Anasayfa
16 Ocak 2024, 4:36
sizden06
Abone

Allahın istediklerini mi isteriz?

Allahın istediklerini mi isteriz?

merak
Selamun Aleyküm Mumsema merak ettiğim şudur ki.. bize öğrettikleri ettiğimiz duaları Allah(c.c) ‘da istermiş yani kabul etmeyeceği dua yı ettirmezmiş hatta aklımıza bile gelmezmiş? bunlar doğrumudur açıklayacak bir kardeşimiz varmı?


Cevap: Allahın istediklerini mi isteriz?

rana
ve aleykumusselam kardesim,

kaynak olarak ne gösterilmis, bunu kim söylüyor acaba?
Böyle bir hadis ile hiç rastlamadim..

Okudunuz mu?  Maliki mezhebini taklit ederek alınan gusül abdestinde şüpheye düşmek

Hz. Osman (ra)´a ait olarak gösterilen, Allah, nasip etmeyeceği bir şeyi hayal ettirmez sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Doğruluğu var mıdır?

Bu sözün Hz. Osman (r.a)’a ait olduğuna dair bir bilgi bulamadık. Bu sözü kim ne anlamda söylemiş bilemiyoruz. Ancak insanın hayalinden her türlü düşünce geçtiği gerçeğinden hareketle bu sözün doğruluğunun şüpheli olduğu açıktır. Hayalimizden geçen o kadar çok şey varki bunların bir çoğuna ulaşmadığımız gibi zaten buna ömür de yetmez.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

< Dilenen şey; arzu, istek, temenni, matlub isteme, arzu etme. Dileğin olmasını istemeye de dilemek denir. Dinî mânâda dilek: Yüce Allah’tan istenmesi câiz ve olması mümkün isteklerdir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre namazda iken dil ile telaffuz etmeden içinde bir yazı okumak namazı bozar mı?

Dinimizde dilekler yalnızca Yüce Allah’tan dilenir. Çünkü dileğimizi yerine getirebilecek yegane kudret sahibi olan Yüce Allah’tır. "De ki: Allah’ım sen mülkün sahibi, sen dilediğine mülkü verirsin, dilediğinden mülkü alırsın, dilediğini yükseltirsin, dilediğini alçaltırsın. İyilik senin elindedir sen her şeye kadirsin. " (Âli İmran, 3/26)

Okudunuz mu?  Akrabalar büyü yapıyor. Ne yapmalıyım?

Allah’tan dilediğimiz dilekler makul olmalıdır. Yani Allah’tan "Ey Allahım, bana bu dünyada ölümsüzlük ver" gibi mantık dışı şeyleri dilemek câiz değildir. Dileklerimiz mümkün olmalıdır, yani sünnetullah’a aykırı olmamalıdır. "Allahım benim için şu evi altına çevir." gibi bir dilekte bulunmak câiz değildir. Dileklerimiz meşru yani helâl ve mubah olmalıdır. Allah’u Teâlâ’dan "Allahım bana her gün bir şişe şarap ihsan eyle." diye haram bir şeyi dilemek de haramdır.

Okudunuz mu?  Ömür değişir mi?

Dileklerimiz ve bu dileklerimizi dile getirdiğiniz dualarımızda hâlis niyetli olmalı, gönlümüzü Allah’a bağlamalı, dileğimizi tevazu işinde dile getirmeli ve dileğimizin kabulünde aceleci olmamalıyız. "Rabbini sabah akşam, içinden yalvararak ve korkarak (ancak duyabileceğin kadar hafif bir sesle) an; sakın gafillerden olma" (el,A’raf, 7/205).

Okudunuz mu?  İmam Ali filmi ehli sünnete uygunmu?

Dileklerimizi öncelikle ve sadece Allah’tan dileriz. Çünkü herşey O’nun kudretindedir. O’nun izni ve haberi olmadan hiçbir şey meydana gelemez. Dileklerimizi arz ettiğimiz kulları ancak birer vasıta olarak görmeliyiz.

"O’nun katında izni olmadan şefâat edecek (dilekleri yerine getirebilecek) kimdir?" (el-Bakara, 2/255)

Okudunuz mu?  Yemini bozarsak ne olur

Ehl-i Sünnet itikadında tevessül, yani dualarımızda Allah katında makbul olduğu zannolunan kişilerin hürmetine Allah’tan istemek caizse de, bunda çok dikkatli olmak ve o kişide herhangi bir güç görmemek lazımdır. Dileğimizi, şahısların veya ölülerin yerine getirebileceğine inanmak bizi küfre ve şirke götürebilir. Bu sebeple türbelere gidip dilekte bulunmak veya dileklerimizi dile getirirken Allah ile birlikte, şahısları zikretmek hususlarında dikkatli olmak gerekir. Ayrıca türbelere dilek mumları dikmek, dilek taşı yapıştırmak, mukaddes sanılan türbelere adak adamak, çaput bağlamak bâtıl ve bid’at olan ve İslâm ile ilgisi bulunmayan şeylerdir. Bunlara inanarak ve bel bağlayarak yapmak kişiyi küfre götürebilir.

Okudunuz mu?  İçimde vesvese oluyor istemediğim sözler geçiyor

Habil NAZLIGÜL >


Cevap: Allahın istediklerini mi isteriz?

Hoca
ve aleykumusselam verahmetullah.
Bu bir sözdür sadece.. verilmek istenen mesaj, Allah dua etmek kişi için bir rahmettir.
Çünkü Allah birilerini duadan uzaklaştırmışsa her şeyi kaybetmiştir.


Cevap: Allahın istediklerini mi isteriz?

merak
Peki Allah razı olsun kardeşlerim .. Fakat bu konu üzerine yorum çok fazla kafa karıştırıyor dolayısıyla..

Okudunuz mu?  Namaz kılarken bir sorun ortaya çıkıyor

CeyhuN_
Şöyle düşün, Allah dua etmen için ellerini açmana izin veriyorsa, elbet kabul edecek olan da o’dur.


Allah kabul etmeyeceği duayı hayal ettirmez, nasip etmeyeceği şeyi hayal ettirmez yaradan

Bu kategoride yer alan Erkek Kaş ortası almak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allahın istediklerini mi isteriz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.