Anasayfa
6 Ağustos 2022, 21:19

Eyer nasıl yapılır

Eyer nasıl yapılır

Kayıtsız Üye
Eyer nasıl yapılır

Arkadaşlar eyerler nasıl yapılmaktadır. Binicilik için bana eyelerin nasıl yapıldığı hakkında bilgilere ihtiyacım var ?


Cevap: Eyer nasıl yapılır

Üstad
Eyer nasıl yapılır
Eyer

Eyer, binicilikte yardımların doğru uygulama adına vazgeçilmez bir gereçtir. Yinede ara sırada onsuz idare edebilme yeteneği onunla yaptığımız işleri pekiştirmektedir. Eyer alırken en önemli soru şudur onunla ne iş yapacaksın. İkincisi ise eyer atınıza uyacak mı ve size ne şartlarda uymaktadır. Binicilik, dünyada iki farklı canlının beraber spor yaptığı tek spor dalıdır. Doğal olarak malzeme her ikisine de uymalıdır. Atınızı kendi ebatlara uygun seçmişsiniz gerisi o kadar zor değildir.
Eyerler biniciye uymak adına değişen standart uzunluklara sahip. Standartların dışındakiler elbette bulunur ama özel üretim olunca fiyatı ona göre değişir. Standart uzunluklar için genelinde inç (1" = 2,54cm) ölçüler kullanılmaktadır.

Okudunuz mu?  Açılış konuşması nasıl yapılır?

Eyer ebat ölçüm noktası
Ebat ölçüm noktası

15.5" –16" Çocuk eyer (25-40kg)
16", 16.5", 17" ebatları gençlik eyer olarak kabul edilmektedir (45-60kg)
17", 17.5", 18", 18.5" yetişkinler için uygun (65-95kg)
Eyer yastığının yerleşmesi gereken alan
Aynı şekilde Eyerlerin uzunluğu sadece belirli at ebatlar için uygundur. Uygunluğu eyerin yerleştiği alanla ilişkindir. Eyer yastığının oturduğu yerse omuzun ardından göğüs kafesin sonuna kadar. Göğüs kafesin son kaburgası eyerin art kısmının şekli itibaren eyerin uzunluğunun gerçek sonu yâda eyer yukarı doğru kıvırmış ise kıvrımın başladığı noktadır. Çok uzun eyerler atın yansal bükmesi engellemekteler ve yansal hareketlerde sırtın art kısmı yaralamasının sebebı olur. Genelinde resimde yeşil olarak işaret edilmiş omurga her şeyin sonudur veya eyerin arkası yukarıya kıvırmışse kıvrımın en geç başladığı noktadır. Eyerin ata uygunluk nasıl insanlarda bu iş bireysel ise aynı şekildedir. Genelinde uygun uzunluklar bu şekilde görünmektedir.

Okudunuz mu?  Evin çatısı nasıl yapılır

Aslında arzuladığımız ölçü şu
Eyer Uzunluk

15.5"– 16" Pony
16.5" 17" 17.5" küçük at (Arab vb)
17.5" 18" at (Hannoveraner,Selle Français)
18"– 18.5" büyük soğuk kan atlar(Pecheron,Süddeutsches Kaltblut, Shire)
Yüksekliği
Bunun yanı sıra atların cidago şekli ve yüksekliğiyle değişken eyerin baş kısmı ve kesimi farklı olmak zorundadır. Anlayacağınız eminim en iyi eyer iyi bir takım elbise gibi bireysel özel olarak üretilen eyeridir.

Okudunuz mu?  Sevdiğimizin fotosuna bakmak günah mıdır?

Eyer üreticiler her geçen gün daha çok sanayileşince bireysel üretimi aynı şekilde azalmıştır. Hata eyere tamir edebilecek pek az kişi bulunur. Baştan sağlam ve ata uygun bazen cüzdana daha uygun bir eyer bulmak şarttır. Nafile ucuz ve uyumsuz bir eyer biniş keyfini artıran bir unsur değildir. Pahalı ve uyumsuz bir eyer aynı şekilde rahatsızlık vermektedir.
Açıkçası fiyatı değil uyumu önemlidir.

Okudunuz mu?  Minare maketi nasıl yapılır?

Eyerlerde genişliği, ölçülerden ziyade göreceli kavramlarla belirlemektedir bu doğru eyere seçme işini kolaylaştırmamaktadır. Çok geniş, Geniş, Orta ve Dar şeklindeki ifadelere son zamanlarda yüksek cidagolu atlar için özel üretilen eyerlerin ebatları katılmıştır. Bu ebatları birbirine benzememektedir çünkü üreticiler arasında herhangi bir standart söz konusu değildir. Aynı anda çalışan bir atın yağ oranı düştüğü için eyer yastıklar eriyen sırt yağların yerine geçebilecek yüksekliğinde olmalılar. Bunu baştan hesaba katabilmek adına eyerin orta kısmı en az üç parmak atın sırtından uzak olması gerekir. Sırt kemiklere doğrudan baskı yapan bir eyer atı sakatlamağa bırak binişi tamamen berbat eden bir unsurdur. Cidago yüksekliği yetiştiriciliği sonucu son kırık yıl hep yükselmektedir ve eyerler buna cevap verebilme adına ön kısımları artık genelinde geriye biçilmiş biçimde üretilmektedir. Eyerlerin şekli nasıl değişmişse de eyler için kullanılan malzeme aynı şekilde büyük değişiklikler uğramış. Eyerin iskeleti eskiden ahşap ve çelik destekli yapılmışsa bugünlerde birkaç istisnanın dışında plastik kullanılmaktadır. Bazı eyerlerde suni olmayan tek malzemesi üzengi kayış askılardır. Üzengi kayış askıları her zaman kendiliğinden açabilecek şekilde veya art kısmı açık olmak zorundadır. Bu tasarımı attan düşerken üzengiye takılı kalma riski önemli ölçüde azaltmaktadır. Western tarzı eyerlerde kayışı gövdeye sabit olunca üzengi kayışa takılan özel emniyet tokalar satılmaktadır.

Okudunuz mu?  Çatapat nasıl yapılır

Eyerler binişin genel hedefine uygun olarak seçmek gerekir çünkü eyerin şekli biniçinin oturuşu desteklemek adına farklı şekillerde tasarlanır. Bunların arasındaki temel şekiller At Terbiye, çok yönlü ve engel atlama eyerleridir. Son yıllarda Trekking eyerler ve dayanıklılığı yarışmalara yönelik tasarımlar katılmıştır. Onların arasındaki en yegâne farklılıklar binişe göre kullanılan üzengi uzunluk ve bacağı destekleme adına tasarlanmış kanatları. Engel atlarken daha kısa ayarlanmış üzengiler kullanıldığında ve doğrudan dizlerden destek alındığı için kanatları öne doğru uzatılmıştır ve yastıkları genelinde daha geniş ve kalın karşınıza çıkmaktadır. Bunun aksine at terbiye eyerler daha derin bir oturuş ve uzatılmış bacakları desteklemek adına uzun ve düz aşağı inen kanatlara sahiptir. Bazıları baldırı daha çok destek verme adına ön ve arka yastıklara sahip (yararı tartışılır). Onların arasında çok yönlü eyerler yer almaktadır ve şekli itibari ne at terbiye eyer nede engel atlamaya çok uygundur ama sıradaki binici iyi hizmet etmektedir. Dayanıklılığı yarışmalarda kullanılan eyerler biniçinin tercihe göre genelinde hafif tasarlanmış çok yönlü eyerler ya da Trekking eyerleridir bazıları western tarzı tasarımları tercih etmektedırler. Yeni başlayanlar için her zaman en uygun eyer seçimi çok yönlü eyerleridir. At Terbiye adına fevkalade iş gören çok yönlü eyerler arazi şartlarda ilk tercihinizdir. Ama At Terbiye eyerle araziye çıkmak en son yapmak istediğiniz şey

Okudunuz mu?  Cümle tahlili nasıl yapılır

eyer ölçüleri, at eyeri ölçüleri, at eyeri yapımı

Bu kategoride yer alan Ezilmiş haşhaş nasıl yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eyer nasıl yapılır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.