Anasayfa
30 Mayıs 2022, 17:19
sizden5
Abone

Fasık kime denir? Ve fasık olma alametleri nelerdir?

Fasık kime denir? Ve fasık olma alametleri nelerdir?

burcealtug
Bir insanın fasık olup olmadığını dış görünüşünden nasıl anlarız?


Cevap: fasık kime denir?Ve fasık olma alametleri nelerdir?

Ercan
FÂSIK NEDİR?


Sözlükte "bir şeyden çıkan" anlamına gelen fâsık kavramı, din ıstılahında, inkâr edenlere ve îman ettiği halde Allah ve Peygamber’e itâat etmeyen, dinî görevlerini terk eden ve günah fiilleri işleyenlere denir. Her kâfir fâsıktır, ancak her fâsık kâfir olmayabilir. Âsi mü’min fâsıktır ama kâfir değildir. Fâsık kelimesinin çoğulu füsekâdır.
Kur’ân’da; kâfirlere (Sâd, 38/20; Secde, 32/18), âyetleri inkâr eden (Bakara, 2/99) ve yalanlayanlara (En’âm, 6/49), münâfıklara (Tevbe, 9/67), müşriklere (Tevbe, 9/8) "fâsık" denildiği gibi Allah’ın indirdiği ahkâm ile hükmetmeyenlere (Mâide, 5/47), iffetli kadınlara suç isnat edenlere (Nûr, 24/4), yalan haber yayanlara (Hucurât, 49/6) Allah’ı unutanlara (Haşr, 59/19) ve benzeri günah olan söz, fiil ve davranışları işleyenlere de fâsık denilmiştir. Mâide sûresinin 49. âyetinde insanların çoğunun fâsık olduğu bildirilmiştir. Fâsık vasfı, zem ifâde eden bir kavramdır. Allah fâsıklardan râzı olmaz (Tevbe, 9/96) ve onlara hidâyet etmez (Tevbe, 9/24). Fâsıklık vasfından kurtulabilmek, ancak îman edip sâlih ameller işlemek, haram ve günahlardan uzak durmak, işlenen günahlara tevbe etmek ile mümkündür. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Namazın sonunda el fatiha demek

Fasık kimseler, fitne ve fesadı sever. Başkalarının bela ve musibete uğramasını ister. İyi işlerden kaçar. Helal haram ayrımını gözetmez.


Cevap: fasık kime denir?Ve fasık olma alametleri nelerdir?

burcealtug
namaz kılmaz oruç tutmaz açık saçık giyinir gibi mi?Eğer böyleyse çok vahim. Örnek ben hala açığım kapanamadım. Vicdanen rahatsız olsamda bir türlü kapanamıyorum. Bu da mı fasıklık alameti?

Okudunuz mu?  İnsanın yaratılış amacını anlatan ayeti bilen var mı?

Cevap: fasık kime denir?Ve fasık olma alametleri nelerdir?

ser-a
inanır ama iman etmez,inanır ama itaat etmez,inanır ama,imanın kuranın,sünnetin bir kısmını inkar eder,inanır ama arkasından gitmez zor gelince geri döner,samimiyeti yoktur,bazen de isyan eder,günahlarını küçük görür,imanı konusunda fedakar değildir.Yaşadığı gibi inanmak ister.Bütün bunlar fasıklarda görülen amellerdendir.

Okudunuz mu?  Parfüm satmak ve kullanmak

ebediyyetyolcusu
Burçe Kardeş, örtünmemekle Allah’ın Nur Suresi 31. bildirdiği (…Baş örtülerini, yakalarının üstünü kapatacak şekilde koysunlar…) ayetini aykırı davranmış oluyorsun. Ondan dolayıdır ki içinde bir huzursuzluk ve ruh sıkıntısı oluyor.

Düşün ki ölüm ansızın geldi ne yaparsın o zaman ? Şeytan seni sakın bu konuda aldatmasın.


burcealtug
Allah razı olun. Lakin hala cevabım kesin alamadım. Ben kapanamamakla fasık mı oluyorum. Lütfen acil cevap yazınız. Namaz kılıp oruç tutsamda mı?


yüzbin
Fâsık imam
Sual: Eşim açık geziyor. Eşi açık gezene fâsık denir, fâsıkın imamlığı ise mekruhtur. Arkadaşlarım sen imamlık yap diyorlar, ben de imamlık yapmak istemiyorum. Yaptığım doğru mu?
CEVAP
Evet yaptığınız doğrudur. Fâsık olan imam olmamalıdır.

Okudunuz mu?  Bize İnternetten Zarar Verene Bizde Zarar Versek Caiz Olur Mu?

abdullah.
Göz önünde bulunan yorumlar.ve baktığım ayetlere göre.
Fasikin anlamı demekki şöyledir:
Allah’a iman ettim deyip ama Allahin emirlerini ve yasaklarini keyfine göre yerine getirmektir.
Şimdi şuna gelelim:ayetlerde ve hadislerde fasikligin bazi alametleri zikr ediliyor.
Eğer o alametler birisinde bulunuyorsa tek kurtulusu derhal tevbe edip o hareketleri terk etmektir.


burcealtug
bU konuyu çok önce açmıştım ve cevaplarını buldum kapatabiliriz


musab
Siz cevabı bulmuş olabilirsiniz;ama bu konuyu merak eden,bu konuya mesaj yazmak isteyenler olabilir.Soru sorduğunuz zaman sadece kendinizi düşünmeyin.

Konu yasak konu veya gereksiz tartışmaya dönüşmedikten sonra kapılmaz.


nurkaaman
selamun aleykum benim odevim var bu fasiklan ilgili gunumuze indirgeme yaparsak ornek verebilirmisiniz??

Okudunuz mu?  Elbisenin üstünde yazı veya resim olması

Kayıtsız Üye
Burceaktug bende senin gibiydim yaklaşık 6 aydıe namaz kıldığım halde kapanmıyordum ısrarla. Ardından ki baktım çok şükür ki imanın tüm şartlarını uygulama çabasındayım fakat kapanmıyorum ısrarla. Ki bakara suresi 85.ayetinde Allah der ki "onlar kitabın (Kuran)bir kısmına İman edip bir kısmına İman etmezler mi işte onlar Ateş ehlidir" ayetin aklımda kalan kısmıdır.
Fasık günahkar bir kul olmuş oluyoruz. Bende vicdanen rahatsız olduğum için senin gibi nefsimi yenip en sonunda yaptım çok yeni. Oldukça sert olumsuz yorumlar almama rağmen Allah’ın emrini uyguluyorum diye çok huzurluyum İnşAllah sana da nasip olur.
Bu ayeti ve Nur:31. Ayetini hiç unutma derim. Saygılarımla

Okudunuz mu?  Mezhep imamları neden 12 imama tabi olmadılar ?

Kayıtsız Üye
Bilindigi uzere her meyva bir kabuk tarafindan sarilmistir. Ki biz alirken soyulmus bir meyvanin nedenli temiz olacagiyla ilgili tereddude duseriz. Kapanmak Allahin muhattabi uzerinde hakki ve lutfudur, önce bunu idrak etmeliyiz sonra sürekli temizlenmeye maruz kalmis bir esyanin yipranmasi hizli ve kacinilmaz olur. Bu yuzden biz esyalari genelde kirden korusun diye orteriz. Fasik kelimesi de aciklamada olgun hurmanin kabugündan cikmasidir diyor, yani olgun oldugun halde(iman edip durumu kavradigin ) kabugündan cikmasi bozulmalara yol acar basta bozuk diyemeyiz belki ama zamanla bozulmasi kacinilmazdir. Uyarilardan ve idrak ettikten sonra uymak fasik olmanin yada suphesinin onune gecer..

Okudunuz mu?  Nefis nedir ? Nasıl terbiye edilir?

Andolsunki
Dinle ilgilenmek her inanan kişinin görevidir fasık Allahın indirdiği hükümleri uygulamayan kişi fasık olur kafir bildigi halde kuranı üstünu örten kişi bugün soylememeliyim gibi yanlış anlarlar gibi düşünceler örten manasına gelebilir kısacası örten kafir olur müşrik ise hükmü beğenmeyip kendince yasa çıkaran ve Allah la arasına şefaatçi edinen bakara 54 enam 51 bakara 248 zümer 3 yunus 18 gibi münafık ise inandık derler ama ınananlarin yanından ayrılınca alay ederler iki yüzlü şimdi sen kendini tart bir kere bakalım artı neden soruyorsun insanlara Allah kitap göndermiş türkçe oku hidayet bulasin

Okudunuz mu?  Rabbim olmasaydı demek şirkmidir

Kayıtsız Üye
Zaten oyledir islamin şartlarını yerine getirirsen bütün munafik ve fasıklar sana yuklenir iman edip onu tasimak zor ama huzur dolu bisiy..Allah yardımcımiz olsun


duzgunomer
1-) Tek başına kılınan namaz, fasık imama uyulan namazdan daha efdal midir?
2-) Bir kişinin fasık olup olmadığını nereden bileceğiz? 5 Vakit namazını kıldığı halde namahreme bakıyorsa veya dokunuyorsa o kişi fasık mıdır?


mum
1. Cemaatle namaz her zaman tek başına kılınandan daha faziletlidir İmam bid’atçı da olsa fasık da olsa
2. Fasık, açıktan günah işleyene denir.


duzgunomer
Fâsık ve bid’atçı kimselerin imam olmaları tahrîmen mekruhtur. Çünkü bunlar, dinî amellerde lâubalice davranırlar. Böyle kimselerin arkasında kılınan namazın sevabı ve fazileti de olmaz. Sadece borçtan kurtulunmuş olur. İmam Muhammed ile İmam Mâlik’e göre bunlara esasen iktidâ câiz de değildir.

Okudunuz mu?  Üvey kardeşin yanında tesettür

< Fâsık ve bid’atçı kimselerin imam olmaları tahrîmen mekruhtur. Çünkü bunlar, dinî amellerde lâubalice davranırlar. Böyle kimselerin arkasında kılınan namazın sevabı ve fazileti de olmaz. Sadece borçtan kurtulunmuş olur. İmam Muhammed ile İmam Mâlik’e göre bunlara esasen iktidâ câiz de değildir. >
cemaate-imamlik-yapacak-kiside-olmasi-gereken-ozellikler-nelerdir

Burada böyle yazıyor.

Ve kaza namazı olan, kaza namazı olmayan birine imam olabilir mi?


mum
Evde kılacağınıza birlik açısından camide imama uyun hataları olsa da…
Yeter ki itikadi sorun olmasın yeter. fasık imam yerine takvalı olanı tercih edin bu daha iyi ama asla evde kılmayın
————–

Okudunuz mu?  İdrar yaparken sertleşme

Kaza konusunda uyulabilir


Kayıtsız Üye
İman etmediği taktirde kâfir olur zaten


fasık ne demek, fasık nedir, fasık kime denir

Bu kategoride yer alan Bela okumak, beddua okumak küfür vs. tarzı şeyler oruç bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fasık kime denir? Ve fasık olma alametleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.