Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:37
sizden1
Abone

Namaza engel olan necaset miktarı ile igili bir sorum olacak

Namaza engel olan necaset miktarı ile igili bir sorum olacak

ömer faruk
üzerinde ne kadar necis bulunan namaz kılabilir


Cevap: Namaz ile igili bir sorum olacak

Hoca
Şeriatın temiz saymadığı, necis (pis) kabul ettiği şeylerin fıkıh kitablannda iki kısma ayrılarak incelendiği görülür:

1 — Ağır Necaset (Necaset-i Galîza),

2 — Hafif Necaset (Necaset-i Hafife)

Bu ayırım, pisliğin az veya çok oluşuna göre değil, namazın sıhhatına mâni olup olmayan miktarına göre yapılmaktadır.

Okudunuz mu?  Bakarak Boşalmak Gusül Abdesti Gerektirir Mi

Yoksa pislik, ister galiz olsun, ister hafif, eşyayı kirletmekte birbirine eşittir. Meselâ, bunlar az miktarlardaki bir suyun içine düşseler, o suyu derhal necis (pis) ederler. Artık o sudan abdest almak caiz olmaz.

Hafif Necâsetin Namaza Mâni Sayılan Miktarı Ne Kadardır?

Hafif necâsetlerde ölçü, pisliğin, bulaştığı elbisenin veya uzvun dörtte birisini kaplamasıdır. Miktar dörtte birden az olursa namaza mâni olmaz. Çok olursa, namazın sıhhatine mânidir. Yıkamak farz olur.

Okudunuz mu?  Fasık kime denir? Ve fasık olma alametleri nelerdir?

Ancak, ibâdete mâni olmayacak miktarda da olsa, galiz ve hafif her türlü necâsetten temizlenmek takvâya uygun bir davranış olur. Peygamber Efendimiz, "temizlik îmandandır" buyururken, temizliğe dikkat edenlerin kuvvetli bir îmana sahip olduklarına işaret etmiştir.

Bu bakımdan ister necâsetin galiz kısmından, isterse de hafif cinsinden olsun, kirlenen yerleri imkânımızın müsaadesi nisbetinde temizlemeye çalışır, her ne kadar namaza mâni olmayacak miktarda olsa da, yine tertemiz bir beden ve elbise ile ibadet etmeyi isteriz. Kaldı ki, namaza mâni olmayacak miktardaki pisliği temizlemenin vâcib olduğu da bâzı kitablarımızda kayıtlıdır.

Okudunuz mu?  Seni veren ALLAHA da sana da kurban olayım sözü şirke girer mi?

Galiz Necasetten Namazın Sıhhatine Mâni Olan Miktar Ne Kadardır?

Bu pisliğin, kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine mâni olan miktar değişir. Şöyle ki: Galiz necaset tabir edilen ağır pislik, kuru bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine mâni olur.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre mesbuk kendisine göre ilk rekatta imama yetişen midir?

Eğer yaş bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır.

Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünseyok edilmesi sünnettir.

Okudunuz mu?  Misvak ile diş temizlendiğinde diş etinde kanama olursa abdest bozulur mu ?

Mehmed Dikmen, İslam İlmihali, Cihan Yayınları, İstanbul, 1991, ss. 162-163.


Cevap: Namaza engel olan necaset miktarı ile igili bir sorum olacak

ömer faruk
ben 13 yaşında bir çocuğum bunu söylemek ten utanıyorum ama lavaboda küçük abdestimi yaptıktan sonra idrar çıkan yerin ucunu peçete ile siliyorum sonra peçete sarıyorum en fazla 1 yada 2 damla damlıyor lavabodan sonra yada ucunda kalan ıslaklık peçeteye geçiyor en fazla 15 20 dk sonra çıkartıyorum o peçeteyi ama nası olduysa çıkartmayı unutttum ve akşa namazı ve yatsı namazını kıldım o şekilde namazları kaza etme gerekirmi

Okudunuz mu?  Sürekli söz verip bozuyorum.. Allah yine beni affeder mi?

Cevap: Namaza engel olan necaset miktarı ile igili bir sorum olacak

Muhasibi
Hafif necâsetlerde ölçü, pisliğin, bulaştığı elbisenin veya uzvun dörtte birisini kaplamasıdır. Miktar dörtte birden az olursa namaza mâni olmaz. Çok olursa, namazın sıhhatine mânidir. Yıkamak farz olur.


ömer faruk
oh yani kazaya gerek yok öyle deilmi günaha girmedim

Okudunuz mu?  1000 Defa SübhanAllah Diyene 1000 Sevap Yazılıp 1000 Günah Silinmesi

İslambol
Hayır bir sıkıntı yok için rahat olsun. Zaten çamaşırına bulaşmamış kağıtta kalmış.


Meliss99
Merhaba ben caferi mezhebindenim (şia) köpeğin salyası diyilde kendisi kiyafetime sürtünürse kılı kalarsa üstümde namaz kılmak için kiyafeti değişmem gerekirmi yoksa kılı temizlesem yetermi bazen oluyor misafirlikde köpek oluyor sürtünüyor o zaman ne yapmam gerekir? Köpek kedinin kiyafete sürtünmesi namaza engelmi ?
Peki köpeğin salyası değerse ne yapmam gerekir salyalı yeri ıslatıp temizlesem namaz kıla bilirmiyim ? Çok özür diliyorum kadınlarda günlük akıntılar oluyor iç çamaşırına bulaşıyor değişmemize imkan olmadıkta temizleyip namaz kıla bilirmiyiz benim için çok önemli lütfen cevaplayın

Okudunuz mu?  Dolandırıcı esnafların ahiretteki yeri?

muvaffak
Merhabalar, kıyafetinize köpek sürtünür veya yalarsa, üzerinizde köpek kılı kalırsa namaz kılmanız için kıyafetinizi değiştirmeniz, başka bir kıyafetle namaz kılmanız gereklidir. Caferi mezhebinde köpek necistir. Kıyafetinizi değiştiremeyecek durumda iseniz elinizden geldiğince kıyafeti temiz su ile temizlenene emin olana kadar su ile yıkayabilirsiniz. Kedinin size sürtünmesinin namaz için engeli yoktur. Günlük akıntıları su ile temizledikten sonra namaz kılmanız en iyisidir.

Okudunuz mu?  Abdest alırken burun kanaması

necaset nedir

Bu kategoride yer alan El ile boşalma caiz mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaza engel olan necaset miktarı ile igili bir sorum olacak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.