Anasayfa
29 Mayıs 2022, 17:49
missa0555
Editor

Çalıntı olduğunu bildiğimiz bir şeyi almak.

Çalıntı olduğunu bildiğimiz bir şeyi almak.

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm.

Birisinden bana bir miktar para hediye etti. Nedeni ni sorduğumda ben daha önce çaldım bu paraları şimdi vicdan azabı çekiyorum ve dağıtıyorum dedi. Alıp harcamam caiz midir ? Veya ne yapmam gerekir.

Not: Bu bir mal değil karşığında adama para vermedim. Sadece o bana parayı verdi hediye olarak.


Yorum: Çalıntı olduğunu bildiğimiz bir şeyi almak.

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Bu parayı alıp kullanabilirsin helaldir. Bu durumlarda dağıtılan para muhtaçlara verilmesi gerekir.


Yorum: Çalıntı olduğunu bildiğimiz bir şeyi almak.

Kayıtsız Üye
Merhaba, 3 sene önce bir araba almıştım, arabamı değerinde aldım. Geçen gün şase numarasında paslanma gördüm ve kaportacıya gösterdim. Kaportacı arabama baktıktan sonra "bu aracın kasası başka bir araçla değiştirilmiş, bu şase numarası bu araca ait değil, bunu başka bir arabadan söküp buraya yapıştırmışlar, büyük bir ihtimalle bu araç çalınmış ve başka bir şase numarası üzerine yapıştırılarak size satışı yapılmış" dedi. Epey araştırmalardan sonra aracın eski sahiplerinden birinin oto hırsızlığından araması olduğu gerçeğini öğrendim ve beynimden vurulmuşa döndüm, yani kaportacının dediği gibi araç %99 çalıntı. Şikayetçi olsam adam bulunamadığı için hem bir şey elde edemeyeceğim hem de kıt kanaat biriktirerek aldığım aracımdan olacağım 🙁 Yapacak bir şey yok deyip biniyoruz, %99 çalıntı olduğunu bildiğimiz bir araca binmek caiz midir ve bu araca Allah ömür verirse bir ömür binmem imkansız. İllaki bir gün değiştirmek isteyeceğim. Paslanan yerin pasını giderdim. Yani benim aldığım günkü gibi hiç bir şey anlaşılmayacak durumda. Bir suçum bir günahım yok. Bilmeden bu gerçekleri öğrenmede satsaydım neyse de şu an tüm bunları öğrendikten sonra bu aracı bu şekilde bile bile ben de birine satsam günahım olur mu?

Okudunuz mu?  Çalışmanın Önemi İle İlgili Yazı‎

Yorum: Çalıntı olduğunu bildiğimiz bir şeyi almak.

arifselim
Merhaba kardeşim. Artık aracı bu şekilde satman caiz olmaz. Ama bunda senin bir günahın yoktur kullanabilirsin. En doğrusunu bunu yetkililere yani emniyete bildirmek olur. Geçmiş olsun.


Kayıtsız Üye
Cevabınız için teşekkürler. Konuyla ilgili internette araştırdığımda emineyetin araca el koyduğunu bu şekilde mağdur olan bir çok insanın olduğunu gördüm. Ne yapalım bineceğiz artık. Allah hakkımızda hayırlısını versin.

Okudunuz mu?  Namazı son dakikaya bırakmak

Kayıtsız Üye
Merhabalar, son olarak; aracı bu problemini söylerek satmam doğru olur mu acaba? Bir tanıdığım "bunda senin bir suçun günahın yok, ver ben satın alayım arabayı" deyip bu şekliyle almak istiyor. En detayına kadar konuyu biliyor. Bu aracı yarı parasına ona verip kurtulmak istiyorum, uykularım kaçıyor. Hem onun bilerek böyle bir araç alması hem de benim söyleyerek satmam caiz olur mu acaba?

Okudunuz mu?  Yahudi alimi Abdullah ibni Selam(ra)'ın müslüman olması ve 3 sorusu

arifselim
Merhabalar kardeşim. Bu durumda kanunlar neyi uygun görüyor ve ne şekilde hareket etmeni istiyorsa ancak o şekilde hareket edebilirsin. Bunun başka bir fetvasını sana veremeyiz.


Kayıtsız Üye
Arif Bey ilginiz ve cevabınız için teşekkürler. Yalnız siz beni yanlış anladınız sanırım. Benim derdim burada fetva almak değil, buna fetva demesek daha uygun olur. Fetva farklı bir olay ve herkesin vereceği bir şey değil. Bilgileri bizlerden daha fazla olan birilerinden islam hukukuna uygun olanı neyse onu öğrenmek onu uygulamak için, yanlış bir şey yapmamak için detayına kadar soruyorum. İşimize geldiği gibi bir cevap aramak değil derdim. Bu ülkede kanunlar islam hukukuna tamamıyla uygun olmadığı için siz bilenlere danışmak amacım. Ülke kanunları Dinimizin yapabilirsin dediği şeyi yapma neden Dinimin gerektirdiği şekilde haraket etmek varken başka bir yol seçeyim. Ben gerekli cevabı aldım, ilginiz için tekrar teşekkürler. Allah sizlere vermesin böyle ne yapacağınızı bilemeyeceğiniz, aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık dertler.

Okudunuz mu?  Sahabe isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum ben bir dükkanda çalışıyorum. Müdürüm bana çalıntı mal getirirlerse, al diyor. Ben alıyorum. Kazancı benim cebime girmiyor. Acaba benim bir suçum varmıdı burda ?


arifselim
Aleykum selam. Böyle bir işte açıkça haramlarla iştigal olmasından dolayı çalışmamalısın. Bu parada senin bir payın olmasa da bu harama sende alet olmaktasın.

Okudunuz mu?  Belinay ismi Hakkında Herşey

Kayıtsız Üye
bir arkadaşin caldigi bir mali yemek haram mi?

calinti mali bir baskasina vermek haram mi?

calmak haram mi?


klav
Çalıntı bir malı ne yaparsan yap haramdır.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum
Ben yurt disindanim belcika devleti somurgeci bir devlet oyuzden bunlarda çok para var bende bunlari soyacam biracil 5-6miljoncuk

Okudunuz mu?  El fatiha denildigi zaman ne okunur

Sorum su. Ztn calinmis olan bu parayi calmak gunahmidir


emre
Hırsızlığa hiç bir kılıf uydurulamaz. Çalıntı olan eşyada olsa çalmak hırsızlıktır.


Kayıtsız Üye
cam insanlar bazilarinin kredi karti bilgilerini calip parasini somuruyolar ben bu ise girmiyorum ama banada hediye olarak bisey yollarmisiniz diyorum yani haram oldugunu biliyorum ama hediye olarak aliyorum bu günah mıdır hocam kaç gundur beynim beynimi yiyor yardımcı olun


AKA
Çalıntı olduğunu bildiğin bir kredi kartı ile ile bir şey almanda istemende hediye almanda hırsızlıktır.


Kayıtsız Üye
Calinti mal oldugunu bildigimiz halde o mali para ile almak günah olduğunu aldiktan sonra öğrenince yinede günah olur mu?

Okudunuz mu?  Sünnet Psikolojisi ve Çocuk: İdeal Sünnet Yaşı, Sünnet Travmatik

mum
Çalıntı mal alınamaz, alındıktan sonra mümkünse iadesi gerekir.
Çünkü:
1- Hırsıza yardım eden hırsızlıkta ortaktır
2- Çalıntı olduğu için dinimzde yapılan satış geçersizdir yani zimmetinize geçmez.


Kayıtsız Üye
Ben bir Tv Aldim Çoklcuklardan Kiracaktilar Sordum Çaldik dediler Bende onu aldim Neyapmam Lazim Gunahmidir kullanmam


mum
Çalıntı olan tv sahibini bulun iade edin.


Kayıtsız Üye
Bir bisikleti alacağım ama emin olmamakla birlikte çalıntı olduğunu tahmin ediyorum, almam caiz midir

Çalıntı olduğunu emin olmamakla birlikte tahmin ettiğim ürünü almam haram olur mu


mum
Hırsızlık malını alan kişi, hırsızlıkta ortaktır. Kesin bilinmiyor ve şüphe duyuluyorsa yine sakınmak gerekir.


Kayıtsız Üye
komsunun oglu annesine bir kis kabagi getirmid oda bana verdi sonradan onun bir tarladan gecerken koparildigini duydum ne yapmaliyim

Okudunuz mu?  Allah'ın her şeye gücü yeter mi

mum
Size hediye edilen şeyler, Haram ise yemeyin onlara iade edin.


Kayıtsız Üye
Hocam aklıma takıldı size sormak istiyorum yardımcı olabilir misiniz arkadaşım bir eşya çaldı ve ben istemediğimi halde zorla verdi o eşyayı geri götürme gibi bir imkanım yok arkadaşımıda kırmak i
stemiyorum ama haram istemiyorum kul hakkı istemiyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz çok teşekkür ederim


ACİLSERVİS
Arkadaşını kırıp geri vereceksin. Seni günaha bulaştırmak isteyen arkadaş, arkadaş değildir.


Kayıtsız Üye
Merhaba:eniştem bisiklet çalmış istanbuldan .ve bana verdi bende bilmiyordum ama bisiklet eskiydi biraz bende onu uğraştım para biriktirerek tamir ettirdim ve daha sonra öğrendim ki eniştem bisikleti çalmış şimdi ben o bisikleti napayım kullanmaya devam ediyim mi haram olurmu lütfen birşeyler söyleyin kafam çok karışık.

Okudunuz mu?  En güzel - en yeni - en şirin bebek ninnilerimiz

Ensar
Çalan kişi enişteniz bu onun sorumluluğudur size getirmiş sizde haram olduğunu bilmeden kullanmış sınız bunda buraya kadar bir sıkıntı yok, ancak öğrendiğiniz andan itibaren eniştenize giderek o bisikletin sahibi biliniyor sa o kişiye ulaştırır sınız yok sahibi ni bulamayacak sanız böyle bir durum imkansız sa o halde çalınan bisikleti kullanır ve onun değerinde o kişinin adına hayırda tasadduk edin. Eniştenize de Allahtan mağfiret dilemesi gerektiğini ve çalma işlerinin Allah nezdinde günah olduğu bilincini ulaştırın.


Kayıtsız Üye
merhaba birisi bana çaldığı bir kalemi getirip bana verirse bende onu kullanırsam bu günah olurmu.

Okudunuz mu?  Kaç tane resul peygamber vardır

yada o kalemi bana verip bende o kalemi kullanırsam ve kullandığım için pişman olursam ve ona geri verene kadar kullanmam günahmıdır.


ACİLSERVİS
Çalıntı olduğunu bile bile alıp kullanırsan günahına sende ortak olmuş olursun.


başkasinin caldigini yemek gunahmi, çalınan bir şeyi yemek helal mi, çalınan malın uzerine pazarlık yapılırsa helal olurmu

Bu kategoride yer alan Kabe imamları vahhabimidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çalıntı olduğunu bildiğimiz bir şeyi almak. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.