Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:09
missa6
Abone

İlk müslüman kadın kimdir?

İlk müslüman kadın kimdir?

Kayıtsız Üye
ilk müslüman kadın kimdir?


Cevap: ilk müslüman kadın kimdir?

İnanc
İSLÂM”LA ŞEREFLENEN İLK MÜSLÜMAN KADINLAR

Rasûlullah (s.a.v.) Efendimizin ilk hanımı olan Hz. Hatice annemizin İslâm’ı kabul eden ilk kişi olduğu kesindir.(1) Kur’an’da, peygamber olan kocalarına inanmamış, îman etmemiş kadınların varlıklarının zikredilmesi(2) ve ekonomik yönden Hatice annemizin sevgili eşi olan Rasûlullah Efendimize bağımlı olmaması, onun, İslâm’ı sadece Peygamber hanımı olduğu için kabul etmiş olabileceği ihtimalini ortadan kaldırır. Yani annelerin annesi Hz. Hatice (r.anhâ) validemiz, kendi istek, irade ve ferasetiyle İslâm’la şerefyâb olmuştur.

Okudunuz mu?  Teala ne demektir?

Hz. Hatice annemizin Rasûlullah Efendimizi bütün güzel ahlâkı ve mükemmel kişiliğiyle yakinen tanıması, asla yalan söylemeyeceğine inanması, semavi dinler hakkında bilgisine güvendiği amcasının oğlu Varaka b. Nevfel’in(3) O’nun Peygamber olduğunu söylemesi(4) ve Mekkeli inanmayanların peygamberlik dışında ona isnat ettikleri sihirbazlık,(5) şairlik,(6) delilik,(7) gibi özellikleri taşımadığını bilmesi, O’nun İslâm’ı hemencecik kabul etmesinin en önemli sebepleri olarak kabul edilebilir.

Okudunuz mu?  Allah Benim Ömrümden Alsın Sana Versin Demek caiz mi

Vahyin ilk geldiği sıralarda Peygamber (s.a.v.) Efendimiz eşine: "Ey Hatice! Bana ne oluyor? Gerçekten Ben canımdan korktum." der ve başından geçenleri anlatır. Hz. Hatice annemiz de O’na: "Öyle deme, sevin! Allah’a yemin olsun, Sen akrabanı gözetir, doğru söyler, güçsüzlerin yükünü yüklenir, kazandırır, misafir ağırlar, doğruların yardımcısı olursun." diyerek kocasına güvenini, daha işin başında ortaya koyar.(8)

Hz Hatice annemiz İslâm’a girdikten sonra, onun Peygamber Efendimizden olan kızları: Rukiyye, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Fatıma da Müslüman olur.(9) Diğer taraftan, Hz. Hatice annemizin önceki kocası Atik b. Aiz Abdillah’tan olan kızı Hind de İslâm’a girer.(10) Yine Hz. Hatice annemizin yeğeni Ümeyme’nin ve kızının Müslüman oldukları rivayet edilmektedir.(11)

Okudunuz mu?  Özgüven ile ilgili özdeyişler

İslâm’ın kadınlar arasında kolaylıkla yayılmasının sebepleri arasında, Hz. Peygamber’imizle akrabalığın önemli bir yeri olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.), Kur’ân’ı tebliğ etmekle görevlendirildiği zaman, bu işe akrabalarından başlaması yolundaki ilâhî emri(12) yerine getirirken Safiyye bin Abdil Muttalib ve kendi kızı Fatıma’ya tebliğde bulunması dikkat çekicidir.(13)

Okudunuz mu?  Sahih hadis ne demektir,nasıl ayırt edilir? ?

Abdullah b. Abdilmuttalib’i evliliğin baharında kaybeden kız kardeşleri, yeğenleri Muhammed (s.a.v.)’i onun yerine koyarak seviyorlardı denilebilir. Safiyye bint Abdilmuttalib’in, hem Hz. Peygamber Efendimizin halası, hem de Hz. Hatice annemizin akrabası olmasının, O’nun İslâm’ı kabul etmesinde önemli etkisi olduğu söylenebilir.

Hz. Peygamber’in halalarından Abdulmuttalib’in kızları Erva, Atike ve Umeyme’nin İslâm’ın geldiği devrede yetiştikleri ve Müslüman oldukları rivayet edilmektedir.

Peygamber Efendimizin İslâm gelmeden önce ölen halası el-Beyza (Ümmü’l-Hakim) bin Abdilmuttalib’in kızları Sa’da bin Küreyz ve Erva bin Küreyz’de İslâm’a girmişlerdir.(14) Ümeyme bin Abdulmuttalib’in kızları Hamne bint Cahş ve Zeynep bint Cahş anneleri gibi Müslümanların yanında yer alırlar.(15)

Okudunuz mu?  Mustafa Ruhi Şirin'in Bizden sonraki çocuklar için adlı şiiri

Kadınların İslâm’a girmelerinin sebeplerinden bir diğeri de onların psikolojik yapılarıdır, denilebilir.(16) Mekke devrinde evinin yanında yaptığı mescidde Kur’an okuyan Hz. Ebu Bekir’i dinlemeye gelen Mekkeliler, inanmayanlar arasında kadınların da bulunduğunu ve onların erkeklere göre Kur’an’dan daha çok etkilendikleri fark etmiş olmalarındandır ki Hz. Ebu Bekir’in hakkında ".kadınlarımızı ve çocuklarımızı fitneye düşüreceğinden korkuyoruz" dedikleri rivayet edilmektedir.(17)

Okudunuz mu?  İçeriğinde Şirk Bulunan Kitapları Okumak

Hz. Peygamber Efendimizin amcası Ebu Talib’in eşi Fatıma bint Esed’in, kocasının ölümünden sonra İslâm’a girdiği ve diğer amcası Abbas’ın hanımı Lubane bint el-Haris’in ise Hz. Hatice annemizden sonra Müslüman olan ilk kadın olduğu(18) söylenmektedir.

İslâm’ın ilk yıllarında Müslüman olan hanım sahabelerin isimleri şöyle sıralanmıştır:

– Hz. Hatice: Peygamber Efendimizin ilk hanımıdır.
– Lubane bint el-Hâris: Peygamber Efendimizin amcası Hz. Abbas’ın hanımımıdır.
– Rukiye, Zeynep, Ümmü Gülsüm, Fatıma: Peygamber Efendimizin kızlarıdır.
– Ümmü Seleme bint Ebî Umeyye
– Leyla bint Ebil Hamse
– Sehle bint Emr
– Ümmü Gülsüm bint Suheyl b. Amr
– Fatıma bint el-Hattab: Hz. Ömer’in kız kardeşidir.
– Cariye bint Amr
– Esma bintü Umeys (Cafer b. Ebi. Talib’in hanımı)
– Remle bint Ebi Avf
– Selma bint Umeys: Esma bint Umeys’in kız kardeşidir. Onunla beraber Müslüman olmuştur.
– Selma bint Sahr: Hz. Ebu Bekir’in annesidir.
– Sumeyye: Ammar b. Yasir’in annesidir ve İslâm’ın ilk şehit kadın Sahabi’sidir.
– Ümmü Eymen: Peygamberimizin dadısıdır.
– Safiyye binti Abdulmuttalib: Efendimiz (s.a.v.)’in halasıdır.
– Zinnire
– Esma bint Ebî Bekir: Hz. Ebû Bekir (r.a.)’in kızı ve Hz. Âişe annemizin kız kardeşidir.

Okudunuz mu?  Kuranda geçen ırmak isimleri

Kaynaklar:
1. İbn İshak, es-Sîre 120; et-Tahrîm, 66/10; 2. El-Kelbî, Cemheretü’n- Nevebî, s.68, 75; 3. İbni İshak, a.g.e., s.94; 4. el-En’am, 6/7; 5. el-Enbiya, 21/5; 6. et-Tekvir, 81/22; 7. Buhârî, Sahih, VI/88; 8. el-Halebî, İnsanu’l-Uyun, I/431; 9. Ed-Diyarbekrî, Tarihu’l-Hamis, I/263; 10. İbni Sa’d, Tabakat, VII/256; 11. eş-Şuara, 26/214; 12. Müslim, Sahih, I/193; 13. İbni Sa’d, a.g.e., I/94, 95; 14. İbni Sa’d, a.g.e., VIII/42, 43, 44, 44, 45, 46, 229; 15. Yrd. Doç. Dr. Savaş, Rıza, Bütün Yönleriyle Asrı Saadette İslâm, 4/237; 16. el-Halebi, a.g.

Okudunuz mu?  Buluğ çağı ne zaman?

kaynak : mumsema

Bu kategoride yer alan Allah'ın merhameti annenin başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İlk müslüman kadın kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.