Anasayfa
14 Ocak 2024, 12:47
Siyer
Yönetici

Cennete Girecek Olan İlk Kadın: kocasından izin almadan evden çıkmayandır

Cennete Girecek Olan İlk Kadın: kocasından izin almadan evden çıkmayandır

rana
Cennete Girecek Olan İlk Kadın
Hz. Fâtıma bir gün Efendimiz Aleyhisssalâtü Vesselâm’a:

"Babacığım, kadınlardan cennete ilk önce girecek olan kimdir?" diye merakla sordu. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

"Falan mahallede, falan evde oturan bir kadın var. Cennete ilk girecek kadın, işte o kadındır." buyurdular. Hz. Fâtıma anamız hayretle:

"Babacığım, o kadın cennete, benden de mi evvel girecek?" diye tekrar sordu. Peygamber Efendimiz:

"Evet! Senden de evvel girecek." buyurdu. Ve şayet isterse, gidip o kadınla tanışabileceğini söyledi.

Hz. Fâtıma’nın o kadın hakkındaki merakı iyice artmıştı. Bu kadın ne yapıyor, nasıl bir amel işliyordu ki, cennete ilk olarak girmeyi hak ediyordu. Bir gün o kadınla görüşüp tanışmak ve onunla konuşmak için evinden çıktı. Kadının evini sora sora buldu ve kapısını tıklattı. İçeriden yaşlı bir kadın: "Kim o?" diye seslendi. Hz. Fâtıma anamız da kendisini tanıtarak onunla görüşmek istediğini söyledi. Kadın, Peygamber kızının kendisiyle görüşmeye geldiğini duyunca çok sevindi. Kapıyı açmadan içeriden seslendi:

Okudunuz mu?  Mirac olayı ile ilgili sorular ve cevapları

"Ey Resûlullah’ın kızı! Hoş geldin sefalar getirdin! Canım sana feda olsun! Aslında ben de sizinle görüşmeyi çok arzu ediyordum; fakat dışarı çıkmadığım için maalesef ziyaretinize de gelemedim. Şimdi sizin gelmeniz beni çok memnun etti. Fakat kocamdan izin almadan bugüne kadar ben kimseye kapı açmış değilim. Onun için sizden çok özür diliyorum. Ben sizin içeri girmeniz için bu akşam eşimden izin alayım ve yarın görüşelim, ne olur, yarın tekrar buyurun." dedi.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin şakaları

Bunun üzerine Hz. Fâtıma geri döndü. Akşam olunca kadın meseleyi anlatıp kocasından izin aldı. Ve ertesi gün Hz. Fâtıma o kadınla görüşmek için tekrar geldi. Bu sefer yanında oğlu Hz. Hasan da vardı. Hz. Hasan o sıralar henüz küçük bir çocuk olduğu için rahat durmamış, annesi mecburen onu da yanında getirmek zorunda kalmıştı. Kadının evine geldi ve kapısını çaldı. Tabiî kadın içeriden Hz. Hasan’ın sesini duymuştu. Hz. Fâtıma’nın yanında bir çocuk bulunduğunu farkedince çok üzüldü. Hz. Fâtıma’ya:

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin yaptığı şaka

"Ey Fâtıma! Ben kocamdan yalnız sizin için izin almıştım. Çocuk için izin almadığımdan dolayı onu içeri alamam. Ne olur beni affedin. İsterseniz siz buyurun, çocuk dışarıda kalsın. İsterseniz yarın gelin; bu akşam onun için de izin alayım." dedi.

Hz. Fâtıma ikinci defa içeri giremeden geri döndü. Ve üçüncü gün tekrar kadına gitmek üzere çıktı. Hikmet-i ilâhî bu sefer Hz. Hüseyin’i de yanına almak zorunda kalmıştı. Tabiî kapıyı çaldığında, kadın Hz. Hüseyin’in de olduğunu öğrenince Hz. Fâtıma yine dünkü durumla karşılaştı. Kadın kocasından onun için de izin alması gerektiğini söyledi. Hz. Fâtıma bir önceki günkü gibi hiç ısrar etmedi. Ve çocuklarıyla beraber mecburen geri dönmek zorunda kaldı. Bir sonraki gün üçü birden gittiklerinde kadın kocasından her üçü için de izin almıştı. Kapı açıldı ve içeri girdiler. Kadın binlerce özürler diledi, affını istedi ve Peygamber çocuklarını en güzel şekilde karşıladı ve ağırladı.

Okudunuz mu?  Bedir Savaşında Hz. Bilâl tarafından öldürülen müşrik liderin adı nedir?

Hz. Fâtıma içeriden gelen sese göre kadının gayet yaşlı bir nine olduğunu zannetmişti. Fakat bir de baktı ki, kapıyı açıp kendisini karşılayan kadın hem çok genç, hem de çok güzel bir hanımdı. Hz. Fâtıma hayretle sordu:

"Sizinle dışarıdan konuşurken sesiniz çok değişik geliyordu. Oysa sesiniz hiç de öyle değilmiş, bu nasıl oluyor?" dedi. Kadın:

Okudunuz mu?  Mute savaşı ile ilgili sorular ve cevapları

"Sizinle konuşurken sesim dışarı çıktığı için sesimi yabancı bir erkek duyar da günaha girerim diye ağzıma küçük bir taş parçası alarak konuşuyordum. Şimdi ise o taşı çıkardım." dedi.

Hz. Fâtıma RadıyAllahu Anhâ, bu cennetlik kadının sözlerinden dolayı çok memnun olmuştu. Nâmahrem-den sesini bile böylesine sakınan, kocasına da böylesine itaat eden bu kadının, neden cennete evvelâ gireceğini anladı. Onunla bir müddet sohbet ettiler. Bazı konuları konuştular. Bir ara kadın Hz. Fâtıma’ya:

Okudunuz mu?  Peygamberimizin oğlu Hz ibrahimin vefatı ile ilgili sorular ve cevapları

"Ey Resûlullah’ın kızı! Acaba ben kocama karşı vazifemi ifa etmiş oluyor muyum? Onun bendeki hakları sebebiyle Allah Teâlâ kocama itaatsizlikten dolayı beni hesaba çeker mi? Bundan korkuyorum." dedi.

Hz. Fâtıma bu suali tebessümle karşıladı ve babasının yani Peygam-ber Efendimizin müjdesini kendisine bildirdi:

"Hayır! Sen bilakis babamın, "cennete ilk girecek kadın" diye müjdelediği kimsesin." dedi.

Hz. Fâtıma RadıyAllahu Anhâ, Resûlullah’ın cennetle müjdelediği bu mübarek kadınla bir müddete daha sohbet ettikten sonra müsaade istedi ve oradan ayrıldı….

kaynak tam olarak bulamadim

fakat böyle bir hadis var

Cennete girecek ilk üc kisi:

Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Bana cennete giren ilk üç kişi arzedildi. Bunlardan biri şehid, biri iffetli olan (iffetini koruyan), biri de Allah’a ibadetini güzel yapan ve efendilerine hayırhah olan bir köle idi."

Tirmizi, Fezâilu’l-Cihad 13, (1642).


esmer sedef
Evet daha öncede karşılaşmıştım bu konuyla, ama sahihlik derecesi tartışılan bir konu,riyazüs salihinde bulamamıştık,yani alıntılı değilde kaynaklı bir şekilde sunulması daha mantıklı olur bence.. tabiki olayın kaynağınada takılmamak gerek,zira anlatılan hakkıyla itaat eden bir eş,bu itaatkarlık içerisinde cennete gidiş müjdesi kaçınılmaz..ama islam mükellef kılınca insanı eve bağlı kalmak halife olma sorumluluğunu kaldırmıyor üzerimizden..hele kapınıza gelen,”CAN PARÇASI,HZ FATMA” olunca kapıyı açmamak düşünemeyeceğim kadar teslimiyetle dolu..
ama yinede sahih bir kayn kaynağı varsa ve belirtirseniz çok sevinicem..

Okudunuz mu?  Kaside-i Bürde (Türkçe Çeviri)

tebrik ediyorum çok güsel bir paylaşımdı öykü de zaten çok süper bir şeydi ama kaynağı belirtirseniz iyi olur
by


Yanıt: Cennete Girecek Olan İlk Kadın

feyza gül
Allah razı olsun bir onlara bakıyorum bı de kendime cevreme inş onlar gibi olmayı Rabbim nasip edr..

Okudunuz mu?  Ezan sözlerini rüyasında gören sahabinin adı nedir?

Soru: Cennete Girecek Olan İlk Kadın

gökkuşağı
güzel paylaşım Allah razı olsun


shehadet
bu hadis uydurmadır arkadaşlar


mum
kadının kocasından izin alması hadisi

< bu hadis uydurmadır arkadaşlar >
Bu hadisi Taberani el-Evsat’ında (7/302) -Hz. Enes’ten zayıf bir senetle- rivayet etmiştir. Sonra İmam Gazali de buna ihya’da(2/57) yer vermiştir.

Okudunuz mu?  100 test sorusunda Peygamberimiz

Zeynu’l-Iraki bu hadisin zayıf olduğunu belirtmiştir. (bk. Irakî, tahricu ahadis’l-İhya/birliktedir, 2/57).

Hafız heysemi de bu hadisin senedinde zayıf bir ravinin olduğunu söyleyerek rivayetin zayıf olduğuna işaret etmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 4/313)

Hadis değildir/uydurmadır ama mana açısından doğru olan payı var..
Kadın kocasından izinsiz evden çıkarsa hesaba çekilir.


yusu’f
Allah razı olsun teşekkür ederim mumsema dan


@hmet
< Şikayet nedeni: Bu hadis tamamen uydurmadır. >
Hadisin sayıf ve kaynaklarda olmadığı hatta uydurma olduğu yazılmış
OKUYAN KARDEŞLER İTİBAR ETMEYİNİZ

Okudunuz mu?  Hendek Savaşı ile ilgili sorular ve cevapları

kadının kocasından izin alması, kocasından izin almadan, cennete ilk girecek kadın hadisi

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin (s.a.v) en sevdiği renk başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cennete Girecek Olan İlk Kadın: kocasından izin almadan evden çıkmayandır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.