Anasayfa
28 Nisan 2023, 16:55
missa
Abone

Dinimizce sevgili edinmek günah mı ?

Dinimizce sevgili edinmek günah mı ?

Kayıtsız Üye
Dinimizce sevgili edinmek günah mıdır bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz


Cevap: Dinimizce sevgili edinmek günah mi ?

Muhasibi
İslâm dini, yabancı kadın ve erkek ihtilâtını, onların ölçüsüz bir şekilde birbirleriyle haşir neşir olmalarını tasvip etmemiş, pratik hayatta aralarında daima bir mesafe bırakmış ve aralarındaki ilişkilerin belli bir ölçü ve disiplin içerisinde olmasını emretmiştir. Çünkü onların ihtilâtından çeşitli kötülükler, hatta aile ve toplum hayatını çökerten zina gibi büyük günahlar da doğabilir.

İslam dininde, zina haram olduğu gibi, zinaya zemin hazırlayan söz, iş ve davranışlar da haramdır. Kur’ân-ı Kerîm’de bu hususta:
"Zinaya yaklaşmayın; çünkü o, pek çirkin ve çok kötü bir yoldur."
( İsrâ sûresi: Ayet 32 ) buyurulmaktadır.

Gözün zinası, bakılması haram olan yerlere bakmak; kulağın zinası, zinaya dair konuşulanları dinlemek; elin zinası, yabancı bir kadına elle dokunmak veya öpmek; ayağın zinası, zina etmeye gitmektir. Ancak dil, el, kulak, ayak, kalb ve göz gibi organlara nisbet edilen zina, gerçek zina olmayıp, gerçek zinaya götürücü fiil ve davranışlardır. Gerçek zina yapılmadıkça, bu organların yaptıkları, kendi çaplarında günahtır.


Yukarıdaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere, İslâm dini prensip olarak kötülükleri yasak ettiği gibi, ayrıca ön tedbir olarak kötülüğe vesile olan ve onu tahrik eden durum ve davranışları da yasaklamış ve böylece insanla kötülük arasına bir mesafe koyarak kötülük yollarını tıkamıştır.
Bu itibarla aralarında evlilik caiz olan bir erkekle bayanın; flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, birbirlerine sarılmaları, öpüşmeleri, el ele tutuşmaları gibi İslam’ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir. Bir zaruret olmadıkça tokalaşmaları da caiz değildir, günahtır.


Evlenmek isteyen kadın ve erkeğin, birbirlerini görüp beğenmeleri, kendi irade ve istekleriyle evlenmeye karar vermeleri dinimizin tavsiye ettiği bir husustur. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.):
"Evleneceğiniz kadına- maksadı temin edecek ölçüde- bakınız,"
(Ebu Davud, Nikah, 18; Tirmizî, Nikah, 5) buyurmuşlar; bakıp görmeden evlenecek olan birisine de: "Git, onu gör, ondan sonra karar ver" (Müslim, Nikah, 74,75; Tirmizî, Nikah, 5; İbn Mace, Nikah, 9; Darimî, Nikah, 5; A.b. Hanbel, IV,245,246.) demişlerdir.
Bu itibarla, bir kişinin evlenmeyi düşündüğü kimseyle, İslamî örtünmeyi gözetmek, başkalarının gözetiminin mümkün olmayacağı tarzda yalnız kalmamak… gibi dini ölçülere uygun bir şekilde ve maksadı temin edecek ölçüde görüşüp konuşmasında bir sakınca yoktur.
Kız arkadaşınızla bu şekilde bir yaşama girmeniz fiili zina olmasa da hadislerde anlatılan zina kapsamına girmektedir.

Nefsinize uygun fetvalar aramak yerine, evlenmeye karar vermişseniz evlenmenizi, aksi takdirde bu tür ilişkilerden uzak durmanızı tavsiye ederiz…
Gökhan Gündüz


Yorum: Dinimizce sevgili edinmek günah mı ?

Kayıtsız Üye
Benim sevgilim var namaz kılıyor dinine bağlı ama sadece sevgiliyiz bu günah mıdır?

Okudunuz mu?  Büyü Bozmak için Okunacaklar Nelerdir?

Yorum: Cevap: Dinimizce sevgili edinmek günah mi ?

abdullahbiri
Namaz kılıyor olmanız sevgili olmanın haram olduğu gerçeğini değiştirmez.

————-

kendi nikahlı erkeği veyahut karısı olmayana kadar değil dokunmak, el tutması bile günahtir.


Suuzan2
Ben 23 yasinda genc bir kizim liseyi kiz meslekte okudum oyle igrenc bir ortami vardiki bn ibadetlrime her zaman yerine getiren birisiydim tabi gercekten insan ne kadar ortamdan etkilenmem desede etkileniyor hep arkadaş ayagi yüzüne birden çok sevgilim oldu opusmustum oyle çok pismanim ki şuan her animda anlatamam dinimizde bas basa kalmak bile haramken ben opusmeyi ne sandim acaba tovbe ettim hemde çok gercekten ortami ve iyi arkdasi iyi secmek gerek yinede Allah buyukki beni nice seylerden sakindirdi çok sukur Allahim hatalarimda insAllah affolur selam ve dua ile arkadaşlar..

Okudunuz mu?  Muhammed ismi ile ilgili akrostiş

Kayıtsız Üye
Mezarların üstüne ölmüş olan kişinin ismini yazmak veyahut o mezarı süslemek yani etrafını betonla şekillendirmek günahmıdır…. selam ve dua ile


Hoca
Mezarı betonla mermerle sağlamlaştırmak ve süslemek günahtır ama tanınması için isim yazılabilir


Kayıtsız Üye
14 yaşındayım sevgilim var ama sadece internet üzerinden mesajlaşırız . çok iyi kalpli zinaya zemin hazirlaayacak davranışlarda bulunmayız hep Allah yolundadır. Derslerinde yardımcı olurum. Günah mıdır

Okudunuz mu?  Ailevi sorunları konuşmak gıybet midir

mum
< çok iyi kalpli zinaya zemin hazirlaayacak davranışlarda bulunmayız >
İyi kalpli olan asla harama girmez, sizin görüşmeniz zinaya atılan bir adımdır uzaklaşın tövbe edin


Kayıtsız Üye
Ben universteli genç bir kızim 2 senedir bir genci seviyorum hatta ona aşığim çunku oda ban karsi yogun duygular besliyor hatta benimle konusmaya calistı izin vermedim günaha girmekten korktum hiç bir zaman ona olan duygularımi belli etmedim çunki benim nefsimde ona meyyilli ve ben Allahtan korKtum.ve bir gun onun kiz arkadaşi oldugunu oğrendim dunyam basima yikıldı ama yine onu unutamadim hala keşke olsaydı diyorum.onu unutmak için ailemin ısrarı uzerine biriyle evlilik goruşmesi yaptım fakat yine unutamadım ve görüşmeyi kestim.halada onu çok seviyorum tertemiz duYgularla ve onun sevgilisinden ayrıldıni duydum şimdi yine bana bakıyor ve o her baktığinda ben yeniden doguyorum sanki belki ona yüz versem ikimizde birbirimize kavusacagi ama korkuorum gunaha girmekten.peki ne yapmalım sebrediyorum ama nereye kadar.

Okudunuz mu?  Çok kalp kırıyorum

Zorunluyolcu
Suzan, hayırlı ramazanlar benim merak ettiğim bir soru var o kişiyle öpüşmüşsün tamam tövbede etmişsin, peki ilerde kısmetin karşına çıktığında eşinle öpüştüğünde o sevgilin aklına gelecek’mi keşke o olsaydı gibi?

Bunu merak ediyorum beni rahatsız eden hususlardan biride bu benim hiç sevgilim olmadı dolayısıyla öpüşmedim evlenirken kimse aklımda kalmayacak beni çok geriyor bu konular lakin sitede bir arkadaş rahatlattı beni bu konuda 🙂

Okudunuz mu?  Erkeklerin küpe takması caizmidir?

mum
< her baktığinda ben yeniden doguyorum sanki >
Bunlar hepsi geçci heves, evleneceğiniz kişiyi beğenerek evlenin ama görüntüye takılıp kendnizi kaptırmayın pişman olurusnuz.


Kayıtsız Üye
Hayir asla gelmez çünkü çok pismanim çok eşim olacak kisiye aciklaycamda


Kayıtsız Üye
Peki sizce gerçekten aşk diye bir şey varmı?ben içinde bulunduğum durumun ne oldugunu bilmiyorum,bir takıntımı veya aşkmı,ve bir başkası unuttururmu bana yani baskasiyal evkensem unurmuyum.Allah razı olsun☺

Okudunuz mu?  Meni, mezi ve vedi temizliği nasıl yapılır?

Parzival1
Selamün Aleyküm benim bir sorum var idi.
Kız arkadaş yada bir başka deyişle sevgili yapmak dinimizce uygunmudur ?
Bu arkadaşlık kötü yollardan uzak Rabbimde izin verirse evlilik adına yapılan bir arkadaşlık örneğin haftada 1 görüşmek konuşmak gezmek gibi bunlar dinimizce uygunmudur ?


mum
Niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun karşı cinsle birlikte olamazsınız. Çünkü bakması günah, yalnız kalması günah, gereksiz yere konuşmak günah, dokunmak günah.
Evlilik niyetinde oğlan kişi, kızı ailesinden ister sözlenir daha sonra aile fertleri ile birlikte, yani yalnız kalmamak şartıyla birlikte gezer, konuşur.
Bu sadece tanışma safhası içindir.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebine göre affa tabi olan necasetler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Ben 12 yaşındayım hoşlandığım biri vardı sonra o da benden hoşlandığını söyledi sonra sevgili olduk ama arkadaşlarına bir şey söylemediği için genelde kız – erkek arasında olan şakalaşma, argo kelimeler vs. Kullanıyoruz. Sadece göz göze geliyoruz bundan başka hiçbir sıkıntı yok. Bana gelecekte evlenmek istediğini söyledi. Bunun dinimizce bir sakıncası var mıdır ?


bbgbbg
Kardeşim o gelecek hangi gelecek ? Şuan evlenme yaşı 26-27 ortalama neredeyse.Öncelikle şunu unutma kardeşim sevgililik dedikleri şey batıdan bizim coğrafyamıza gelmiş ve malesef gençlerimizin özenerek çabucak sahip çıktıkları bir kavram.Sevgililik adeta nefisteki arzuların doyurulma kurumu olmuş.Sen eğer hayatını Allah’ın(azze ve celle) sınırlarına göre çizeceksen kesinlikle daha yolun başındayken böyle işlere girmemeye çalış.Dindar bir insan olarak diğerlerinden yaşıtlarından farkın olsun.Sen ilminle,ağır başlılığınla,güvenilir olmakla,insanlara hakkı anlatmakla tanınan bir insan ol kardeşim inşaAllah.Daha çok gençsin kendini yetiştir.Dini ilimleri ve yararlı olacak dünyevi ilimleri öğren.Kızlarla samimiyet çizgin olsun.Çünkü o çizgi olmazsa her an kendini zina bataklığında bulabilirsin;özellikle günümüzde iyice kolaylaşan bir iş olduğu için sen şimdiden dikkat et bu çizgilere.O kıza karşı olan duyguların olsun veyahutta diğer haramlara karşı olan veya ileride olması muhtemel isteklerin nefsinin sana fısıldadıkları şeylerdir.Şeytanın senin nefsinin istekleriyle kandırmasına izin verme.Bu yaşta helal haramı düşünüp buraya soru sorman bile güzel birşey.Allahu Teala yolunu bahtını açık eylesin kardeşim.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?

Kayıtsız Üye
Okurken neye uğradığımı şaşırdım yani. Ben 12 yaşında hala neyin ne olduğunu bilmiyordum çocuk kalkmış sevgililikten bahsediyor. Onu da geçtim yok ileride evleneceklermiş de miş. Bu yaşınızda o kararı almışsınız da, evlenmek için aşağı yukarı 10 yılınız var, o zaman da öyle düşünecek misiniz ? La havle vela kuvvete illa billah

Okudunuz mu?  Kendimi artık samimi bulmuyorum ne yapabilirim?

Kayıtsız Üye
Ben 14 yaşında bir kızım.Sevgilim var ve beni gerçekten seviyor. Geçmişte çok sevgilisi olmuş amma beni gerçekten seviyor.El ele tutuştuk. ve beni alnımdan öptü bende yanağından. kucaklaştık ve büyüyünce evleneceğimize karar verdik söz verdik.ve ben onu gerçekten çok seviyorum..4 aydır sevgiliyiz.Bu Günah mıdır?


misafir4
günahdır. birisini öpmek günah olmayacak olsa ve bu çirkin bir davranış değilse; başkalarını öpmenizde de bir sıkıntı olmaz veya bahsettiğiniz kimsenin başkalarını öpmesinde de bir sıkıntı olmaz. bu meseleler sadece kirlenmekle ve kirletmekle, oyalamakla ve oyalanmakla, üzmekle ve üzülmekle sonuçlanmaktadır.
siz harbiden büyüyünce evleneceğinize inanıyor musunuz ?


Ensar
Dinimiz olan islam, bu gibi tavırları, fiilleri yasaklar ve zinanın yolları olarak saymaktadır. Birini seçmeniz onun için gelecek inşaa etmek için çaba harcamanız kabul edilebilir, lakin müslüman bir kimse kendisine henüz helal olmayan bir başkasını öpemez veya sarmaş dolaş olup öpülmez… Eğer gerçekten evlilikte kararlı iseniz, bu durumu Ailelere danışıp sunmak, evleneceğinizi söylemeniz gerekir, her iki taraf razı olursa ozaman şartlarda uygun olursa helal bir yolla evlenir siniz. Ancak flört ve el ele tutuşup öpüşmek asla yakış olmaz günahtır kesinlikle caiz değildir.

Okudunuz mu?  H.z muhammedin mekkeden medineye hicret olayı ile ilgili hadisler

sevgili edinmek günah mı, sevgili yapmak gunahmi, Sevgili gunahmi

Bu kategoride yer alan Dinimize uygun güzel kız çocuk isimleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dinimizce sevgili edinmek günah mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.