Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Fetva Meclisi
Cuma namazı kaç kişiyle kılınır

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Fethu’l-Kadîr, II/31).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 353; İbn Kudâme, Muğnî, II, 171, 217).

Malikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Huraşî, Şerhu Muhtasari Halîl, II, 76-77).

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, Salât, 78). Ancak daha az kişi ile de cuma namazı kılındığı da bilinmektedir.

Okudunuz mu?  Namazda fatiha suresinden önce okunan dua

Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.)’in emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 255).

Rasûlüllah (s.a.s.) cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatin on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cuma, 38).

Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 255).

Görüldüğü üzere Hz. Peygamber (s.a.s.)’den gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

Okudunuz mu?  Ergenliğe ne zaman girdiğimi bilmiyorum. Kaza namazı kılmalı mıyım?

Cevap: Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

DELFİN
Cuma namazını kılmak için Hanefi mezhebine göre 3 Şafi mezhebine göre de 40 kişi olması gerekmektedir.Bu nedenle bu uygulama o bölgedeki o yerdeki mezheplerin durumuna göre değişebilmektedir.


Cevap: Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebine göre cemaat 3 kişiliktir ve 3 kişi ile kılınır

Okudunuz mu?  Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerlimi

Cevap: Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Kayıtsız Üye
hanefi mezhebine göre cuma namazı için imamla birlikte 2 kişi şafi mezhebinde 40 kişi olmalı ancak imam hanefi cemaat şafi olursa nasıl olur?

Bir köyde 35 kişi şafi var hiç Hanefi yok yan köyden 5 şafi daha geldi cuma namazı kılınırmı

Okudunuz mu?  Yatsı namazını gece yarısından sonra kılmak mekruh mu?

arifselim
– İmam hanefi ve cemaat şafii olursa herkes uyduğu mezhebine göre namazı sahih olur.

– Diğer köyden gelen cemaatle birlikte cuma namazını kılabilir.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum
Hocam İmami Azamin ogrencisi İmami ebu Yusufun bazi hususlarda İmami Azamdan farkli gorusleri var.Ben tamamen hanefi imamlarindan olan İmami Ebu Yusufun gorusleriyle amel etsem bu caiz olurmu?Avamdan halktan biriyim oyle buyuk ilim adami degilim.Farklar çok az denecek kadar.Ben onun goruslerini esas almak istiyorum bu caizmi?Oda hanefi imami sonucta.

Okudunuz mu?  Bereyle namaz kılınır mı?

arifselim
Aleykum selam. Hanefi mezhebinden olan birisi, hanefilerde müftabih olan yani fetva verilen görüşle amel etmesi gerekir. Bunun sana hiç bir faydası olmaz.


cuma namazı kaç kişiyle kılınır, cuma namazı en az kaç kişiyle kılınır, cuma namazı kaç kişi ile kılınır

Bu kategoride yer alan Namazda selam vermeden önce okunan dualar nelerdir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.