Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:19
sizden8
Abone

Ateistlerle arkadaş olmanın dinen hükmü nedir?

Ateistlerle arkadaş olmanın dinen hükmü nedir?

Kırlangıç.
Benim bir tane ateist arkadaşım var. Yüzüme karşı bir şey söylemiyor ama twitter’da vs. dinimize iftiralarını hakaretlerini görmüyor değilim. Ama yüzüme karşı gayet saygılı. Bir de aynı sınıfta olduğumuz için gün içinde bir ister istemez görüşüyoruz. Mesela bir şey söylüyor cevap vermesen olmaz, espri yapıyor gülmesen olmaz. Bir de ben onu arkadaş olarak çok seviyorum içimden konuşmak da geliyor yani. Ben namaza filan bu yaz başladım, önceleri böyle şeylere pek dikkat etmezdim. O zamanlarda tanıştık o zaman arkadaş olduk zaten. Ama artık dinim ne diyor benim için çok önemli. Biraz araştırsam da kesin bir sonuca varamadım. Şimdi benim bu çocukla arkadaş olmam onu sevmem dinen nasıldır, hükmü nedir?


Cevap: Ateistlerle arkadaş olmanın dinen hükmü nedir?

@mir
"kişi arkadaşının dini üzeredir" diye bir söz var
ya Resulullah’a aid ya da ashaba


Cevap: Ateistlerle arkadaş olmanın dinen hükmü nedir?

Kırlangıç.
Yani konuşmayın mı diyorsunuz?


Cevap: Ateistlerle arkadaş olmanın dinen hükmü nedir?

karadamlalar
konuşmama değildir, ortak bir şeyler paylaşabilirsiniz lakin her daim bu kişi ile birlikte iseniz zaman geçtikçe o kişinin hataları da size geçebilir, bu sebeple bir sakındırma vardır.


Kırlangıç.
Yok her daim değil toplasanız günde yarım saat konuşmayız. Bu durumda sorun yok mu?


karadamlalar
benim de kendi çevremde ateist, deist arkadaşlarım var bu tip dini konular dışında ortak paylaştığımız şeyler vardır onlar benim dinim üstünden bana saldırmaya çalışmazlar ben de onların inançlarına açıkça hakaret etmem. dengeyi tutturabildiğiniz sürece sorun olmaz diye düşünüyorum Allahu alem, yanlış düşünüyorsam uyarın.


ELHAMDULİLLAH
Sizin tarif ettiğiniz tipleme ATEİST’e değil, MÜNAFIĞA uyuyor. Bu durumda KİŞİ SEVDİĞİYLE BİRLİKTE HAŞROLACAĞINA göre. Ya sevdiğinize dininizi öğretecek bilgiye sahip olarak mukabil olur ve onu uçurumun kenarından çevirirsiniz.

Yada……. Takdir sizin nasıl istiyorsanız öyle yapın. Neticede RAB’bim size CÜZ’i İRADE’nizi vermiş. Kendinizi bize karşı değil. RAB’binize karşı ispatlayacaksınız.


Kırlangıç.
Iki tarafta saygılı benim bu tip arkadaşlarımda (birkaç kendini bilmez var ama onlarla arkadaş değilim zaten) ama ben yine de dinen emin olmak istedim.

—————————————-

ELHAMDULİLLAH nasıl münafık olabilir ki? Ben inandım demiyor, ateist olduğunu itiraf ediyor.


ELHAMDULİLLAH
Çok sevdiğin birini, ATEŞ’in içerisinde görsen ne yaparsın.

Peki ALLAH’U TAALA O müşrikler sizi ATEŞ’e çağırır dese ne yaparsın.

Peki ALLAH’U TAALA O’nlar için orada ne bir şefaatçi, nede bir yardımcı vardır dese ne yaparsın.

Okudunuz mu?  Üniversite de inkılap dersi görmek caiz mi

karadamlalar
münafık için verilen hüküm ayrıdır, kafir için verilen hüküm ayrıdır. siz münafik olabileceğini düşündüğünüz birinden direkt olarak küfrüne dair bir şeye şahit olmadıkça veya küfrüne şahitler çıkmadıkça ona müslüman gibi hükmedersiniz.


ELHAMDULİLLAH
< Benim bir tane ateist arkadaşım var Yüzüme karşı bir şey söylemiyor ama twitter’da vs dinimize iftiralarını hakaretlerini görmüyor değilim Ama yüzüme karşı gayet saygılı Bir de aynı sınıfta olduğumuz için gün içinde bir ister istemez görüşüyoruz Mesela bir şey söylüyor cevap vermesen olmaz, espri yapıyor gülmesen olmaz Bir de ben onu arkadaş olarak çok seviyorum içimden konuşmak da geliyor yani Ben namaza filan bu yaz başladım, önceleri böyle şeylere pek dikkat etmezdim O zamanlarda tanıştık o zaman arkadaş olduk zaten Ama artık dinim ne diyor benim için çok önemli Biraz araştırsam da kesin bir sonuca varamadımŞimdi benim bu çocukla arkadaş olmam onu sevmem dinen nasıldır, hükmü nedir? >
Yazıyı lütfen biraz daha dikkatlice tahlil ediniz İnşaAllah Karadamlalar kardeşim. Küffar ve KAFİR tebliğe her zaman açıktır. Ancak MÜŞRİK ve MÜNAFIK için durum ayrıdır. İnşaAllah sizi ısıtan o ateşten, sizi yakan ateşe kadar yaklaşmazsınız.


karadamlalar
müşrik kafir ayrımı hakkında tam bilgili değilim okumam gereken şeyler var sanırım bakacağım inşAllah, fakat kırlangıç kardeşim bir yerde küfür sözler ediliyorsa senin orada tepkisizce durman küfrüne sebep olur Allah muhafaza.


sons
Arkadaşlar bugün nihat hatipoğlu bu ateistler hakkında yorum yaptı dediki.Hristıyan ve yahudi bunlardan daha iyi en azından bir kitaba ve peygambere inanıyorlar.Ateistler direk Allahı inkar ediyorlar ve direk inkar edenlere dinen kafir denir benim bildiğim.Allaha inanıp onun emirlerini yerine getirmeyenlerede münafık deniliyor.Kırlangıç kardeşim işin kısası sen bu insana elinden gelirse dini anlat kabul ederse arkadaş ol.Eğer hala inkar ederse be ataistim derse uzak dur derim.Bi müslümanın kafir bir insanla işi olmamalı bence.Tercih senin


karadamlalar
"Allaha inanıp onun emirlerini yerine getirmeyenlerede münafık deniliyor"

kardeş öncelikle bir kişi kendini islamda sanıp Allahın kendine has özelliklerini yaratılmışlara verip e yaratılmışları ilahlaştırırsa bu kişi yine şirke girmiştir, hıristiyanlar da yahudiler de müşriklerdir. münafık ise dışardan müslüman gözüken ama içinde Allah’a inanmayan kişidir.


ELHAMDULİLLAH
< hıristiyanlar da yahudiler de müşriklerdir >
Allahu Taala Ehl-i Kitap’la MÜŞRİK’leri çok net ayırır. Hristiyan ve Yahudiler MÜŞRİK’lerdir diyemeyiz o yüzden.

Okudunuz mu?  Ne yapsam Ramazanda Teravih Namazına gidemiyorum !

Bir müslüman Ehl-i Kitap’tan bir kadınla evlenebilir. Ancak MÜŞRİK’lerle asla, Zira O’nlar sizi ateşe çağırır buyurmaktadır Allahu Taala.

Ehl-i Kitap’la, MÜŞRİK arasındaki fark İnşaAllah anlaşılmıştır.

< "Allaha inanıp onun emirlerini yerine getirmeyenlerede münafık deniliyor" >

ASLA…..

Münafık İSLAM’dan görünüp, kendi gibi münafık yada küffarların yanına gittiğinde, biz o dine iman edenlerden değil, onlarla istihza edicilerdeniz diyenlerdir.

Münafık bu haliyle KÜFFARDAN’dan aşağı tabakadadır ki; İSLAM’ı aldatmaya çalışmanın bedeli, pek hafif olmasa gerek.


karadamlalar
ehli kitabın kafir oluşu müşrik oluşlarına engel değildir. ehli kitap Allah’a şirk koşmuşlardır, gerçi konu bu değildi ya.


ELHAMDULİLLAH
Bakara Suresi Ayet 221.

Elmalılı Hamdi Yazır : Maamafih müşrikleri iman etmedikçe nikâh etmeyin, bir müşrike sizi imrendirse bile iman etmiş bir cariye her halde ondan daha hayırlıdır, müşrik erkeklere de nikâh ettirmeyin bir müşrik size hoş görünse bile, mü’min bir kul elbette daha hayırlıdır, onlar sizi ateşe da’vet ederler, Allah ise iznile Cennete ve mağfirete davet ediyor da âyetlerini insanlara beyan buyuruyor gerekki hatırda tutarlar

Maide Suresi Ayet 5.

Elmalılı Hamdi Yazır : Bugün pâk ni’metler sizin için halâl kılındı, hem mü’mîn kadınların hurr olanlariyle sizden evvel kitâb verilen ümmetlerin hur kadınları da iffetlerinizi muhafaza ederek, zina etmeksizin, gizli dost tutmaksızın kendilerine mehirlerini verib nikâhladığınız takdirde size halâldır, ve her kim şeriatin ahkâmını tanımazsa her halde bütün işlediği hederdir ve âhırette o, husranda kalanlardandır

İnşaAllah bu iki ayeti tefekkür ettiğinizde, hakikati çok net göreceksinizdir.


sons
ASLA

Münafık İSLAM’dan görünüp, kendi gibi münafık yada küffarların yanına gittiğinde, biz o dine iman edenlerden değil, onlarla istihza edicilerdeniz diyenlerdir

Aynen katılıyorum ama yinede sunu da eklemek istiyorum..Yanlış hatırlamıyorsam peygamber efendimiz zamanında peygamber efendimiz münafık listesini açıklarken Hz. Ömer listede bende varmıyım diyor.Münafığı tek o şekilde anılmıyo kendi içimizde bizde olabiliyoruz Mesala söz verip tutmazsak yalan söylersek emanete hıyanetlik edersek aklıma gelen bunlar bunlarda münafık alametleridir. Ne kadar müslümanım desen bile bunlar varsa insanda kendisini o katekoriye koyması gerekiyor.


ELHAMDULİLLAH
< Ne kadar müslümanım desen bile bunlar varsa insanda kendisini o katekoriye koyması gerekiyor >

ASLA….

Müslüman çok değerlidir. Farklıdır, İMAN ehlidir. İmanı bir hardal tanesi kadar olsa bile.

Bir İNSAN’da münafıklığın bir yada birkaç belirtisi olabilir. Ancak İSLAM görünüp, İSLAM’ı aldatıp dinsiz olmaz.

Okudunuz mu?  Etek Traşı Nasıl Yapılır?

Evet NEFS-i EMMARE’sinde olabilir. Söz verir yerine getirmez, içkide, kumarda, zinada başı çekebilir, hırsızlık yapıp kul hakkına girebilir, Emanete hıyanetlik edebilir, Ancak öyle bir gün gelirki NEDAMET duyarda, RAB’bim der GÖNLÜNÜ BİR AÇAR, NASUH BİR TÖVBE ve devamında NEFS’in halinden haline öyle bir sefere çıkar ki; ALLAHU TAALA MUBAREK eylesin. Tüm günahlarıda kendisini o hale getirmede yardımcı oldu diye haseneye tebdil dahi olur. Bu MÜSLÜMAN’da NEFS-İ EMMARE’nin hallerindendir.

MÜNAFIK içinse durum farklıdır. TÜM BU ALEMETLERLE teçhiz olmanın yanı sıra, İSLAM’la istihzada bulunmayı ve kin ile İSLAM içinde görünmeyi ve yeri geldiğinde, BİZ İSLAM’dan değiliz. Onları aldatmak için İSLAM görünürüz demeyi kendine şiar edinmiş, KÜFFAR TOPLULUĞUNDAN DA AŞAĞI BİR TABAKADIR. Hülasa KÜFFAR yada KAFİR olanlar gibi dimdik İSLAM’ın karşısında saf tutan değil. İSLAM görünüp, İSLAM’ı içeriden parçalamayı amaç edinenlerdir MÜNAFIKLAR.

Sezar’la Bürütüs gibi. Küçükten beri evlatlığı olarak yetiştirdiği ve her türlü tehlikeden koruduğu bürütüs, bir gün senatoda onlarca senatörün kamaları ile yaraladığı sezar, sırsından birinin kendisini bıçakladığını hisseder ve dönüp bakmak ister, diğerleri önünde ve kamalarını saplarken bu sırtından kamalayan kimdir diye, döner ve bakar…… SENDEMİ BÜRÜTÜS, BENİ BU SENATÖRLERİN KAMALARI DEĞİL, SENİN KAMAN ÖLDÜRDÜ BÜRÜTÜS der. MÜNAFIK işte İSLAM için böyle bişeydir.


sons
Ne kadar müslümanım desen bile bunlar varsa insanda kendisini o katekoriye koyması gerekiyor …..
"Allaha inanıp onun emirlerini yerine getirmeyenlerede münafık deniliyor" bunlar benim sözlerim bunlarda delilleri….

– Allah’ın tarafı yerine mahlukatın tarafını seçmeleri ve kullara olan riayetlerinin Allah’a olan riayetlerinden daha çok olması.

2- Yalan.

3- Allah’ı zikretmeyi unutmak.

4- Yaptıkları amelleri insanlara göstermek için ilk sıraya girerler. Allah buyurdu ki: Onlar insanlara gösteriş yaparlar

5- İnsanlara karşı olan hayaları, Allah’a karşı olan hayalarından daha çoktur.

6- Bir şeyleri gizlemeleri de aynı şekildedir Allah buyurdu ki: İnsanlardan gizler de Allah’tan gizlemezler. Halbuki geceleyin, O’nun razı olmadığı sözü düzüp kurarken O, onlarla beraber idi. [5]

7- İnsanlardan korkmaları da böyledir. Allah buyurdu ki: Onların içlerinde size karşı duydukları korku, Allah’a olan korkularından daha şiddetlidir. Böyledir, çünkü onlar anlamayan bir topluluktur. [6]

8- İnsanların azap ve fitneleri onlara, Allah’ın azap ve fitnesinden daha büyük gelir. Bundan ötürü dini terk ederler ve insanlara yağcılıkta bulunurlar, onların kınamalarından korkarlar. Allah buyurdu ki: İnsanlardan kimi vardır ki: "Allah’a inandık" der; fakat Allah uğrunda eziyete uğratıldığı zaman, insanların işkencesini Allah’ın azabı gibi tutar [7] yani: bir bela ile imtihan edildiğinde dini bırakır ve dinden döner.

Okudunuz mu?  Erkeklerin arka avret mahalini traş etmesi gerekir mi?

9- En bariz sıfatlarından bir tanesi yalandır. Bilakis o nifakın aslı ve esasıdır. Allah buyurdu ki: Yalan söyledikleri için onlara acıklı bir azap vardır. [8] o halde azap yalanın neticesinde vuku buluyor.

10- Verilen sözü yerine getirmemek.

11- Emanete hıyanet etmek.

12- Tartışma ya da anlaşmaz esnasında sövmek, fücur işlemek.

13- Allah’ı zikretmeyi unutmaya gelince; Allah buyurdu ki: Şeytan onları etkisi altına aldı da kendilerine Allah’ı anmayı unutturdu. İşte onlar şeytanın yandaşlarıdır. İyi bilin ki şeytanın yandaşları hep kayıptadırlar [9] başka bir ayette: v’ı da pek az anarlar [10] ve Peygamber (s.a.v) buyurdu ki: Kim Allah’ı zikretmeyi çoğaltmazsa o münafıktır. [11]

14- Namazı vaktinden geciktirmeleri.

15- Namazı gagalarcasına kılmaları. Nebi (s.a.v) buyurdu ki: İşte bu münafığın namazıdır! Oturur güneşin batışını seyreder. Güneş şeytanın iki boynuzu arasına girene kadar seyretmeyi sürdürür sonra dört kere gagalar. [12]

16- Namazda gaflette olması ve namazı önemsememesi. Allah buyurdu ki: O namaz kılanların vay haline! Onlar namazlarından gaflet içindedirler! [13] bu insanlar ne kadar da çokturlar! Mescit imamlarına bir bakın, onlar böyleyse diğer insanlar nasıl olsunlar? (!)

17- Özür bulunmaksızın cemaat namazlarından geri kalmaları. Bir hadiste: Cemaat namazından nifakı malum olan münafıktan başkası geri kalmaz [14] yine buyurdu ki: Münafıklara en ağır gelen namazlar yatsı ve sabah namazlarıdır. [15] ağırlıktan kastedilen şey ise; kalbe ağır gelmesidir. Çünkü onlar namazı sevmezler, onu önemsemezler hatta eğer kaçarsa da üzülmezler.

18- Ezan okunduktan sonra mescitten çıkmak nifaktır. Tıpkı hadiste geçtiği gibi: Kim ezan okunduğunda herhangi bir ihtiyaç olmaksızın mescitten çıkar ve geri dönmezse o münafıktır. [16]

19- Onlar dinde dünyevi bir fayda olduğunu öğrenirlerse gelirler, eğer imtihan ve zorluk olduğunu öğrenirlerse dini terk ederler. Onların ücret olmadan ne ezan okuduklarını, ne imamlık yaptıklarını ne de Kuran öğrettiklerini görürsün. Eğer ücret kesilirse de tüm bunları bırakırlar. Allah buyurdu ki: Onları aydınlattıkça da ışığında yürürler, onları karanlıkta bırakınca dikilip kalırlar. [17] başka bir ayette: İnsanlardan bazıları (dinin) bir tarafından Allah’a ibadet eder. Eğer ona hayır isabet ederse onunla mutmain olur. Şayet ona bir bela isabet ederse yüzü üzere döner. (mürted olur) [18] nitekim peygamberimiz (s.a.v) buyurdu ki: Münafığın misali iki koyun (sürüsü) arasında bir defa şuna bir defa da buna gidip gelen şaşkın ve tereddütlü koyunun benzeridir. [19]

Okudunuz mu?  İmamı Şafii'ye göre kız elinin erkek eline temasında abdest bozulur mu?

20- Kendilerinden başka kimseye önem vermezler. Savaşta, kıtlıkta ve şiddet halinde iken ne Müslümanlara ne alimlere ne başkalarına önem verirler. Allah buyurdu ki: Kendi canlarının kaygısına düşmüş bir gurup da, Allah’a karşı haksız yere cahiliye devrindekine benzer düşüncelere kapılıyorlar, "Bu işten bize ne!" diyorlardı [20] o halde kim Müslümanların hallerini ve sorunlarını önemsemezse o münafıktır!

21- Sünnetle amel etmemeleri ve onu önemsememeleri. Huzeyfe (r.a)’a adamın birisi münafıklardan sorunca dedi ki: İslam’ı bilip onunla amel etmeyendir. [21]

22- Diğer sıfatlarından bir tanesi de; cimriliktir.

23- Fuhuş ve ahlaksızlık

24- Diğer sıfatlarından bir tanesi de beza’dır. Beza fuhuşun bir benzeridir. Fuhuş ile beza arasında ki fark; Fuhuş fiilidir, beza kavlidir. Hadiste geçtiği gibi: Cimrilik, fuhuş ve beza nifaktandır. [22]

25- Meza’da nifak sıfatlarındandır. O da: bir insanın evinde erkekleri bırakıp onların zevceleri ve kızlarıyla oturup birerlerine bakmaktan ötürü mezi gelmesidir. Meza deyyusluktur. Beyhaki’nin çıkarttığı hadiste: Kıskançlık imandandır, meza ise nifaktandır, meza deyyusluktur. [23] (el-Beyhaki: 226/1)

26- Dinden pek anlamamaları.

27- Güzel bir üslubunun olmaması. Sahih bir hadiste: Münafıkta bir araya gelmeyen iki haslet: Ahlâkî güzellik ve dinde ince anlayış, kavrayış. [24]

28- Yine alametlerinden bir tanesi: onların iki yüzlü olmaları. Birilerine bir yüzle diğerlerine de başka bir yüzle giderler. Ne onlardan, ne de diğerlerindendirler. Hadiste: Kıyamet gününde Allah katında insanların en şerlilerinin birilerine bir yüzle diğerlerine de başka bir yüzle giden iki yüzlüler olduklarını görürsün. [25]

29- Mü’minle münafığı ayıran diğer bir farkta, yatsı ve sabah namazlarına gelmeleridir. Muvatta: Cenaiz/5 ve ibn Mace: Menasik/78 de geçtiği gibi.

30- Alametlerinden birisi de; ağlamalarının ellerinde olması. Ali (r.a)’dan buyurdu ki: Münafık gözlerini tutar ve dilediği gibi ağlar. [26] aynı şekilde Huzeyfe (r.a)’dan: Mü’minin ağlaması kalpten, münafığınki ise kafasındandır.

31- İnsanlardan olduğundan fazla bir şekilde korkmaları. Kim insanlardan olduğundan fazla korkarsa o münafıktır. [27]

32- Mü’minde olanın aksine onların hastalanmaları ve belalarla imtihan edilmeleri çok azdır. Hastalıkta neymiş? Ben hiç hastalanmadım diyen adama Peygamber (s.a.v) dedi ki: Kalk git, sen bizden değilsin! [28]

33- Hadiste: Münafıkların alametleri vardır, onlarla bilinirler: Selamlaşmaları lanettir,

Okudunuz mu?  Bir İnsana Kafir Olarak Ölsün diye Beddua Etmek Küfür müdür?

34- Yemekleri yağmadır,

35- Ganimetleri çalmaktır,

36- Mescitlere terk etmeden yaklaşmazlar,

37- Namazlarında ancak en sonlarına yetişirler,

38- Müstekbirdirler.

39- Kimseyle samimi olamazlar,

40- Kimse onlarla samimi olmaz,

41- Geceleyin odun gibidirler,

42- Gündüzde ortalığı karıştırırlar. [29]

43- Cihadı terk etmeleri, onu istememeleri ve onun üzerine düşmemeleri. Nitekim Nebi (s.a.v) buyurdu ki: Kim cihad etmezse ve etmeyi aklından geçirmeden ölürse nifak şubesi üzerine ölmüş olur [30] bundan Kuran-ı Kerimde Münafıkların Vasıfları !’a sığınırız.

44- Müslüman’ın gıybetini yapmak nifaktır.

45- Nifaktan emin olmak nifaktır. Huzeyfe (r.a) adama der ki: Eğer münafık olsaydın nifaktan korkmazdın yani münafık ancak kendisini nifaktan emin kılar. Bazı alimler dedi ki: Nifağa en yakın olan insanlar kendilerini nifaktan beri görenlerdir. [31]

46- Hadiste geçtiği gibi, kadının zevcesinden boşanmasını istemek nifaktandır. [32]

47- Üç kere Cuma namazı terk etmek. Hadiste: Kim üç cumayı zaruret olmaksızın terk ederse, silinmeyen ve değiştirilmeyen bir kitabı münafık olarak yazılır [33]

48- Kadınların açılıp saçılması ve onlarla övülmek. [34]

49- Ensar’a buğzetmek. Hadiste: İmanın delili Ensar’ı sevmektir, nifakın delili ise Ensar’a buğzetmektir. [35]

[5] Nisa suresi: 108

[6] Haşr suresi: 13

[7] Ankebut suresi: 10

[8] Bakara suresi: 10

[9] Mucadele suresi: 19

[10] Nisa suresi: 142

[11] el-Terğib Cüz:2

[12] Sahih bir senetle: Cami-u et-Tirmizi 301 / 1

[13] Maun suresi

[14] Sahih bir senetle: Müslim / Suneni Ebi Davud: 150 / 1

[15] Hadisi Müslim rivayet etti.

[16] Sahih bir senetle: Sunen-u ibni Mace: 242/1 ve el-Mişkat: 97/1

[17] Bakara suresi: 20

[18] Hacc suresi: 11

[19][19] Müslim: 125/8

[20] A’li İmran suresi: 154

[21] Buhari: Fiten/2 aynı şekilde: Ahmed: 372-380/1

[22] es-Sahihe: 1139 ve 3381

[23] Hadis el-Daife de geçmektedir. 289/9 rakam: 1808 mechul bir senetle. Lakin ibn Hibban güvenilir demiştir.

[24] Tirmizi rivayet etmiştir ve sahihe’dedir: 499/1

[25] Hadisi Buhari rivayet etti: A’dab ve’l Mufred: 160/1

[26] Kenzu’l Ummal: 169/1

[27] İbn Neccar, Kenzu’l Ummal: 169/1

[28] el-Mişkat: 140 / 1

[29] Ahmed rivayet etmiştir ve o Kenzu’l Ummal da geçiyor: 170 / 1 ve Mecmea ez-Zevaid: 107/1 ve tefsir-u es-Sabuni: 393/3 – Yahya bin Muin hadisin ravisine güvenilir demiştir. el-dar-u kotoni bu rivayete zayıf demiştir. aynı şekilde ibni-Kesir tefsirinde Münafıkun suresinde bu rivayeti zikretmiştir.

[30] Sahih bir senetle: Sunenu Ebi Davud C3 Sayfa10

Okudunuz mu?  Bu duayı bilen varmı (özel dua)

[31] İhya-u Ulumiddin: 216,217 / 1

[32] Sahihu’l Camiu 1133/2

[33] Şafii rivayet etmiştir: 121. Hadis el-Mişkat’tadır: 116/1 ve Cami’us Sağıyr: 1058/2

[34] Beyhaki: 82/7

[35] Buhari: 7/1

[36] Muslim: 61/1

[37] Mizan 56/1

———————————

Yarın birgün mahşer aleminde yanlış bilgiden sorguya çekileceğiz.Allahım doğru anlayıp doğru bir şekilde iman edenlerden eylesin


çelebiler
Ateistle arkadaş olunur.Ancak uçurumun kenarında dolaşmak gibidir.

Çok sağlam bir imana sahip olmalısınız ve mutlaka bilmelisiniz ki İslam hakkındaki iddiaları tamamen uydurmadır,yalandır.Söyledikleri çok şaşırtıcı olsa dahi araştırıp baktığınızda,dinimiz hakkında söyledikleri kendi uydurmalarıdır.

Araştırsalar kendileri de doğruya ulaşacaklardır.Bunu bildikleri için sizin söylediğiniz hiçbir doğrunun önemi yoktur.Çünkü amaçları doğruya ulaşmak değildir.

Onlarla tartışmaya girmenize gerek yoktur.Çünkü onların bir tartışma ahlakı ve zemini yoktur.Amaçları doğruya ulaşmak olmadığı için sizi dinlemezler.Sizi etkileyemeyeceklerini anlayınca sizinle alay etmeye başlarlar.Sizi sinirlendirmeye çalışırlar.Buna da vakıf olamazlarsa en son yapacakları hakaret etmektir.

Onlara bir şey anlatmaya çalışmayın.Birşeyler öğrenerek ateizimden kurtulacaklarını zannetmeyin.Onlar için ne kadar iyi niyetli olursanız,onlara o kadar kolay yem olursunuz.

Öyleyse onlara karşı nasıl davranmalıyız.Şunu bilin ki savunmada kalınarak ateistlere karşı hiçbir şey kazanılmamıştır.Ateizim son derece saçma ve tutarsız bir düşünce sistemidir.Allahsızlığa iman etmiş insanlardır.Kendilerini imansız tanımladıkları halde Allahsızlığa iman etmişlerdir.Bu bile ne kadar tutarsız mantık ve yalan üzerine kurulduklarını anlatmaya yeter.

Bu tutarsızlıklarını yüzlerine vuran sorular sorarak onları kendi yöntemleriyle vurmalı.Bu dediklerim ateizmi ve ateistleri tanımakla gelişir.

Onun için şimdilik sen ne derlerse umursama.Onların sorduğu cevap vermek istediğin zorlandığın sorular olursa buradan cevaplamaya çalışırım.Çok sıkıştırırlarsa bizde sorularımızla onları sıkıştırırız merak etme.


amerikalı
Bence bedeli çok agır olabilir çok dikkat edin derim çünkü tarihte biliyorsunuz ki Hz.Nuh Peygamberin oglu kafirleri dost edindigi onlara yakınlık duydukları için cehennemlik olmuştur ayrıca şu 7 uyuyanların köpegi köpek oldugu halde müminlerle birlikte oldugu için Allah onu kuşa çevirerek cennetine almıştır bundan çok tehlikeli oldugunu düşünüyorum şahsen


amerikalı
ayrıca şeytan Allah ademi de onu da cenetten çıkartırken demiştir zaten onlardan bir kısmına varis olacagım onları öyle kuruntulara düşürecegim ki senin dosdogru yolundan dönücekler böyle bir ayet hatırlıyorum kurandan ataistlerin durumu da aynı mesela darwin teorisi fln bunların hepside şeytanın cennetten atılırken söyledigine aynen uyuyor onları öyle kuruntulara düşürecegim ki denmesi buna aynen uyuyor gerçekte bu ataistlerde bu tarz kuruntulara yani şeytanın tuzagına düşmüş olan insanlardır

Okudunuz mu?  İmam Nikahı ne zaman yapılmalı ?

Kırlangıç.
@sons Münafık alametleri görülen herkes münafık mı olur yani? Ben de bazen namaza üşenerek kalkıyorum, uykulu olduğum için sabah ve yatsıda çok üşeniyorum mesela.Namazı ha şimdi ha birazdan kalkacağım deyip geciktirdiğim de oluyor.Benim de 2-3 kişi hariç pek samimi arkadaşım yoktur vs. vs. Ama bunların yanlış olduğunun farkındayım ve müslüman görünüp müslümanlara zarar verme gibi bir niyetim yok. Şimdi benim durumum ne?

@çelebiler sürekli evrim’i kanıt sunuyor. Kadınların dökülmesi, Peygamberimizin çok eşliliği, Kuran’daki miras âyetleri vs. bir çok şey kafasını karıştırmış. inkar etmek kolay, o yüzden işine geliyor biraz da. adam "oh ne güzel abdest yok namaz yok sorgu yok sual yok keyif benim keyfim" modunda. kendince sebeplerini de uydurmuş. Ben bu konularda pek bilgi sahibi değilim. Hatta kafama imani konularda bir vesvese geldiğinde onu bile araştırmaktan korkarım olur da aklım beni yanıltır Allah korusun imanıma zarar gelir diye. O yüzden sorularını cevaplayamıyorum.


sons
Kardeşim bir önceki mesajımda münafık hakkında kurandan ve hadisten örnekler var bak bakalım orda sende olan bir özellik varmı ona göre kendini değerlendir.

Şimdi benim durumum ne?
Hüküm sadece Allahındır ancak o yargılar…


Kırlangıç.
Iyi de sons kardeşim bir müslüman dağlar kadar günah işlese de inanıyorsa sadece günahkar olur. Münafık inanmadığı halde Müslümanlardan faydalanmak aralarına fitne sokup zarar vermek için onlardanmış gibi görünene denmez mi? Ben böyle biliyorum.


sons
İki tür münafıklık vardır.
Senin dediğin itikat iman açısından münafıklıktır.
Birde ameli münafıklık var oda örneklerle buyur oku kardeşim.

Bilinir ki, Hz. Huzeyfe (r.a), sevgili Peygamberimizin bazı özel bilgileri kulağına fısıldadığı özel bir sahabedir. Peygamberimiz (s.a.v) cemaatinde bulunan gizli münafıkların listesini Hz. Huzeyfe’ye vermişti. Bu listeden kimsenin bilgisi yoktu. Hatta en yakınların bile. Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Ali gibi en yakınlar bile bu bilgilerden habersizdi. Huzeyfe bu bilgiyi aldığı gibi sakladı. Deşifre etmedi. Bu durumu bilen Hz. Ömer (r.a) bir gün soruyordu Hz. Huzeyfe’ye: Allah adına söyler misin? Peygamberimiz beni de münafıklardan saydı mı? Hz. Ömer (r.a) gibi zirve isim, amellerinin nifaka bulaşmasından endişe edecek kadar işi ciddiye alıyor. İslâm’ın öngördüğü havf ve reca , korku ve ümit arasında olmak budur işte. Cehennem anıldığında kendini en önde görmek, cennet anıldığında ise kendini en geride saymak duygusu.

Okudunuz mu?  İslamda Kaza Namazı var mı?

Büyük sahabe Ebu Derda (r.a) namazdan sonra Allah’ım! Münafık olmaktan sana sığınırım diyor. Bunu duyan birisi soruyor: Ey Resulullah dostu senin nifakla ne ilgin olabilir ki! Derda (r.a) soru sahibine şöyle cevap verir: Sakın amellerinden emin olma. Allah’a yemin ederim ki, kişi bir saat içinde fitneye uğrar ve bir anda dininden olabilir. Peki, sahabenin korktuğu münafıklık veya nifak nedir? Müslüman’ın böyle bir tuzağa düşme ihtimali var mı? Münafıklığın iki anlamı vardır. İtikat iman açısından münafık olan; kalbinden, içinden Müslüman olmamasına rağmen dışarıya Müslüman gibi görünene verilen isimdir. Müslüman bir insanın bu kategoriyle işi olmaz.

Amelde münafık ise, ibadetine, iyilikseverliğine, Allah’a yönelişine riya, gösteriş, ikiyüzlülük ve kibir karıştıran kişi demektir. Müslüman kişiyi ürkütmesi gereken işte bu münafıklıktır. Günümüzde iki tür münafıklıktan da Allah’a sığınmalıyız. İmanımızı, samimiyetimizi ve ibadetlerimizdeki ihlâsı tatmalıyız.

Münafıklığı Hz. Peygamber şöyle özetliyor: Dört özellik kimde bulunursa tam katışıksız münafıktır: Kendisine emanet verildiği zaman ihanet eder, konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, birine düşman olduğunda ilkesiz davranır. Öyleyse iki kategoriyi de (inanç ve amel) derleyerek münafıkların genel özelliklerinden bahsedelim. Sonra her birimiz kendimizi tartıp İnşAllah bunlardan değiliz diye de dua edelim.

Münafık kötülüğü emreder ve iyiliğe engel olur. (Tevbe, 67)

Münafık insanların namuslarını lekelemekten uzak durmaz. (Nur, 11)

Münafık kötü söz yayar. Zann ile hükmeder ve boş zannın- sözün peşinden koşar. (Hucurat, 6)

Münafık ikiyüzlüdür. İki dillidir. İki kalplidir. (Bakara, 14)

Münafık yalan söyler. Yalancılığı meslek haline getirir. Yalan yeminlerde bulunur (Münafikun, 1)

Münafık Allah’ın adını anarak yemin eder. Yüce Rabbin adını istismar aracı yapar. (Mücadele, 14, Tevbe, 74)

Münafık ahdi bozar. Sözünde durmaz. Kendince tuzak kurar ama kurduğu o tuzağa kendi düşer (Tevbe, 75)

Münafık namaz kıldığında gösteriş yapar. Allah’ı çok az zikreder. İbadetinde gösterişten uzak durmaz. (Nisa, 142)

Münafık kibir sahibidir. Bağışlanma dilemekten bile uzak durur. ( Münafikun, 5)

Münafık kalbinde olmayanı diliyle söyler. Dilinde olanı ise kalbine yerleştiremez. (Fetih, 11)

Münafık düşmanlık yaptığında zalimce davranır. İlkesizce davranır. Aşırıya gider. İnsafı terk eder. (Bakara, 178, 194, Maide, 94)

Münafık şeytanın oyununa gelir ve Allah’ın bağışlayacağı

ile kendini avundurur. Daha zamanım var diye kendini kandırır. (Hadid, 13)

Münafık yapmadığı şeylerle övünür. Önce kendini sonra çevresinde olanları kandırır. (Ali İmran, 188)

Okudunuz mu?  Dini Soru Cevaplar

İnanıyorum ki, şu anda bu şartları okuyan hiçbir kardeşimizde bu hastalıklar yoktur. Çünkü bu hastalıklar kişiyi amelde münafıklıktan imanda münafıklığa doğru hızla sürükler. Kelime-i Şahadeti getiren hiçbir kardeşimizi bu kategoride görmeyiz inşAllah.
Nihat HATİPOĞLU


Kırlangıç.
Peki ameli olarak münafık olan birisi kafir mi sayılır? Yani kıyamet günü münafıkların yanında mı olur? Bu çok korkutucu.. Bir ömür müslüman gibi yaşıyorsun öyle olduğunu zannediyorsun sonra münafık çıkıyorsun. Allah korusun..


Snowdrop
kafir Allahı inkar etdiyini soyler.munafık ise ikiyuzludur.bir tarafdan inandığını soyler ama aslında inanmaz.


çelebiler
< kafir Allahı inkar etdiyini soyler.munafık ise ikiyuzludur.bir tarafdan inandığını soyler ama aslında inanmaz. >
Kafir Allah’ın varlığını inkar eden değildir.Allah’ın varlığını kabul ettikleri halde Onun hakimiyetini inkar ederler.Hayatı kendi istedikleri gibi düzenlemek ona göre yaşamak isterler.

Mekke’li müşrikler Allah’ın varlığını inkar etmiyordu.İşlerine karışmasını istemiyorlardı.İbadet ettikleri putlarına "kendilerini Allah’a ulaştırsın" diye ibadet ettiklerini söylüyorlardı.Bu düzenleri sürsün diye gerçekleri inkar ederlerdi.Kuran’ı bu yüzden inkar ettiler.

Halbuki geceleri müslümanların evlerinin yanına gelerek gizlice Kuran dinleyenler vardı aralarında.Birbirlerini Kuran dinlerken yakalarlar,sonra birbirlerine bir daha Kuran dinlemeye gelmeyeceklerine dair söz verir,ertesi akşam yine gelir birbirlerine yakalanırlardı.Bu yüzden kafir oldular kafir gerçeği bilir fakat gizler.Kafir’in kelime manası da örten demektir.Araplar çiftçilere de kafir derler.Toprağa tohum atıp üzerini örttükleri için.

Kafir gerçekleri bildiği halde örten,gizleyendir.


bora4
Ben uzak durmanı tavsiye ederim. Üzüm üzüme baka baka kararır. 🙂


Kayıtsız Üye
Bir arkadaşım var inancı yok gibi evrenin kendi kendine var olduğunu söyledi. Ben ona zaman zaman Allahtan kurandan bahsediyorum. Etkileniyor ama tam anlamıyla kabul etmiyor


Kayıtsızdm
Hocam ben şimdi deist bir insanla (16 yaşında o ben 17) arkadaş oldum. günahmıdır. ?


arifselim
Herhangi bir tanışma, iş, okul ve benzeri bir şeyden dolayı bir ilişkinin olması bir dereceye kadar normaldir. Ama dinimizce batıl yollara sapan kimselerle arkadaşlık yapmak yanlıştır uzak durman gerekir.


ateistlerle arkadaş olmak günah mı, ateistle arkadaş olmak günah mı, ateist biriyle arkadaş olmak

Bu kategoride yer alan Ayetleri yorumlamak günah mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ateistlerle arkadaş olmanın dinen hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.