Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:10
sizden91
Abone

Şartlı boşama cümleleri

Şartlı boşama cümleleri

ezgi
Şart olsun sözü boşama kastıyla söylendiğinde rici talak mı yoksa bain talak mı gerçekleşir? Lütfen cevap verin.


Cevap: şartlı boşama cümleleri

Sosyal Doku
RİC’Î TALÂK NEDİR?

Fıkıhta geçen boşama türlerinden birisi olup, erkeğe, yeni bir nikâha ihtiyaç olmadan tek taraflı irade beyanı ile boşadığı eşine dönebilme imkânı veren talâktır. Bir boşanmanın ric’î talâk olabilmesi için, boşanmanın zifaftan sonra meydana gelmesi, şiddet veya mübalağa ifade etmeyen bir tarzda yapılmış olması, ayrıca bu talâkın üçüncü boşanma olmaması gerekir. Koca, açık bir beyanla eşine geri döndüğünü söylemek suretiyle boşadığı eşine dönebileceği gibi, bir beyanda bulunmaksızın fiilen evlilik hayatına da dönebilir. Bu dönüşün, kadının iddeti içerisinde olması gerekir. Ric’î talâkta evliliğin iddetin sona ermesine kadar devam ettiği kabul edildiğinden, bu süre içinde eşlerden birisinin ölmesi halinde diğerine mirasçı olur, ayrıca müeccel (vadeli) mehirde iddetinin sonunda mehrin vadesi dolmuş olur. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Hayvanların dışkısı necis midir?

BÂİN TALÂK NEDİR?

Klasik fıkıh ıstılahında boşama türlerinden birisi olup, nikâhtan sonra zifaf olmadan meydana gelen; zifaftan sonra tarafların anlaşarak kadının eşine ödediği bir bedel karşılığında yapılan (muhalaa) veya kocanın üçüncü boşama hakkını kullanarak yapmış olduğu boşamadır. Bunun dışında kinayeli sözlerle veya şiddet ifade eden lafızlarla yapılan boşama da Hanefîlere göre bâin talâk kabul edilmiştir. Bâin talâk ile meydana gelen ayrılığa beynûnet denmiştir. Bir veya iki bâin talak ile meydana gelen ayrılık beynûnet-i suğrâ (küçük ayrılık) olup, bu durumda eşler yeni bir nikâhla tekrar evlenebilirler. Üçüncü boşanma ile, beynûnet-i kübrâ (büyük ayrılık) meydana gelir. Bu durumda eşlerin yeniden evlenmeleri helal değildir. Ancak kadının normal şartlarda bir başkasıyla geçerli bir evlilik yapıp ölüm veya geçimsizlik nedeniyle ayrılmaları halinde ilk eşiyle evlenebilir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Birlikte Rahmet, Ayrılıkta Azab Vardır

Boşama

Kayıtsız Üye
Kocam yeğeninle görüşürsen boşarım demişti.kurallara uydum şimdi küçük yeğenimin düğünü olacak dügüne götürecek. Orda bir araya gelinecek ne yapmalıyım. Kocamla yeğenim arasında geçen küçük tartışma yüzğnden. Yeğenim haklı iken özür diledi. İkisi konuşuyor. Taetışrıkları sırada sinirliydi bana konuşursan boşarım dedi.
Hatta bayramda kendisi görüştü sizi onlara götüreyim dedi. Bende osıra sen boşarım dedin deyince tamam siz kalın dedi. Düğünde mutlaka ablamın evinde olacak. Konuşulduğu takdirde boşama gerçekleşirmi. Yada saklı konuşulduğunda ne yapmalıyım.

Okudunuz mu?  Allah celle celalühü bir kişiye lanet ettiyse bunu nasıl geri alır veya kaldırır ?

Oğlumla babası tartıştı. Kocam evden ben biraz kendime geleyim diye birkaç parça eşya aldı gitti. Gittikten sonra görüşme yapılmadı. Otelde kalıyordu. İki ay sonra aramaya başladım. Niye gelmiyorsun falan diye geleceğim zaman var diye geçiştiriyordu. Ogün eve gelirken telefon açtığımda ben bilmiyordum telefonla konuşmamız arasında kaza yapmış. Ben niye böyle yapıyorsun falan derken evlilik bitmiştir beni unut dedi. Aradan birkaç gün geçtikten sonra geldi. Bende amacını sordum boşanmak içinmi dedin Boşanmak için demiş olsam ne işim olacak yanınızda. Doğrudan boşardım dedi. Aradığında eve geliyordum .kaza yaptım sende sorular sorduğun için söyledim.bu durumda dini nikah düşmüşmüdür Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Namazda abdest bozulursa ne yapmak gerekir?

Yorum: Şartlı boşama cümleleri

mumsema
Boşarım sözü ile görüşme yapılırsa boşama gerçekleşmiş olmaz
Kocanıza kalmış gönlünü alın izinli gidin bir şey olmaz
GÖRÜŞÜRSEN BOŞADIM deseydi farklı olurdu


şartlı boşama

Bu kategoride yer alan Cünüpken ibadet kabul olurmu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şartlı boşama cümleleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.