Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:26
missa1
Abone

Zamanı verimli kullanmak ve verimsiz kullanmak

Zamanı verimli kullanmak ve verimsiz kullanmak

Kayıtsız Üye
Zamanı verimli kullanmak ve verimsiz kullanmak Bu konuda Nasıl deneme yazacam ya


Cevap: Zamanı verimli kullanmak ve verimsiz kullanmak

Şema
Zamanı verimli kullanmanın yolu günlük, haftalık, aylık ve yıllık program yaparak olur.
Zamanı verimsiz kullanmak ise hiç bir program yapmadan gelişi güzel vakit harcamaktır.

Okudunuz mu?  Dinimizce sevgili edinmek günah mı ?

KISACA ZAMANI DOĞRU KULLANMA BİLİNCİ

Geçip giden zaman, Allah’ın insanlara bahşettiği en büyük nimetlerinden biridir. İnsan; kendisine bahşedilen bu sınırlı ve sonlu sermayeyi, sınırsız ve sonsuz mükâfatları kazanabilmek dünya hayatında da başarılı olabilmek için, bilinçli kullanmak zorundadır. Dolayısıyla zamanını; iş, ibadet ve istirahat saatlerine bölerek bir disiplin dâhilinde harcamalıdır. Bunun dışında, insanın boşa harcayacak zamanı yoktur.

Okudunuz mu?  Bayrağa selam durmak caiz midir?

Asr suresinde; zamanın önemine şu şekilde dikkat çekilmiştir Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Çünkü insan, geçen zamanı kazanç zanneder. Oysa her an onun ömrünü götürmekte, ahiret hesabını yaklaştırmaktadır. Ama insan, bunun farkında olmadığı için zamanın geçmesiyle sevinir. Ancak insan Asr suresinin devamındaki tavsiyeye uyarak Allah’a inanır sonrada ömrünü yararlı iş, hakkı ve sabrı tavsiye ederek geçirirse, yaptığı yararlı işler kendine kar kalır. Aksine böyle yararlı işler yapmaz, zamanını tembellikle, boş işlerle ve zararlı alışkanlıklar edinerek geçirirse vaktini ziyan etmiş olur.
Atalarımız, zamanın önemine şu şekilde dikkat çekmişlerdir Bugünün işini yarına bırakmayınız, Ağaç yaş iken eğilir.

Okudunuz mu?  Mezara ağaç dikilir mi

Genelde insan ömrü; çocukluk, gençlik, olgunluk, ihtiyarlık ve düşkünlük olmak üzere beş safhaya ayrılmıştır. Bu safhaların her birinde ayrı görev ve sorumluluklarımızın olduğu şu hadisi şerifte açıklanmıştır. ”Kişi kıyamet gününde şu hususlardan sorulacaktır. Bunların cevabını vermeden hiçbir yere adım atamayacaktır. Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini ne işte harcadığından, malını nereden kazanıp nerelere harcadığından, öğrendiği ile ne amel ettiğinden.”

Okudunuz mu?  İslamın yasakladığı davranışlar nelerdir

O halde; geliniz önce kendimizden başlayarak, hem Dünyada hem de Ahirette kazançlı olmak için hep birlikte çalışalım ve zamanı iyi değerlendirip hiçbir anımızı boş geçirmeyelim. Yüce Rabbimizin inşirah süresinde Peygamberimize ve O’nun şahsında biz mü’min kullarına ”Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul” buyurması, geçip giden zamanın kıymetini bizlere açıklayan çok anlamlı bir uyarı olduğunu, asla aklımızdan çıkarmayalım.
Yazımı bir hadisi şerifle bitirmek istiyorum.
”Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin; Ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin.
Hazırlayanın Adı soyadı: Yusuf ESİR

Bu kategoride yer alan Yanlış dua etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zamanı verimli kullanmak ve verimsiz kullanmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.