Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:51
missa91
Abone

Kalp yumuşatmak için dua istiyorum

Kalp yumuşatmak için dua istiyorum

Kayıtsız Üye
kalp yumuşatma için dua istiyorum


kalp yumuşaklığı için edilecek dua

Şema
kalp yumuşaklığı için edilecek dua

Kalp inceliği ve kalp yumuşaklığı ne demektir?

Kalp yumuşaklığı anlamına gelen kelime Hz. Yahya (as)’ın bir özelliği olarak Kur’an’da geçmektedir.

Okudunuz mu?  Eşim çok istekli

Tarafımızdan ona kalp yumuşaklığı ve temizlik verdik. O, çok sakınan birisi idi. (Meryem, 19/13)

Ayetteki hanân kelimesinin aslı hanindir. Kelimenin kök fiili arzu ve iştiyaktan dolayı çok ağlamak, üzüntü veya sevinçten dolayı çok ağlamak, inlemek, ses çıkarmak, özlemek anlamına gelen hanne’dir. Tehannâ kalıbı merhamet, şefkat etmek ; hannân kalıbı da, merhamet, şefkat, kalb inceliği, bereket, vakar, heybet, rızk manalarına gelmektedir.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz neden çocukken zemzem suyuyla yıkanmış?

İşte âyette geçen hanân, kalp yumuşaklığı, merhamet, günahlardan temiz olmak demektir.

Allah’ın bir ismi de Hannân’dır. (bk. Mecmuâtü’l-Ahzab, 2/232) Yani mahlûkatına çok merhametlidir, çok düşkündür; bol lütuf, kerem ve bereket sahibidir. Allah’ın merhameti tüm kâinatı kuşatmış, gazabını geçmiştir. ORahmân ve Rahîmdir, rahmet ve şefkatiyle her şeyi ihâta etmiştir.

Okudunuz mu?  Büyük baş kurbanlıkda bir hisseye iki kişi ortak olurmu

Ayetteki manaya dönersek, Yüce Allah Hz. Yahya (as)’a bir lütuf olarak kalp yumuşaklığı, merhamet, ruh inceliği vermiştir; yani onu bunlarla donatmıştır.

Şefkat, merhamet, yufka yüreklilik Hz. Yahya (as)’ın değişmeyen huyu, insanların doğru yolu bulmalarını yürekten istemek onun karakteri idi.

Bu sıfat hemen hemen bütün peygamberlerin ortak özelliğidir. Yüce Allah rahmeti gereği Hz. Peygamber (asv)’e de yumuşak davranma özelliğini vermiştir:

Okudunuz mu?  Mürid nasıl olmalıdır? mürşidin müridi sevmesi nasıl anlaşılır?

O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın (Al-i İmrân, 3/159)
O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. (Tevbe 9/128).

Demek ki, Hz. Yahya (as) ledünnî/Allah tarafından verilen kalp yumuşaklığına sahipti. Müminler de peygamberlere ait özelliklere uymakla onların yolundan gitmelidirler.

Okudunuz mu?  Öğle uykusu(Kaylüle) tam olarak hangi saatlerde uyunur ?

Bu durum, çocuğu küçük yaşta insanlık sevgisiyle donatmayı, hayırhah bir duyguyla yetiştirmeyi; her vesileyle onu kabalıktan, hırçınlıktan, şuna buna eza ve cefa etmekten uzak tutmayı ve devamlı merhamet duygularını geliştirip daha iyiye, daha güzele yönlendirmeyi ilham etmektedir.
Namazgentr


kalp yumuşaklığı için dua, kalbi yumuşatan ayetler, kalbe merhamet veren dua

Bu kategoride yer alan Yurt dışında, gayri müslim bir ülkede, devlet haksız vergi uyguluyorsa, vergi kaçırmak caiz olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kalp yumuşatmak için dua istiyorum Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.