Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:27
Oruc
Yönetici

Oruçlu iken misvak kullanmak ile lgili hadis

Oruçlu iken misvak kullanmak ile lgili hadis

Kayıtsız Üye
Oruçlu iken misvak kullanmak uygunmudur?
Oruçlu iken misvak kullanmak ile ilgili hadis-i şerif


Cevap: Oruçlu iken misvak kullanmak ile lgili hadis

Muhammed
Oruçlu İçin Misvak Kullanmak Ve Göze Sürme Sürmek Hakkında Gelen Hadîsler Babı

1677) Âişe (Radıyallâhü anhâ)’dan rivayet edildiğine göre Resûlul-lah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

Okudunuz mu?  13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir

«Oruçlunun hayırlı hasletlerinden birisi, misvak (kullanması)-dır.Zevâid’de şöyle denilmiştir : Bunun senedindeki râvi Mücâlid zayıftır. Lâkin Buhârî, Ebû Dâvûd ve Tirmizİ’nin rivayet ettikleri Âmir bin Rabia’nın ha-dlsi bu hadis için şâhid durumundadır. [66]

İzahı

Zevâid türünden olan bu hadîs, oruçlunun misvak kullanmasının müstehablığına delâlet ediyor. Hadîs kayıtsız olduğu için öğleden evvel ve öğleden sonraya şümullüdür.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken ihtilam olmanın veya cünüp olarak sabahlamanın hükmü nedir?

Notta işaret edilen  m i r’ in hadîsi meâlen şöyledir: "Ben, Resûlullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) i oruçlu olduğu halde misvak kullanırken gördüm."

El-Menhel yazarı Â m i r’ in hadîsini açıklarken şöyle der :

"Bu hadîs, oruçlunun öğleden evvel ve sonra misvak kullanmasının müstehablığına delâlet eder. Misvakın kuru veya yaş olması farketmez. Âlimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir:

Okudunuz mu?  Ögleden önce niyetli iken orucu bozmak

1 – içlerinde Ömer, tbn-i Abbâs, Alî ve îbn.-i Ömer (Radıyallâhü anhümJ’ün bulunduğu sahâbüerden bir cemâat ile Mücâhid, Saîd bin Cübeyr, Ata’, İbrahim Nehaİ, Muhammed bin Şîrîn, Ebü Ha-nîfe, Muhammed, Sevrî ve Evzâî’ nin kavli, yukarıda anlatılandır.

2 – Şafiî ve arkadaşlanna göre oruçlunun öğleden evvel misvak kullanması müstehab olup, öğleden sonra mekruhtur. Ebû Sevr ile Evzâî ve Muhammed bin e 1 – H a s a n ‘ -dan bu kavil rivayet edilmiştir. Bunların delili, oruçlunun ağız kokusunun Allah katında misk kokusundan daha güzel olduğuna dâir Buhârî ve Müslim’in Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)’den rivayet ettikleri hadîstir. Misvak kullanmak ile bu kokunun giderilmesine çalışılmıştır. Bu koku, öğleden sonra belirdiği için o vakitte misvak kullanmayı mekruh saymışlardır.Lâkin mezkûr hadîs, onların dedikleri mânâda kesin değildir. Başka mânâlarda da yorumlanmıştır. Geniş izah için oruç bahsinde geçen bu hadise müracaat edilsin.

Okudunuz mu?  Ramazanda zina eden nasıl tövbe etmeli

3 – Mâlik ve arkadaşlarına göre misvak yaş olduğu zaman oruçlu için kullanılması mekruhtur. Kuru olduğu zaman, oruçlu öğleden evvel de öğleden sonra da kullanabilir. Bu görüş, Ş a’ b i, K a t â d e , başka âlimler ve Ebû Yûsuf tan rivayet edilmiştir.

4 – Ahmed’e göre öğleden sonra oruçlunun misvak kullanması mekruhtur. Misvak yaş olsun, kuru olsun fark etmez. Keza yaş iken öğleden önce de kullanmak mekruhtur.

Okudunuz mu?  Oruçken rüyalanmak ve guslü iftardan sonra yapmak

1678) Âişe (Radıyallâhü anhâyfan; Şöyle demiştir: Resûlullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) oruçluyken gözüne sürme sürmüştür.Zevâid’de şöyle denilmiştir : Bu hadisin İsnadı zayıftır. Çünkü raıri ZUbeydl zayıftır. Onun adının Said bin Abdül-Cebbâr olduğunu Ebû Bekir bin Ebi D&vûd beyan etmiştir. [67]

İzahı

Okudunuz mu?  Ramazanda vefat etmenin sevabı varmı?

Zevâid türünden olan bu hadîs, oruçluyken göze sürme sürmenin meşruluğuna delâlet eder. Âlimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir :

1 – Ebû Hanife, Şafii âlimleri, Atâ’, Hasan-ı Basrî, Nehai, Evzâi ve Ebû Sevr’e göre oruçlunun gözüne sürme sürmesi caizdir. Sürülen sürmenin tadı boğazda duyulsa dahi oruç bozulmaz. Enes, tbn-i Ömer ve İbn-i Ebi Evfâ (Radıyallâhü anhüm)’ün kavli de budur.

Okudunuz mu?  Bilerek cünup olmak orucu bozar mı eyer bozulursa kaç gün tutmak gerekir ?

2 – M âl ikil er’e göre eğer göze sürülen sürmenin boğaza ulaşması muhakkak ise sürülmesi haramdır ve kaza etmek gerekir. Eğer şüpheli ise sürülmesi mekruhtur.

3 – İbn-i Ebî Leylâ ve bâzı âlimlere göre göze sürme sürmek orucu bozar. [68]


misvak orucu bozar mı hadis, misvak, oruçluyken misvak kullanmak

Bu kategoride yer alan Miraç kandili orucu nasıl niyet edilir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruçlu iken misvak kullanmak ile lgili hadis Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.