Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:20
missa8
Abone

Peygamberimiz neden cennet anaların ayakları altındadır buyurmuştur

Peygamberimiz neden cennet anaların ayakları altındadır buyurmuştur

Kayıtsız Üye
peygamberimiz neden cennet anaların ayakları altındadır buyurmuştur

hadisin kaynağı var mı


Cevap: Peygamberimiz neden cennet anaların ayakları altındadır buyurmuştur

Darusselam
peygamberimiz neden cennet anaların ayakları altındadır buyurmuştur hadisin kaynağı var mı

Okudunuz mu?  Ev temizliği yapmak içimden gelmiyor


Peygamberimiz neden "cennet annelerin ayakları altındadır" buyurmuştur

Allah Resulu şöyle söylemiştir " Cennet annelerin ayakları altındadır " peki bu sözün anlamı nedir?

Peygamber Efendimiz "Anne Cennet kapılarının ortasındadır" (İbn Hanbel, V, 198); "Cennet annelerin ayakları altındadır" (Nesâî, Cihad, 6) buyurmuştur.
[Isra Suresi 23,24 Ayetler] Cennet annelerin ayakları altındadır mealindeki hadisin ifadesi, bütün annelerin cennete gideceği anlamına gelmez. Burada annelerden çok, evlatların annelerine karşı göstermeleri gereken saygıya işaret edilmektedir. Bu anlamda, Allah’ın emirlerine aykırı olmadığı sürece, bütün annelere itaat etmek, saygı göstermek, cennetin önemli bir anahtarıdır ve bu anlamda cennet bütün annelerin ayakları altındadır.

Okudunuz mu?  Salaten tüncina arapça yazılışı

Nitekim, Lokman Suresinde Allah şöyle buyurmaktadır:

Biz insana, anne ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Annesi zayıflık üstüne zayıflık çekerek onu (karnında) taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (Onun için biz insana): Bana ve anne-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş, ancak Bana’dır.

Okudunuz mu?  Kaç Yaşından Sonra Kapanmalıyız

Eğer anne ve baban, bilmediğin bir şeyi bana ortak koşman için seni zorlarlarsa onlara itâat etme. Ancak onlarla dünyâda iyi geçin. Bana yönelenlerin yolunu tut. Sonunda dönüşünüz yalnız bana’dır. O zaman ben size, yaptıklarınızı haber vereceğim (Lukman, 31/14-15).

Görüldüğü gibi, Rahman ve Rahim olan Allah, çocuğunu Allah’a şirk koşmaya zorlayan anne ve babaya karşı bile, saygılı olmaya, dünyada kaldığı sürece onlarla iyi geçinmeye, onları incitmemeye davet etmektedir.

Okudunuz mu?  İstemeden çok yalan söylüyorum bazen bu yalanlara kendim bile inanıyorum

Bu açıdan diyebiliriz ki, İslam’a göre, bir kadının anne olarak yeri ayrıdır, bir insan olarak yeri ayrıdır. Bir insan olarak iyi olur, kötü olur, cennete gider, cehenneme gider, ahlaklı olur, ahlaksız olur, dinsiz olur, dindar olur. Bu konuda erkekle bir farkı yoktur.

Okudunuz mu?  Umutla ilgili hadisler

Erkek veya kadın, Mümin olarak kim yararlı işler yaparsa, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar (Nisa, 4/124) mealindeki ayette bu gerçeği, kul hakkı ve kulluk hukuku açısından eşit olduklarını görmekteyiz.

Ancak, kadın bir anne olarak, erkek bir baba olarak dinsiz olsun, dindar olsun fark etmez; her zaman evlatları tarafından saygı, sevgi ve yardım görmeye hakları vardır.

Okudunuz mu?  Kötü okunan ezan zulüm değil mi?

Lokman Suresinde olduğu gibi, söz konusu hadiste de özellikle annelere –güncel bir ifadeyle- pozitif ayrımcılık yapılmıştır.

Özetlersek, çocukların anne-babaya karşı sorumluluğu dinler üstü bir ilişkiye dayanır. Anne-babanın Allah’a karşı sorumlulukları ise, din çerçevesinde, kulluk ilişkisine dayanır.


cennet analarin ayagi altindadir, cennet analarin ayaklari altindadir insa, Cennet sozunun menasi

Bu kategoride yer alan Peygamberimiz neden sürme çekerdi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimiz neden cennet anaların ayakları altındadır buyurmuştur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.