Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:15
Namaz
Abone

Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine göre)

Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine göre)

Kayıtsız Üye
Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine göre)


Cevap: Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine g

Ravza Sevdam
Peygamberimiz ayakkabıları ile namaz kılmıştır. Çünkü o dönemde Mescid-i Nebi’nin tabanı şu an olduğu gibi halılarla kaplı değildi; zemin taş ve topraktandı. Bu yüzden toprak bir zeminde namaz kılarken ayakkabıların çıkarılması gerekmez. Temiz olup olmadıkları kontrol edilir, namaza engel herhangi bir pislik varsa bunlar giderilir ve ayakkabılarla namaz kılınabilir. Aşağıdaki hadisler bunu göstermektedir:

Okudunuz mu?  Cuma namazı, Bayram namazı, Cenaze namazı ve Teravih namazı hakkında kısa bilgi

Ebû Mesleme radıyallâhu anh’dan rivayete göre, o şöyle demiştir: Ben Enes b. Malik’e: Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem ayakkabıları ayağında iken namaz kılar mıydı? Diye sordum. Enes: Evet , cevabını verdi. (Buhari, Salât, 24; Tirmizi, Salât, 181)

Kitabına bu hadisi alan Tirmizi, ilim adamları bu hadisle amel ederler açıklamasına da yer vermiştir.

Abdullah b. Mes’ud radıyallâhu anh şöyle demiştir: Şüphesiz biz Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellemi ayakkabılarla ve mestlerle namaz kılarken gördük. (Ebu Davud, Salât, 88; İbn Mace, İkametu’s-Salât, 66)

Ebû Said el-Hudrî radıyallâhu anh demiştir ki: Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem ashabına namaz kıldırırken ayakkabılarını çıkarıverdi ve sol tarafına koydu. Bunu gören cemaat de ayakkabılarını çıkardılar. Resûlullah namazı bitirince: Ayakkabılarınızı niçin çıkardınız? diye sordu, (Onlar da:) Senin çıkardığını gördük de (onun için) çıkardık, dediler. Bunun üzerine Resûlullah; Bana Cebrail gelip pabuçlarımda pislik olduğunu haber verdi. dedi (ve sözlerine devam ederek:) Sizden bir kimse mescide geldiği zaman, baksın, ayakkabılarında pislik varsa silsin ve onlarla namaz kılsın buyurdu. (Ebu Davud, Salât, 88)

Şeddâd b. Evs babasından (Evs’ten) rivayetle; demiştir ki: Resulullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Yahudilere muhalefet ediniz. Çünkü onlar ayakkabılarıyla ve mestleriyle namaz kılmıyorlar (siz kılınız)! (Ebu Davud, Salât, 88)

Bu hadiste geçen siz ayakkabılarla namaz kılın cümlesi emir değil, serbestlik ifade eder. Fıkıh âlimleri temiz olmak şartıyla isteyenin ayakkabılarıyla isteyenin de çıplak ayakla namaz kılabileceğini, bu konuda serbest olduğunu söylemişlerdir. Nitekim bunun böyle olduğu Peygamberimizin bazen ayakkabılarıyla bazen de çıplak ayakla namaz kılmasından da anlaşılmaktadır. (Bkz: Ebu Davud, Salât, 88)

Okudunuz mu?  Zammı sure her rekatta farklı mı okunur

Cevap: Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine g

cihad38
ayakkabı ile namaz kılınır hadisi şeriflere göre ;ama o dönemdeki ayakkabılar nerede, nasıl,kimin elinde,hangi malzemeden üretildiği bilinmekte idi,
bugün ayakkabılarımızda ne derisi,veya hangi yapay malzeme kullanıldı bilmiyoruz,kullanılan malzemelerin,boyaların,yapıştırıcıların içinde ne var kim bilebilir,
şekli hoşumuza giderse alıyoruz,
bir de şehirlerimizde üstüne basacak toprak kalmadı,her yer beton,asfalf vb kablanmış durumda;toprak bu ümmete temiz kılındı,o dönemde insanların ayagına pislik bulaşınca toprak bunu temizlerdi,şimdi öyle bir durum yok,
bazen pikiniğe gidince ayakkabı ile namaza durmak geliyor içimden,ama yukardaki hadislerden haberdar olmayan bir müslüman beni görse haşa kafir damgası vurur,o da kendine döner,durup dururken fitne çıkar diye vazgeçiyorum.
ama sünnete uymak için bence her müslüman bunu arasıra yapmalıdır,belki peygamberimizin ayakkabı şekli gibi bir ayakkabı temini daha da güzel olur.

Okudunuz mu?  Hadislere Göre Namazda Kahkaha ile Gülmenin Abdeste Etkisi

Yorum: Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine göre)

Kayıtsız Üye
Ayakkabının neden üretildiği, yapıştırıcısında ve boyasında ne olduğunu bilmiyoruz " yaklaşımı yanlış. Bunlar biliniyor. Zaten bu mantık ile seccadelerşn neden yapıldığını da bilemeyiz


Cuma nerde kılınır

Bu kategoride yer alan Neden namaz kılmak istemiyorum? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayakkabı ile nerede ve nasıl namaz kılınır. Şartları nedir? (Şafii Mezhebine göre) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.