Anasayfa
5 Ocak 2022, 10:55

Domuz derisinden eşya kullanmak

Domuz derisinden eşya kullanmak

Kayıtsız Üye
Öncelikle selamun aleyküm. 2 yıl önce deri kordonlu saat aldım, aldıktan 2 3 hafta sonra kordonunun domuz derisi olduğunu öğrendim kordonunu değiştirdim öyle kullandım. Şimdi gene saat almak istiyorum, hafif olduğu için deri kordonlu almak istiyorum ama gene domuz derisi çıkar mı diye korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım internetten araştırdım alacağım modele dair bir domuz derisine rastlamadım. Şimdiden teşekkürler, Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Ateist birisinin yanında çalışmak caizmi?

Yorum: Domuz derisinden eşya kullanmak

Omer Faruk
Domuzu yemek haramdır kardeşim, derisi tabaklandığı takdirde ayakkabı, manto ve sizin gibi saat kordonu olarak kullanılabilir.

Hanefîlerden Ebû Yusuf, kendisinden zâhiru’ r-rivâye dışında nakledilen bir rivayete göre domuz derisinin tabaklandıktan sonra kullanılabileceğine dair görüş bildirmiştir (Heyet, Hınzîr , el-Mevsûatü’l-Fıkhiyye, c: 20, s: 34)

Okudunuz mu?  Kur’anı latin harfleriyle okumak

Yorum: Domuz derisinden eşya kullanmak

arifselim
Deriden Saat kordonu, ayakkabı yada elbise gibi herhangi bir ürün alınacağı zaman derisinin neyden olduğu ilk önce sorulmalıdır. Domuzun eti haram kılındığı gibi aynı şekilde derisi de haram kılınmıştır. Yine Tabaklansa bile domuz derisinin kullanımı caiz değildir.

Okudunuz mu?  Kulağa ikinci delik günah mı?

Kaynak için bakabilirsiniz:
Domuz, yılan, fare ve insan derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Redd-ül muhtar)
Domuz ve yılan derisi, dabağlansa da temiz olmaz. (Halebi, Hidaye, Hindiyye)
İmam-ı a’zam, Domuz derisi dabağlansa da temiz olmaz dedi. (Mizan-ül-kübra)
Yılan derisi ile domuz derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Mezahib-il Erbea)
Domuz derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Büyük İslam İlmihali)

Okudunuz mu?  Kanser hastalığından ölen kişi şehit olur mu veya şehitlik sevabı alır mı

Yorum: Domuz derisinden eşya kullanmak

Omer Faruk
Muhterem Kardeşim,

Ayette geçen RİCSUN kelimesi DOMUZ’un tamamını değil "etini" işaret etmektedir. Arapça’da HU zamirinin mercii noktasında kaide bunu gerektirir. Ayrıca Kur’an’da geçen 4 ayette de domuz etinin vurgulandığı çok açıktır.

Kaldı ki, Rasulullah (A.S) ölmüş hayvanın derisinin tabaklandığı takdirde kullanacağını belirtmiştir. Oysa domuzun yasaklandığı aynı ayette, leş de eti yenilmeyecek kategorisindedir. Dolayısıyla Rasulullah (A.S) bu tefsiri ile kastedilen yasakların bütünü değil yalnızca ETİNİ kapsadığını göstermektedir.

Okudunuz mu?  Bayan kuaförlüğü haram mı

Dolayısıyla Hanefi mezhebi usulüne göre, yukarıda naklettiğim İmam Yusuf’un da gelen görüşüne göre, domuz eti kesin haram olmakla beraber, derisi tabaklandığı takdirde her türlü araç gereçte kullanılabilir.

Hz. Meymune’nin azatlı bir cariyesine sadaka olarak bir koyun verilmişti, bir gün koyun öldü. Ona dua ve selam olsun, Allah’ın Elçisi rastladı ve dedi ki; Bunun derisini alsaydınız tabaklardınız, ondan yararlanırdınız. Dediler ki, o ölüdür. Dedi ki; Yalnızca onun yenmesi haram kılınmıştır. (Müslim, Hayz, 100) Allah’ın Elçisi’nin eşi Şevde şöyle demiştir: Bir koyunumuz öldü, derisini tabakladık ve eskiyinceye kadar onun içinde nebiz[2] yaptık. ( Nesei, Fer’, 4)

Okudunuz mu?  Erkek çoçuk olması için ne yapmalı

allah-u A’lem, selametle…


domuz derisinden eşya

Bu kategoride yer alan Astral seyahat diye birşey var, mümkün müdür? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Domuz derisinden eşya kullanmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.