Anasayfa
21 Ocak 2024, 8:28
hakkinda
Yönetici

Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgi

Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgi

Muhasibi
4. Mutezile Mezhebi:
Hasan-i Basrî’nin talebelerinden Vâsıl b. Ata’nın ders halkasından ayrılarak ayrı bir ekol oluşturmaya başlaması üzerine Hasan-i Basri (ra) İ’tezele annâ Vasıl demiş, bunun üzerine kurduğu ekole Mutezile denilmiştir. Emeviler döneminde gelişmiştir. Mutezile mezhebinin doğmasına sebep Kaderiye mezhebinin kaderi inkâr etmesidir. Kaderiye Allah’ın şerri yaratmayacağı düşüncesinden yola çıkarak şerri insanın yaptığına inanmaktadırlar. Bu sebeple de amellerin takdir edilmediğini düşünürler.

Okudunuz mu?  Sadaka çeşitleri hakkında bilgi

Mutezile birçok yönü ile kaderiyeye benzemekle beraber ayrıldıkları hususlar da vardır. Ancak Mutezilenin Usul-i Hamse dedikleri temel görüşleri şunlardır:

1. Tevhit: Allah’ın sıfatlarının varlığını kabul etmek Tevhit ilkesine zıttır. Sıfatları kabul etmek ise kadim olanların çokluğunu iktiza eder. Buna Taaddüd-ü Kudemâ adı verilir. Ehl-i Sünnet ise bu meseleyi Allah’ın sıfatları onun ne aynıdır, ne de gayrıdır diyerek çözüme kavuşturmuştur.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimize Salavat Getirmenin Fazileti hakkında bilgi

2. Adalet: Allah adildir, kullarına zulmetmez. Bu sebeple insan hürdür ve hür olduğu için iradesi ve kudreti ile kendi fiillerinin yaratıcısıdır. Kul için hayırlı olanı yaratmak da Allah’a da vaciptir diyerek Allah’ın iradesini nefyetmişlerdir. Böylece kader inkâr edilmiş olmaktadır.

3. Va’d ve Vaîd:
Kişi mü’min ve itaatkâr olarak vefat eder ahirete giderse mükâfatı, günahkâr ve kâfir olarak ölürse cezayı hak eder. Mutezile ameli imandan bir cüz sayarak amelde eksiği olanı imansız saymıştır.

4. Emr-i bil-maruf ve Nehy-i ani’l-Münker:
Bu bütün Müslümanlara farzdır. İslam’ın davetinin yayılması da buna bağlıdır demiştir. Söz ve fiille bunun ifasını şart görmüşlerdir. Ne var ki Müslüman olmayana yumuşak davranan Mutezile mütefekkirleri, Müslümanlara ise günah işlemeleri sebebiyle çok katı ve sert davranmışlardır.

Okudunuz mu?  Çocuk yaşta ölen cennette kaç yaşında olacak,bu konuda herhangi bir bilgi varmıdır?

5. El Menzile-Beyne’l-Menzile: Ameli imanın bir cüz’ü sayan Mutezile büyük günah işleyip ölün mü’mini imandan çıkarır, ama küfre de sokmaz. İman ile küfür arasında bırakır. Tövbe etmeden öleni de kâfir sayar.
Bütün bunlarla beraber Hicri 2. Asırda ortaya çıkan Mutezile İslam düşünce sisteminin yayılmasından ve İslam Felsefesinin oluşmasında büyük rolü ve katkısı olmuştur. Ayrıca Ehl-i hak olan Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat mezhebinin teşekkülüne de sebep olmuştur. Mutezile’nin fikirlerine cevap vermek amacı ile çalışan Selefiye devamı olan İslam muhakkikleri de Ehl-i Sünnet kelamının oluşmasını sağlamıştır.

Okudunuz mu?  Babam ortak işimizde hakkımı yedi babama karşı hakkımı aramam caiz midir?

5. Mürcie Mezhebi:
Ümit verenler anlamına gelen Mürcie mezhebi Kaderiye ve Mutezileden sonra onların fikirlerine tepki olarak doğmuştur. Bunlar günah işleyen mü’minlere ümit vereceğiz diye ifrat ederek Kâfire sevabı fayda vermediği gibi, mü’mine de günahı zarar vermez demiştir.


Cevap: Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgi

akaya
GÜZEL olmus işimizede yaradı Allah razı olsun yazanlaradan…

Okudunuz mu?  Doğru bilgi insana neler kazandırır

Cevap: Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Cok aciklayici ,yazanin eline bilgisine saglik


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun emeği geçenlerden


Kayıtsız Üye
Çok kuru olmuş mutezilenin Basra ve Bağdat ekolünden bahsetmemişsiniz. Çok sade yalın ve kuru ayrıca basit

Okudunuz mu?  Pompei halkı ile ilgili bilgiler

Kayıtsız Üye
Mutezile mezhebinden olanların sonu cehennemdir. Çunkü Mutezile amentuyu inkar eder. Ve kadere inanmaz. Ehli Sunnet degildir.


Kayıtsız Üye
Bence çok güzel olmuş emegi gecenlerin ellerine sağlık…


Kayıtsız Üye
Ya mutezile mezhebinin sadece anlamı nedir?


arifselim
– Mutezile kelimesinin anlamı, ‘ayrılanlar ve bir tarafa çekilenler’ manasındadır.
– Mu’tezile mezhebinden olan kişiye Mu’tezili denir.


Kayıtsız Üye
Cehennem şirk koşanlar için kesindir. Gerisini Rabbimiz bilir ancak.


Mavi yildiz
Gerçekten o kadar yardımcı oldu ki çok teşekkürler ve çok güzelde yazmışsınız ellerinize yüreğinize sağlık 😁☺👏

Okudunuz mu?  İsmailağa Cemaati hakkında bilgi

Omer Faruk
Bu tür isimlendirmelerin tarihsel planda değeri vardır. Ancak günümüzde bir değeri yoktur. Genellikle bu tür kalıplar insanları yargılamak için kullanılır. Örneğin, İmam Ebu Hanife Mürcie olarak suçlanmıştır, ya da Eşari mezhebinin itikatta mezhebinin kurucusu 40 yıl mutezile mezhebinde kalmış ve daha sonra da mütezile olarak suçlanmıştır. Genellikle dönemsel olarak sultanların seçtiği mezhepler diğer mezhepleri dışlamış ve bunları genellikle küfürle, sapıklıkla, nifakla suçlamışlardır. Dolayısıyla bu tür isimlendirmeler genellikle subjektif ve günümüz için bir değeri yoktur. Aynı şekilde Hanifi mezhebinin kurucusu İmam Ebu Hanifeyi şehit eden Harun Reşid, O’nu o günün alimlerinden aldığı fetvayla tekfir ettirmiş, tevbe etmediği (!) için de kırbaçlattırarak şehit etmiştir.

Okudunuz mu?  Delailül-Hayrat hakkında bilgi verir misiniz?

Bir müslümanı yargılamak veya eleştirmek için bu kalıpları kullanmak cahillerin işidir. Çünkü ehl-i sünnet dediğiniz topluluk tek fikirden oluşmadığı gibi, ehli sünnet dışı topluluklar da tek fikirden oluşmaz. Bugün ehli sünnet sayılan tarikatlarda itikadi olarak ehli sünnete aykırı o kadar çok inanç vardır ki bunların çoğu ehli sünnet sayılmayan şiilerde mevcuttur. Örneğin, şiilerdeki yanılmaz ayetullahlarla, ehli sünnetteki şeyhler aynıdır. Oysa Kur’an’a göre bir tek Allah yanılmaz, peygamberler bile Allah tarafından vahiyle düzeltilir. Hemen ehli tarik kardeşlerimiz buna karşı çıkabilir. Karşı çıkanlara şunu sorun: Şeyhinizin 1 hatasını söyleyiniz. Göreceksiniz 1 tane hatasını söylemeyecekler. Çünkü fiiliyatta evliya kabul ettikleri ve hatasız gördükleri için söyleyemezlerler.

Okudunuz mu?  20 yaş üstü medrese yada kur'an kursu

Hasılı kelam; bir kişinin iyi ya da kötü olduğu, yaşantısının Allah’ın ayetlerin ve Rasulullah’ın sünnetine dayalı olup olmadığıyla ilgilidir. Ölçü bellidir vesselam…


Mutezile mezhebi, mutezile, mutezile mezhebinin görüşleri

Bu kategoride yer alan Hıristiyan Ne Demek Ve Hıristiyan Olmak Günah Mı ( mum hocam bilgi verir misin ) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mutezile Mezhebi, Özellikleri, Görüşleri, Düşüncesi, Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.