Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:43
sizden01
Abone

İçimden dua etme isteği geliyor

İçimden dua etme isteği geliyor

merak
KArdeşler süreklü dua etme isteği ve namaz kılma isteği geliyor.. Merak ettiğim şudurki eğer dua etmek geliyorsa Allah dualarını kabul edecek derler doğrumudur ?


Cevap: İçimden dua etme isteği geliyor

rana
Allah’a umutla inanarak dua etmek lazim zaten.
Müslüman duayi biraktigi an zaten imanindan süphe etsin.
Bütün dualar kabul olur, ama bu istedigin olur veya daha hayirli olan baska tarzda kabul olur. Ya bu dünyada kabul olur ya ahirette. Duanin kabulünü beklemek doğru değil kendini ancak yipratirsin, dua et ve rabbin sen için en hayirlisini verecektir..

Okudunuz mu?  Cünüpken oruç tutulur mu? Cünüplüğün oruca zararı var mı?

Dua ve namazı ilk önce Onun rizasi için edelim ve kilalim..

< Duada Aceleci Davranmaktan Kaçınmak

——————————————————————————–

İnsan fıtratı gereği aceleci bir varlıktır. Yaratılışındaki bu acelecilik ön plana çıktığı zamanlarda da hareketlerinin sonucunu düşünmeden davranabilmektedir. Nitekim bu yüzden Kuran’da "İnsan aceleden (aceleci olarak) yaratıldı.

Okudunuz mu?  Dinden bahsedince bana veya diğer kardeşlerime gerici veya yobaz diyolar

Size ayetlerimi yakında göstereceğim. Şimdi hemen acele etmeyin" (Enbiya Suresi 37) şeklinde bildirilmektedir. Bu acelecilik genellikle dünya nimetlerinin elde edilmesi konusunda ön plana çıkar.

İnsan cennete ve Allah’ın nimetlerine karşı büyük bir istek duyar. Bu nimetlerin benzerlerinin dünyada da yaratılmışolmasının sebeplerinden biri cennetin özelliklerini biraz daha iyi kavranmasını cennete duyulan isteğin artmasını sağlamaktır. Oysa insan hem bu nimetlere duyduğu istekten hem de aceleci olduğundan ötürü nefsinin arzu ettiklerinin hemen gerçekleşmesini ister.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin cin mektubu hadisi sahihmidir güvenip uygulayabilir miyim ?

İnsanın bu aceleciliği zaman zaman dualarına da yansıyabilir. Dua ettiği zaman hemen duasına karşılık verilmesini ister. Duasına karşılık alması biraz gecikirse "dua da ediyorum ancak kabul edilmiyor" şeklinde çok yanlışbir serzenişte bulunabilir. Sabırsızlık zamanla ümitsizliğe hatta duanın terkedilmesine kadar gider.

Oysa mümin bilir ki kendisi için neyin hayırlı olduğunu en iyi bilen Allah’tır. "… Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlıdır ve olur ki sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir. Allah bilir de siz bilmezsiniz" (Bakara Suresi 216) ayeti insana bunu haber verir. Bu nedenle insan Allah’tan bir şeyi istediğinde takdiri O’na bırakmalı O’ndan her şartta razı olmuşbir biçimde sabırla beklemelidir. Belki dua ederek talep ettiği şey kendisine bir fayda sağlamayacaktır o nedenle Allah bunu kendisine vermemektedir. Belki de o hayra ulaşması için belirli bir olgunluğa kavuşması bunun için de bir süre eğitilmesi gerekmektedir. Belki Allah kendisine daha da hayırlı bir başka nimet verecektir ama sabrını ve sadakatini denemektedir.

Okudunuz mu?  Sinirli koca için dua

Tüm bunlar dua eden insanın duasında sabırlı ve kararlı olması Allah’ın rahmetinden asla ümit kesmemesi gerektiğini göstermektedir. Nitekim Kuran’da duada sabırlı olmaya özellikle dikkat çekilir:

"Sabır ve namazla yardım dileyin. Bu şüphesiz huşu duyanların dışındakiler için ağır bir yüktür." (Bakara Suresi 45)

Okudunuz mu?  Namazdan sonra farkedilen katı necaset, bir abdestten sonra kulağı temizlerken sarılık/turuncu renk

Kuran’da dua ederken kararlı olmak öğütlenmiştir. Dua bir ibadettir ve duada sabır dua eden açısından önemlidir. Sabırla dua etmek duanın konusu olan isteklere olan ihtiyacın bu konudaki sıkıntının daha önemlisi Allah’a olan yakınlığın arttığının göstergesidir. Duada sabır göstermek mümini olgunlaştırır güçlü bir irade ve karakter kazandırır. Duada sabır gösteren mümin duasının karşılığını istediği şeylerin birçoğundan daha değerli olan derin bir manevi hal kazanarak alır.

Okudunuz mu?  Suizan hakkında bilgi

Peygamberlerin çoğu Allah’a olan taleplerini kimi zaman yıllar boyu hiç durmadan duayla ifade etmişler Allah ise onlara istediklerini kimi zaman yıllar sonra vermiştir. Hz. Yakub’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması Hz. Yusuf’un yıllar boyu kaldığı zindandan kurtularak güç ve iktidar sahibi olması Hz. Eyüp’ün şeytanın kendisine dokundurduğu azaptan kurtulması bunların hepsi büyük sabır örnekleridir.

Okudunuz mu?  Namazda ki bu yanlışlık namazı bozar mı?

Allah bu salih kullarının dualarının karşılığını belirli bir süre ertelemekle onlara hayır dilemiş onları bu sayede olgunlaştırmış eğitmiş sadakat ve ihlaslarını pekiştirmiş onları cennette yüksek makamlara layık kullar haline getirmiştir.

Bu nedenle yaptığı bir duanın karşılığını görmek için aceleci davranmak asla ve asla bir mümine yaraşmaz. Müminin yegane görevi Rabbimize kul olması ve O’nun kendisi için belirlediği kadere rıza göstermesidir. İşte salih bir mümin duasını bu kulluk vazifesinin bir parçası olarak yapmalıdır.

Okudunuz mu?  Ateistlerin Düşüncesi

ALINTIDIR.
>


Cevap: İçimden dua etme isteği geliyor

merak
peki 🙂 teşekkürler


Cevap: İçimden dua etme isteği geliyor

rana
rica ederim kardesim 🙂


dua etme isteği, dua etme isteği geldiğinde, Allah dua etme istegi veriyorsa

Bu kategoride yer alan Tesbihattan sonra 10 kere la ilahe illAllah başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçimden dua etme isteği geliyor Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.