Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:25
missa2
Abone

Vefa ile ilgili yazılar

Vefa ile ilgili yazılar

Kayıtsız Üye
Vefa ile ilgili yazılara ihtiyacım var Vefa yazıları makaleleri paylaşır mısınız


Cevap: Vefa ile ilgili yazılar

Hoca
VEFA HAKKINDA YAZI

Görülen iyilikleri unutmama, iyilikte bulunanlara misliyle veya daha güzeliyle karşılık vermeye devam etme. Böyle olanlara vefakâr denir.

Bir Müslümanda bulunması gereken güzel huylardan biri olan vefakârlığın zıddı nankörlük olup, iyiliğin kadrinin bilinmemesi veya kötülükle karşılık verilmesidir. Allah insanların birbirlerine iyilik yapmasından hoşlanır. İyilikler karşılıklı olarak devam eder, iyilik yapanlar mûhataplarından kötülük görmez, yine iyilik görürse bu, başkasına da güzel örnek olur ve cemiyete huzur ve güven duygularının sağlanmasına yardım eder. En büyük vefâkarlık, yaratanını tanımak, kulluk görevlerini yapmak, verdiği nimetlerin kıymetini bilmektir. En büyük nankörlükte kulun, Rabbı’nı inkâr etmesi, O’nun yüceliğini tanımamasıdır. İnsan, Allah’a ibadet etmek suretiyle, Elest bezminde yaptığı ahde vefasını gösterdiği gibi, kendisine iyilik yapanlara da vefakâr olmalıdır. Fertleri arasında vefâkarlık olmayan toplumlarda güven ve itimat sarsılır, sosyal bir çözülme başlar. Vefakârlık, dostlukların devamını sağlayacağından, sosyal dayanışmayı daha güçlü kılar. İnsanlar arasında olduğu gibi, cemiyet ve devletin de, kendisine hizmet etmiş kişilere vefakâr davranması, onların kıymetini takdir etmesi gerekir.

Vefâkarlığın da en güzel örnekleri Peygamber (s.a.s)’de görülmektedir: Hz. Peygamber, kendisine bir hafta süt emziren dadısı Ümmü Eymen’i, ücret karşılığı da olsa yıllarca kendisine bakan süt annesi Halime’yi, süt kardeşi Şeyma’yı, çocukluğunu yanında geçirdiği Ebû Talib’in hanımı Fatıma’yı:. ömrü boyunca unutmamış, her fırsatta onlara ilgilenmiş, yardım etmiştir. Mekke mürşiklerinin zulmünden kaçan Müslümanlara kucak açan Habeş Necaşi’sini daima hayırla yadetmiş, öldüğünde dua etmiş, yıllar sonra oğlu Medine’ye geldiğinde, babasına hürmeten bizzat kendi eliyle ona hizmet etmiştir.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz diğer peygamberlerden üstün müdür

Verilen söz ve yapılan anlaşmalarınız gereği olan ahde vefa ise islam ahlakının en önemli umdelerinden biridir. Ferd ve cemiyet hayatının gelişmesi karşılıklı ilişkilere, ilişkiler de çeşitli anlaşma ve sözleşmelere bağlıdır. Bunlar olmaksızın sosyal ve ekonomik hayatın gelişmesi mümkün değildir. Yapılan sözleşmeye uymayı istemek kazanılmış bir hak, onu yerine getirmek de kabul edilmiş bir görevdir. Verdiği sözü tutmayan; böylece, karşı tarafın hakkım ve kendi vazifesini yerine getirmemiş olur. Bu nedenle, verilen sözün tutulmaması münafıklığın üç alametinden biri sayılmış ve Müslümanlar bundan sakındırılmıştır.

Arif KÖTEN


Cevap: Vefa ile ilgili yazılar

Kayıtsız Üye
bu yazılar çok güzel.:)


Cevap: Vefa ile ilgili yazılar

Hoca
Vefa Nedir? yazı makale

Vefa; kişinin vadine, ahdine ve yeminine sadık kalması, dostlarını unutmaması, onların dostluklarına ve iyiliklerine daha güzeliyle karşılık vermesidir. Böyle insanlara vefakâr denilir. Vefa, bir Müslüman’da bulunması gereken en güzel ve en faziletli meziyetlerden ve hasletlerden biridir. Vefanın zıddı nankörlük ve yapılan iyilikleri unutmaktır. Asilzade bir kişi yapılan iyilikleri unutmaz, ahdinde ve vadinde sadakat gösterir ve böylece vefalı olduğunu ortaya koyar. Sözünde ve vadinde sadık olmayanlara itimat edilmez, hürmet ve muhabbet gösterilmez. Onların kadir ve haysiyetleri zir-ü zeber olur.

Vefa, gerek ind-i İlahide gerekse içtimai hayatta insanın itibarını ve şerefini artırır. Vefa, dinen, aklen ve vicdanen yerine getirilmesi vacip olan en büyük hakikatlerden biridir. Vefa daima baş üstünde taşınan kıymettar bir taçtır.

Vefa dostlukları arttırır. Vefalı insan herkes tarafından takdir edilir ve sevilir. Vefa insanı a’layı illiyyine çıkarır ve Allah’a dost eder. Heyet-i içtimaiyenin maddî ve manevî yükselmesi ahitlere riayet edip yerine getirmekle mümkün olur. Hayat-ı beşeriyenin ruhu ahde vefadır. Vefasızlar dünya ve âhirette kendilerine dost bulamazlar. İhtiyaç ve zaruret hallerinde de kimseden yardım görmezler.

Okudunuz mu?  Kef durağı kuranda kaçıncı sayfda?

Vefanın bir çok şubesi vardır . Biz burada sadece dört kısmından bahsedeceğiz.

1-Allahu Tealaya karşı vefa

2-Peygamberimizin vefası ve Ona karşı müminlerin vefası

3-İnsanların birbirlerine karşı vefası

4-Milletin devletine –Devletin milletine karşı vefası

1- Vefanın en büyüğü, insanın bezm-i ezelde Rabbine verdiği ahdinde durması, yaratanını tanıması, emirlerini yerine getirip, yasaklarından kaçınması ve O’nun verdiği sayısız nimetlere şükürle mukabelede bulunmasıdır.

Bir ayette mealen şöyle buyrulur: …Allah’a verdiğiniz ahdi tutun. 1

İnsan, ancak Cenab-ı Hakk’a ezelde verdiği sözü yerine getirmekle vefalı ve sözünde sadık olmuş olur. Bu bakımdan ahitten dönmek veya ahdi yerine getirmemek haramdır, vefasızlık ve sadakatsizliktir. Nitekim bir ayette mealen şöyle buyrulur: Bir de Rabbin, Âdemoğullarından, bellerindeki zürriyetlerini alıp da onları kendi nefislerine şahit tutarak(ruhlara) Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" dediği vakit, "Evet Rabbimizsin, şahidiz" dediler. (Bunu) kıyamet günü "Bizim bundan haberimiz yoktu." demeyesiniz diye (yapmıştık) .2

Bu ayet-i kerimeye göre, her mümin, gerek Cenab-ı Hakk’ın teklif etmiş olduğu emirleri, gerekse insanlara verdiği ahitleri, yeminleri ve akitleri güzel bir şekilde yerine getirmelidir.

2- Her güzel ahlakta olduğu gibi, vefada da en ileri zat Hz. Peygamber’dir. (s.a.v) O, sözüne, şehâdetine, ahdine, kefâletine ve sadakatine son derece vefalı idi.

Allah Resûlü (s.a.v) birine söz verdiğinde şartlar ne olursa olsun mutlaka onu yerine getirirdi. Abdullah b. Ebi’l-Hamsa (r.a.) şöyle anlatıyor: Henüz Peygamberlik verilmeden önce Hz. Muhammed (s.a.v.) ile bir yerde buluşmaya karar verdik, fakat ben verdiğim sözü unuttum. Aradan üç gün geçtikten sonra hatırladım ve buluşacağımız yere gittim ki, Hz. Muhammed (s.a.v) hâlâ orada bekliyor. Yanına yaklaştığımda bana şöyle dedi:

Okudunuz mu?  Dua ederken kapalı giyinmek gerekir mi

Abdullah nerede kaldın, bak bana eziyet ettin; üç gündür seni burada bekliyorum.

Hz. Peygamber üç gün boyunca her gün söz verdiği saatte gelip o kişiyi beklemiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Mekke müşriklerinin zulmünden kaçarak kendisine sığınan sahabelere kucak açan Habeş kralı Necaşi’yi daima hayırla yad etmiş, öldüğünde gıyaben cenaze namazını kılmış ve ona dua etmiştir. Daha sonra Medine’ye gelen oğluna kendi eliyle hizmet ederek vefasını ortaya koymuştur.

Yine Hz. Peygamber (s.a.v) kendisine hizmet eden bir Yahudinin hastalandığını duyunca ziyaretine gitmiştir.

Bir mü’minin Hazret-i Peygambere (sav) karşı vefası ise, O’nun sünnet-i seniyyesini hayatına tatbik etmesi, O’nu, nefsinden, evladından, ana ve babasından daha ziyade sevmesi ve O’na (sav) daima salâvât getirmesidir.

3- Müminlerin birbirlerine karşı vefa göstermelerinin en önemli şubesi, hiç şüphe yok ki anne ve babaya vefadır.

Evet, anne ve babaya karşı vefa, onlara itaat ve hürmet etmektir. Anne babaya itaat etmek, hürmette bul
unmak ve ihtiyaçlarını temin etmek dinî, fıtrî ve vicdanî bir vazifedir. Şartlar ne kadar ağır olursa olsun anne ve babaya yardım etmek, hizmet edip ihtiyaçlarını gidermek ve onları himaye etmek bir evlat için farzdır. Nitekim bir ayette mealen şöyle buyurur:

"Rabbin, ‘Kendinden başkasına kulluk etmeyin. Ana ve babaya ihsan edin’ diye hükmetti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlığa ererlerse onlara "Öf" (bile) deme. Onları azarlama. Onlara çok güzel (ve tatlı) söz söyle. 3

Okudunuz mu?  Üç kişi yolculuğa çıktığında, içlerinden birini başkan seçsinler.

Kullarına daima lütuf ve ihsanda bulunan Cenab-ı Hak, bu ayette önce zatından başkasına ibadet etmemeyi ve hemen ardında da ana babaya ihsanda bulunmayı, onlara hürmet etmeyi ve haklarında güzelce muamelede bulunmayı emretmiştir. Bu da ana- babaya itaatin ve onların hukuklarının ne kadar ehemmiyetli olduğunu ortaya koymaktadır.

Anne ve babanın evlatlarına göstermiş oldukları şefkat ve merhamet, ikram ve ihsanlara bedel, onlar da ana- babalarına ikram ve ihsanda bulunmalı ve onlara karşı vefalı olmalıdırlar.

Vefanın en önemli şubelerinden biri de akraba ve taallukatın hak ve hukukuna riayet etmektir.

Akrabalar dışındaki müminlerin birbirlerine karşı vefası ise, birbirlerinin hukukuna ve verdikleri sözlerine riayet etmeleridir. Nitekim Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerîm’de müminlerin özelliklerinden bahsederken: O müminler, üzerlerindeki emanetleri gözetirler, verdikleri sözleri tamtamına tutarlar… 4 buyurmaktadır. Başka bir ayette ise şöyle buyrulur: Onlar emanetlerini ve ahitlerini gözetirler. 5

4- Milletin devletine karşı vefası, meşru olan şeylerde ona itaat etmesidir. Bir devletin milletine karşı vefası ise, onların maddî ve manevî ihtiyaçlarını temin edip, huzur içinde yaşamalarını sağlamasıdır.

Ferd, vefa duygusuyla itimada şayan olur yükselir. Yuva, vefa duygusu üzerine kurulmuş ise, huzur ile devam eder. Millet bu yüce duyguyla fazilete erer. Devlet kendi teb’asına karşı ancak bu duyguyla itibarını korur. Vefa düşüncesini yitirmiş bir ülkede, ne olgun fertten, ne emniyet vaadeden yuvadan, ne de istikrarlı ve güvenilir devletten bahsetmek mümkün değildir. Böyle bir ülkede fertler birbirine karşı kuşkulu, yuva kendi içinde huzursuz, devlet teb’aya karşı uğursuzlardan uğursuz ve her şey birbirine karşı yabancıdır, tıpkı camidler gibi. Üst üste ve iç içe olsalar bile…

Vefa fertlerin birbiriyle kaynaşıp bütünleşmesini temin eder. Vefa sayesinde cüzler küll olur; ayrı ayrı parçalar bir araya gelerek vahdete ulaşır. Vefa duygusu varıp sonsuza erince ötelerden gelen tayflar kitlelerin yolunu aydınlatır. Ve toplumun önünü kesen bütün tıkanıklıkları açar. Elverir ki o toplum vefa duygusuyla olgunlaşmış ve onun kenetleyici kollarına kendini teslim etmiş olsun.

Okudunuz mu?  Namazla ilgili bulmaca

Âdem (as.) yüzüne kapanan kapıları gönlünde taşıdığı sırlı vefa anahtarıyla teker teker açtı ve Gufran çeşmelerine ulaştı. Aynı hadisede azgınlaşan İblis ise göz göre göre gitti kendisini vefasızlık gayyasına atarak boğuldu. 6

Ahde vefanın ve sözde sadakatın ehemmiyetini ortaya koyan şu ibretli kıssayı da dikkatinize sunmak istiyorum:

Tarihten öğrendiğimize göre, İbrahim Ethem, memleketi olan Belh’ten ayrıldığında geride süt emen bir oğlu kalmıştı. Oğlu büyüdüğünde vâlidesine, babasının nerde olduğunu sorar. O da babasının Mekke’de bulunduğu söyler. Bunun üzerine oğlu, hem hac farizasını yerine getirmek hem de babasına kavuşup hizmetinde bulunmak arzusuyla bir çok kişi ile beraber yola çıkar ve Kâbe-i muazzamaya varır.

Mekke’de bulunan İbrahim Ethem, bir gün beytullahı tavaf ederken hüsün ve mehalat sahibi, güzel yüzlü bir genç onun nazar-ı dikkatini celbeder. İbrahim Ethem o gencin yüzüne bakarak ağlamaya başlar. Yanındaki dostları bu durumu ona arız olmuş bir noksanlık olarak telakki eder, onun ulvi şanına yakıştıramaz ve bu duruma hayret ederler. Tavaf tamamlandıktan dostları İbrahim Ethem’e:

Az önce beytullahta bizimle beraber tavaf eden gayet yakışıklı ve hüsn-ü cemal sahibi bir genç vardı. Siz, sürekli onun cemaline hayran hayran bakarak ağladınız. O gence bu kadar dikkatle bakıp ağlamanızın hikmetini anlayamadık." derler.

İbrahim Ethem: Nazar-ı dikkatimi ve rikkatimi celbettiğini gördüğünüz o hüsün ve cemal sahibi genç, gözümün nuru ve ciğerparem oğlumdur. Allah yolunda bütün masivayı terk etmeğe ahd ettiğim zaman, o nur-u didem, daha süt emme çağında bir çocuktu. Aradan yıllar geçti, şimdi ise koca bir delikanlı olmuş. Ömrümün mahsülü ve semere-i fuadım olan evladımı bağrıma basıp bir gül gibi koklayabilirdim. Lakin masivayı katiyen terk ettiğime dair Allah ile ahid ve yeminin vardır. Bu ahdimden asla dönemem. Allah’tan haya ederim. Bunun için onun babası olduğumu söylemedim, yüzüne uzaktan bakarak kalbimde uyanmış olan baba şefkatini ağlayarak teskin etmeğe çalıştım. der.

Okudunuz mu?  Allahım senden daimi iman isterim huşu dolu kalp isterim menfaat veren ilim isterim doğru sadık itikat isterim

Evet, bu gibi yüksek hakikatlerde böyle arif-i billah olan zatlara uymak lazım gelse de ahde vefanın ve hukuk-u İlahiyeye riayetin bu derecesi ancak İbrahim Ethem gibi Allah dostlarının şanına yakışır bir haldir. Bizim gibi günahkar ve acizlerin onların bu gibi ulvi meziyetlerine yetişmesi asla mümkün değildir. Heyhat!

Bu büyük zattan misal vermişken hayatından çok az da olsa bahsetmek istiyorum.

İbrâhim Bin Edhem

Tâbiînin meşhûr âlimlerinden ve evliyânın büyüklerinden olan İbrahim Ethem, 714 (Hicri 96) senesinde Belh şehrinde dünyaya geldi ve 779 (Hicri 162) yılında Şam’da vefât etti. İsmi, İbrâhim bin Edhem bin Mansûr, künyesi Ebû İshâk’tır. Nesebi Hazret-i Ömer’e dayanır. İbrahim Ethem, Fudayl bin İyâd, İmrân bin Mûsâ bin Zeyd Râi ve Şeyh Mansûr Selâmi’nin sohbetinde bulunmuş ve Veysel Karânî Hazretlerinin rûhâniyetinden istifâde etmiştir.

Ayrıca İmâm-ı A’zam hazretlerinin sohbetleriyle olgunlaşan İbrahim Ethem, dinde fakih ve müctehid oldu. Rumlarla yapılan cihadlara katıldı. Arap lisânını çok fasîh konuşurdu.

Allah dostlarından olan İbrahim Ethem Hazretleri taç ve tahtını terk etmeden evvel Belh hükümdarı idi.

Okudunuz mu?  Zina yaptığım kişi zina etmeye devam ederse sorumlu olur muyum

İbrahim Ethem’in irşadına ve bütün masivayı terk ederek Hakk’a vasıl olmasına sebep olan ibretli birkaç hadiseyi dikkatinize sunmak istiyorum.

Afganistan’ın Belh şehrinin Melik’i olan İbrahim Ehem genç yaşından itibaren av meraklısıydı. Yine bir gün mahiyetindekilerle beraber ava gitmişlerdi. Sahrada bir ceylan beliriverdi. İbrahim Ethem ceylanın peşine düştü. Elini gözlerine siper edip ilerdeki karartıyı süzmeye başladı. Ona yaklaşınca bir karganın eli ayağı bağlanmış çaresiz bir adamı beslediğini gördü. Bu duruma çok şaşıran İbrahim Ethem, hemen adamın ellerini çözdü. Adam, haramiler tarafından soyulduğunu, ellerinin bağlanarak ölüme terk edildiğini ve karganın kendisine yiyecek getirdiğini söyledi.

Bu hadise İbrahim Ethem’i derinden etkilemişti. Bir karganın insana olan merhametini gördükten sonra hayvanlara el kaldırmaktan ve avlanmaktan vazgeçti. Mevlânâ’nın ifadesiyle; ava giderken, kendisi avlandı. Asıl onu düşündüren, o kargayı oraya sevk edip çaresiz adamı sahrada besleyen İlahi merhametti. Gece- gündüz tefekkür etmeye başladı. Her şeyini terk ederek Allahü teâlâya gönül verdi. Bundan sonra mübârek sözleri ve kerâmetleri dilden dile dolaştı, muhabbeti hep gönüllerde yaşadı. Nice dünya sultânları unutuldu, fakat o gönüller sultanı unutulmadı. O hala gönüllerde yaşıyor ve yaşamaya da devam edecektir.

İbrahim Ethem, bir gece tahtı üzerinde uyuya kalmıştı. Gece bir gürültü ile uyandı. Tavan sal
lanıyordu. seslendi: "Kim o?" Damdaki, "Tanıdık biriyim, devemi kaybettim onu arıyorum" dedi. İbrâhim Edhem, "Hey şaşkın, ne diye damda arıyorsun? Damda deve mi olur?" deyince, damdaki zât, "Ey gâfil, sen Allahü teâlâyı altın taht ve süslü elbiseler içinde arıyorsun. Damda deve aramak bundan daha mı acâyib?" dedi.

Bir gün sarayda umûmi bir ziyâfet verildi. Devlet adamları yerlerini almış, hizmetçiler beklerken, gayet heybetli bir zat geldi. Bu heybetli zâta İbrâhim Edhem "Ne istediğini sordu." O da; "Bu handa konaklamak istiyorum." diye cevap verdi. İbrâhim Edhem; "Burası han değil, benim sarayımdır." diye cevap verdi. Bunun üzerine o zât, "O halde bu saray bundan evvel kimindi?" diye sorunca, İbrâhim Edhem; "Pederimindi!" dedi. Gelen zât; "Ondan evvel kimindi?" diye tekrar sordu. İbrâhim Ethem; "Filân zâtın!" dedi. O zât; "Ondan evvel kimindi?" diye sorduğunda, İbrâhim Edhem; "Filân oğlu filânın!" cevâbına, o zâtın; "Bunlara ne oldu?" suâline de İbrâhim Edhem; "Öldüler!" cevâbını verdi. Gelen heybetli kimse; "Bu nasıl senin sarayın ki, biri gelmeden biri gider?" diyerek çıkıp gitti.

Okudunuz mu?  Peygamberler neden insanlar arasından şeçilmiştir ?

İbâhim Edhem o zâtın peşinden koşarak kim olduğunu sordu. O da, Hızır olduğunu söyledi.

Bu hadiseden sonra İbrâhim Edhem hazretlerinin kalbi, Allah aşkı ile yanıp tutuştu ve böylece tacını ve tahtını terk ederek Mekke’nin yolunu tuttu.

İbrahim bin Ethem hazretleri şehzâdeliği zamanında bir gün odasına girince hizmetçisinin kendi yatağında yattığını görür, öfkelenir ve ona dayak attırır. Hizmetçi dayağı yedikçe güler. İbrahim Ethem niçin güldüğünü sorunca, hizmetçi şöyle der:

Yatağınızı temizlerken, biraz üzerinde yattım ve bu kadar dayak yedim. Siz yıllardır bu yatakta yatıyorsunuz. Acaba âhırette hâliniz nice olur diye düşündüm de onun için gülüyorum.

Hizmetçisinin bu sözlerinden çok etkilenen ve kalbi Allah’ın aşkı ile yanmaya başlayan İbrahim Ethem, yaptığı bütün günahlara, hatâ ve kusurlara tövbe eder; tacını, tahtını ve saltanatını terk ederek hak yoluna girer.

Niyazî Mısrî Hazretleri, ondaki Allah aşkını şöyle dile getirir:

İbrahim Edhem’i derviş eden aşkındır

Derdine düşenin tacı târ u mâr olur.

Okudunuz mu?  Erkek hayatı boyunca farklı kadınlarla kaç kere imam nikahı kıyabilir?

" Allah aşkı, kişiye saltanatı terk ettirir. Her şeyin sınırı vardır ama aşk sınır dinlemez. Zincirler koparır."

Bir insanın kalbi Allah sevgisi ile dolarsa, artık onun bütün hücreleri o aşk-ı İlâhi ile yanar tutuşur.

İbrahim Edhem Hazretleri, sarayı terk edince vezirleri peşine düşerler. Onu, bir ırmak kenarında dalgın ve mest bir halde görünce: Hünkârım! Saray sizi bekliyor, sizi götürmeye geldik. derler.

İbrahim Ethem Hazretleri: Beni hangi saraya davet ediyorsunuz, taştan kerpiçten yapılan saraya mı? O saray sizin olsun. Ben, şimdi gönül sarayına sultan oldum. der ve onların teklifini reddeder.

Evet, Allah, bir şeyi murat ederse, bazı sebeplerle kulunu irşat eder. O kul ister paşa, ister geda olsun, fark etmez.

Yazar: Mehmed Kırkıncı

Dipnotlar:

1 En’am Suresi, ayet, 152.

2 A’râf Suresi 7/172

3 İsra Suresi 17/23

4 Mü’minun Suresi, ayet, 8.

5 Me’âric Suresi 70/32


Hoca
Vefa Nedir? yazı makale
islamda vefa hakkında

İnsan ruhlar aleminden dünyaya, buradan da kabir hayatına doğru giden bir yolcudur. Ancak, insan geleceğe doğru yaptığı bu yolculukta geçmişini unutursa yolculuğun gayesi gerçekleşmemiş olur. Ruhlar aleminde Rabbine verdiği sözü unutan insanın, dünya hayatı gayesine uygun olmayıp, sıradan bir hayat olur. Onun için Rabbimiz bize peygamberler ve kitaplar aracılığıyla geçmişimizi haber verir ki; Ondan ibret alarak ahiret hayatı-mıza hazırlık yapalım.

İnsanın hayatı sadece şu anda yaşadığı an değildir. İnsanın ders alacağı geçmişi ve tarihi vardır. Eğer insan geçmi-şini ve tarihini iyi bilmezse, geleceğine emin adımlarla yürüyemez. İşte bundan dolayı Kuran-ı Kerim, geçmişte yaşayan peygamberlerin ve ümmetlerinin tarihinden haber vermektedir. Onları tanımak, onların güzel ve faydalı tecrübelerinden istifade etmek; geçmiş ümmetlerin yanlış ve kötü davranışlarından dolayı düştüğü hatalara düşmemeliyiz. Bize düşen görev islama hizmetle şereflenen ecdadımızın ve tarihi-mizin güzelliklerini alıp, onları hayırla yad etmeliyiz. Bütün İlahi kitaplar ve peygam-berler birbirlerini teyid etmiş ve birbirlerini hayırla yad ederek bize örnek olmuşlardır.
Peygamber efendimiz, kendisinden önce gönderilen peygamberlerden bahse-derken kardeşim ifadesini kullanmış, kendisine sultanlık teklif edildiğinde kul bir peygamber olmayı tercih etmiştir. Ayrıca kendisinden bahsederken: Ben dedem İbrahim’in duası, kardeşim İsa-‘nın müjdesi ve annemin rüyasıyım diyerek geçmişinden büyük bir vefayla bahsetmiştir. Ve O, kendisinden önceki peygamberlerin hayatlarından bize ibret dolu olaylar nakletmiştir.

Okudunuz mu?  Evli kadın ve erkek başkalarıyla imam nikahı kıyabilirler mi?

Biz de dönüp tarihimize baktı-ğımız zaman kıtaları ve asırları dolduran muazzam bir medeniyet görmekteyiz. Gittikleri yerlere İlim, irfan ve adaletin yanında; Camiler, medreseler, hastaha-neler, hanlar, hamamlar, aşevleri, kervan-saraylar, yollar ve daha nice hayırlı hizmet-ler yapmışlardır. Öyleyse, bize düşen tarihimizi iyi bilmek, onların hayırlı hizmetlerini örnek alarak devam ettirmek-tir. Bu davranışlarımız, onlara olan vefa borcumuzu ödememize vesile olacaktır. Okuduğum ayeti Kerimede Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:
Andolsun ki, onların kıssalarında akıl sahipleri için ibret vardır. Kur’an, uydu-rulabilecek bir söz değildir. Fakat ken-dinden öncekileri tasdik eden, her şeyi ayrı ayrı açıklayan ve inanan bir toplum için de bir yol gösterici ve bir rahmet-tir .(Yusuf Suresi,111)

Servet YALÇIN


vefa ile ilgili yazılar, vefa ile ilgili yazı, vefa ile ilgili makaleler

Bu kategoride yer alan Eşimden Habersiz Aileme para versem günahmıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vefa ile ilgili yazılar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.