Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:15
missa03
Abone

Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı

Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı

Kayıtsız Üye
Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı hakkında bilgi verir misiniz.


Cevap: Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı

Darusselam
Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı

Gıybet; "Bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak" demektir. Türkçe’de bu kavramın karşılığı olarak "dedikodu" ve "çekiştirme" kelimeleri kullanılır. İslam’da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir.

Okudunuz mu?  Tilavet secdelerinin hangileri vaciptir hangileri farzdır

Yorum: Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı

Kayıtsız Üye
Kalabalık bir topluluğun arkasından laf ettiğimiz zaman tövbe etmemiz yeterli midir ? Milyonlarca kişiden tek tek helallik alamayacağımız durumlarda ne yapmalıyız ?


Yorum: Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı

arifselim
Büyük bir topluluktan helallik almak mümkün değildir bu yüzden toplumu ilgilendiren hakların sorumluluğu çok daha büyüktür. Bu durumda sadece tövbe edilmelidir ve bir daha o günahlar işlenmemelidir.

Okudunuz mu?  Küçük kızın ablasından önce evlenmesi dinimizce caiz mi?

Kayıtsız Üye
Hocam gıybetin ölçüsü nedir? Karşımızda ki insanlar ne yapsa ne söylese susmamız kimseye anlatılmaması mı gerekiyor? Mesela bir arkadaşımız kötü ve kırıcı hareketler yapıyorsa diğer arkadaşlara o kişinin yaptıklarını anlatmak yine de gıybet mi olur? Hocam bazen kötü bir davranışa maruz kaldıysak bunu başka bir arkadaşımızla paylaşınca bir rahatlama hissi oluşuyor belkide o kişinin bunu kötü niyetle yapmadığına ikna oluyoruz veya kötü niyetle yaptığına da kanaat getirebiliyoruz. Yani hocam kısacası her ne olursa olsun karşımızda ki kişi kötülük yapsa dahi kimseye bahsetmemek mi gerekir gıybet olmaması için ?

Okudunuz mu?  Şeyhe Rabıta nedemek? Rabıtadan kasıt nedir?

Ensar
Sevgili kardeşim sizinde söylemiş olduğunuz gibi bir başkasının yaptığı şeyleri veya onun arkasından konuşulması gıybet sayılır. Ancak şu konuda dikkatinizi çekmek isterim, eğer zararı nereden gelecek belli olmayan biri ise ve o kişinin arkadaşınızı yada başkasına zarar vermesinden eminseniz önlem ve sakınmaları içşn sadece dostlarınızı uyarır sınız. Uyaracağınız şeylerden tam olarak emin iseniz, ve ciddi zarar verecekse sadece o kişilerin dikkatli olmaları hususunda uyarın.

Okudunuz mu?  Meleklerden yardım istemek caiz mi

gıybet ne demek, gıybetin anlami, gıybet

Bu kategoride yer alan Kızım ezan sesinden korkuyor ne yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gıybet ne demek? Gıybetin anlamı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.