadır. Tasavvufi geleneğin, Ahmed er Rifâî, Ken’an Rifâî, Meşkûre Sargut ve Sâmiha Ayverdi tezgâhlarından geçerek, zikir ve sohbetle kemâle ermiş bir Allah âşıkı, bir resûl sevdâlısı ve Muhammedî yol’un sâdık bir takipçisi olan bu bilge hanımefendi, tasavvuf araştırmalarının yanı sıra Mevlânâ, Abdülkâdir Geylânî, İbn-i Arabî, Mısri Niyâzî, Cîlî, Şems ve Sultan Veled gibi büyük mutasavvıfların yorumlarıyla Kur’an-ı Kerîm sûrelerini açıklayan eserler vermekte ve halka açık Mesnevi ve Füsusu’l Hikem dersleri ve sohbet toplantıları ile hizmetine aralıksız devam etmektedir.

Okudunuz mu?  Okuldan dolayı namazlarımı kılamıyorum.

İnsanların, kadın, erkek, din, mezhep, meşrep, kıyafet farkı gözetmeden, farklı olanı değiştirmeye çalışmadan, birlikte hoşgörü içinde yaşamanın zevkine varmalarını sağlamak, bunu da ahlâk-ı Muhammedîyi kendi hayatında bilfiil yaşayarak göstermek O’nun yegâne varlık sebebidir ve bu büyük vâzifeyi zahmetsizce sadece Allah için yapmaktadır.
Yaşamı

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim'de cezası ölüm hususlar varmıdır? varsa nelerdir?

İstanbul doğumlu olan Cemâlnur Sargut, mutasavvuf bir ailenin kızı olarak Dünya’ya geldi. Gençliğinde felsefeye ilgi duymuş olup büyük felsefecilerin hayâtını incelemiş, bu ilmin yaşanamayan bir ilim olduğu kanaatına varınca Mevlânâ’ya yönelmiştir. Kimya mühendisi olup yirmi yıl kimya öğretmenliği yapmıştır.

Hocası Sâmiha Ayverdi’nin etkisinde kalan Cemâlnur Sargut, Kur’ân-ı Kerîm ve karşılaştırmalı Mesnevî çalışmalarına başlamış, 24 yaşında gençlerle başladığı Mesnevî çalışmalarıyla geniş çevreye hitâp etmiştir.
Çalışmaları

Okudunuz mu?  Zekat ile ilgili kavramlar nelerdir

Cemâlnur Sargut, Anadolu’da kökleşmiş İslâm Tasavvufu’nun anlaşılması ve tanıtılmasını hedefleyerek tarihte buralarda yaşamış mutasavvıfların hayatlarını ve eserlerini araştıran edebiyat, felsefe, güzel sanatlar, sosyoloji, tasavvuf, tarih alanlarında uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü eğitim veren enstitüler açılması konusunda üniversiteler ve devlet nezdinde öncü girişimlerde bulunmaktadır.

İslam’ın hakîkatinin tanıtılması için Doğu ve Batı arasında mânevi bir köprü kurulmasına önderlik etmeyi hedefleyen çalışmalarıyla tanınmaktadır.
Sempozyumlar

Okudunuz mu?  Rüya gördum ama şehvetlenmedim

Kadın ve Tasavvuf (2005, İstanbul)
Mevlana’da Buluşma (2005, İstanbul)
Mevlana ve Kadın (2007, İstanbul)
Türk ve Balkan Kadınları Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması (2007)
Modern Çağ ve İbn Arabî (2008, İstanbul ve Şam)
Güneşle Aydınlananlar Şems-i Tebrîzî (2009, İstanbul ve Konya)
Kulun Niyâzı Mısrî Niyâzi (2010, İstanbul ve Malatya)
Seyyid Burhâneddîn Tirmizî (2011, Kayseri)
Sultan Veled (2011, İstanbul ve Konya)

Konferanslar

Namazın Hakîkati (05.12.2010)

Eserleri

Kenan Rifâî ile Aşka Yolculuk
Dinle
Aşktan Dinle
Ey İnsan (Yasîn Sûresi Şerhi)
Bakara (Bakara Sûresi ilk 10 Ayetin Şerhi)
Bakara II (Bakara Sûresi 11-29 arasındaki Ayetlerin Şerhi)
Bakara III (İnsan-ı Kamil’in Hakikati)
Hz. Âdem (Füsusu’l Hikem Şerhi)
Hz. Şit
Sâmiha Ayverdi ile Sırra Yolculuk
Peygambere Sevdirilen Kadın
Kâbe’nin Hakîkati
Osmanlı Padişahlarının Peygamber Sevgisi
Can-ı Candır Hz. Ahmed Muhammed Mustafa

Okudunuz mu?  Rıfk (Yumuşaklık) ile ilgili hikaye öykü

Kaynakça

^ "Cemalnur Sargut kimdir?". 2011-08-14 tarihinde erişildi.

Bu kategoride yer alan Fetret-i Vahiy başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cemalnur Sargut Kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.