Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:02
sizden92
Abone

Evlerinize kapısından giriniz ayeti ne demek?

Evlerinize kapısından giriniz ayeti ne demek?

cavraşım
BAKARA 189 MEALİ:

Sana, hilâlleri soruyorlar. De ki: Onlar, insanlar ve hac için vakit ölçüleridir. İyilik, evlere arkalarından girmeniz değildir. Ama iyi davranış, takva sahibi (Allah’a karşı gelmekten sakınan) insanın davranışıdır. Evlere kapılarından girin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.

Ayette evlere kapılarından giriniz deniyor

Burada ne anlatılmak isteniyor,özel bir anlamı var mı?


Cevap: Evlerinize kapısından giriniz ayeti ne demek?

cihad38
Ayetin birinci bölümünde hilâllerin, insanlar ve Hacc için zaman ölçüsü birimleri olduğu belirtilirken, ikinci bölümünde Hacc ile ilgili bir cahiliye adetine işaret ediliyor.

Okudunuz mu?  Namazda dilim dönmüyor yanlış okuyorum

Nitekim Buharî ile Müslim’de güvenilir rivayet zincirine dayanılarak kaydedildiğine göre sahabilerden Berae b. Azib (Allah ondan razı olsun) Bu konuda şunları söylüyor:

"Ensar (Medineli) müslümanları Hacc ibadetini yerine getirip döndüklerinde evlerine kapılarından girmezlerdi. Fakat günlerden birgün onlardan biri Hacc dönüşünde evine kapısından girdi. Ama bu hareketi yüzünden sanki kınamaya uğramış gibi oldu. Bunun üzerine `Evlere arka taraflarından girmeniz iyiliğe uygun bir davranış değildir. İyiliğe uygun davranış, kötülükten sakınarak evlere kapılarından girenlerin davranışıdır. Allah’tan korkunuz ki, kurtuluşa, umduğunuza eresiniz’ ayeti indi."

Okudunuz mu?  Vitir Namazını Akşam Namazı Gibi Kıldım

Öteyandan Ebu Davud’un Şabe’ye, onun da İshak’a dayanarak bildirdiğine göre Berae b. Azib’in bu açıklaması şöyledir:

"Ensar müslümanları herhangi bir yolculuktan döndüklerinde erkekler eve kapı tarafından girmezlerdi. Bunun üzerine bu ayet indi."

İster bu uygulama, Ensar müslümanlarının genel olarak her yolculukla ilgili bir adetleri olsun, isterse ayetin akışına daha uygun düşen sırf Hacc dönüşü ile ilgili bir gelenekleri olsun, onlar bu davranışın iyilik -yani hayır ya da iman gereği olduğuna inanıyorlardı. İşte Kur’an-ı Kerim’in bu ayeti bu asılsız düşünceyi, hiçbir temele dayanmayan ve hiçbir yarar sağlamayan bu gereksiz, zoraki davranışı ortadan kaldırmak için geldi. Bunun yanısıra iyilik (birr) ile ilgili imana dayalı düşünce tarzını düzeltmeyi de ihmal etmedi. Buna göre iyilik; takva demekti; Allah’ın (c.c) varlığının bilincinde olmak, gizli-açık her harekette O’nun gözetimini hissetmek demekti. Yoksa iyilik; imanın özünden herhangi bir işaret taşımayan ve herhangi bir cahiliye adeti olmak dışında bir anlamı olmayan, basit bir şekilcilik değildi.

Okudunuz mu?  Ne zaman evleneceğim?

Ayrıca müslümanlara evlere kapılarından girmeleri emrediliyor ve kurtuluş yolu olarak takvaya bir kere daha işaret ediliyor:

"İyilik, evlere kapılardan girenlerin davranışıdır. Allah’tan korkunuz ki, kurtuluşa, umduğunuza eresiniz."

Böylece kalpler, köklü bir iman göstergesi olan takvaya bu takva da mutlak anlamlı dünya ve Ahiret kurtuluşu ümidine bağlanıyor; iman birikiminden yoksun bir cahiliye adeti ortadan kaldırılıyor; Hacc zamanı ve insanlar için zaman ölçüsü birimi kılınan hilaller ile ilgili ilahi nimeti kavramaları için müslümanların dikkatleri çekiliyor. Bütün bunlar tek ve kısa bir ayetin içiné sığdırılmış oluyor.

Okudunuz mu?  Cübbeli hoca kitapları

Cevap: Evlerinize kapısından giriniz ayeti ne demek?

cavraşım
Allah razı olsun Cihad kardeş


Cevap: Evlerinize kapısından giriniz ayeti ne demek?

cihad38
Allah cümlemizen razı olsun inşAllah.


Kayıtsız Üye
sayın arkadaşlar evlerinize kapılarından girin ayeti nin anlamı veya ayet’in gelişi hırıstiyanların noel baba dedikleri kişi veya kişiler için olabılırmı noel baba dedikleri kişi evlere kapılarınadn girmezmiş pencere veya bacalardan eve girermiş kimslere görünmesin diye.

Okudunuz mu?  İçimden çok kötü düşünceler geçiyor

Kayıtsız Üye
bu konuda prof mustafa yıldırımın bir açıklaması var .iki hoca arkadaşı ile yazdıkları meale de bu şekilde aktardıklarını ifade ediyor.

"ibni atiyye nin tefsirinde geçen bir ifade var.özellikle o dönem araplarının kullandığı bir deyim …eve arkadan girmeyin…bu deyim münasebetsiz yada alakasız soru soranlara karşı kullanılır.ilgisiz-münasebetsiz-alay etmek için soru sormayın.sorunuzu düzgün sorun ,adam gibi sorun,gerçekten öğrenmek istediklerinizi sorun…anlamında

Okudunuz mu?  Gusul abdestim kabul olmayacak korkusu

ifade şu; söyle bakalım,ay neden bir hilal oluyor bir dolunay bir yarım ay…
bu alayvari soruya karşı inen ayet

"Sana, doğan aylardan sorarlar. De ki: "Onlar, insanların çeşitli yararları ve bir de hac için vakit ölçüleridir." Hayra ulaşmak evlere arkalarından girmeniz değildir. Hayra ulaşan o kişidir ki, takvaya sarılıp korunur. Evlere kapılarından girin. Allah’tan korkun ki kurtuluşa erebilesiniz."

Okudunuz mu?  Annemle babam sürekli kavga ediyor evimizin huzurlu olması için okuyabileceğim dua var mıdır ?

buradaki mecazı kaldırıp ibn atiyye nin tefsirindeki bilgiyi koyarsak ,ifade şu şekli alıyor

"Sana, doğan aylardan sorarlar. De ki: "Onlar, insanların çeşitli yararları ve bir de hac için vakit ölçüleridir." alaya almak ve münasabetsiz soru sorarak hayra ulaşamazsınız . Hayra ulaşan o kişidir ki, takvaya sarılıp korunur. gerçekten öğrenmek için sorun. Allah’tan korkun ki kurtuluşa erebilesiniz."

Okudunuz mu?  İslamiyette evlilikler arası yaş farkı

ibrahim yalçın


evlere arka kapılarından girmeyiniz ne demek, evlerinize arka kapıdan girmeyin, bakara 189

Bu kategoride yer alan Hitme Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evlerinize kapısından giriniz ayeti ne demek? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.