Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:57
sizden0
Abone

Namazda iken Takkem Alnımın üzerine kaydı Namazım geçerli olur mu?

Namazda iken Takkem Alnımın üzerine kaydı Namazım geçerli olur mu?

kul93
Yani Alnım direk seccadenin üzerine deymedi. sakıncası var mıdır?


Cevap: Namazda iken Takkem Alnimin üzerine kaydi Namazim gecerli olur mu?

find
takkeni düzeltseydin ya 🙂


Cevap: Namazda iken Takkem Alnimin üzerine kaydi Namazim gecerli olur mu?

Ufkuaçık
Secdede alnın, zeminin sertliğini hissedecek derecede yere teması şarttır. Bunda ihtilaf da yoktur. Ancak, alnın üzerine anlattığınız şekilde takke, sarık, başörtüsü uçları sarkar da secde bunların üzerine yapılırsa secdenin sıhhatine mani sayılmazlar. Çünkü alnın açık kalan kısmı zemine temas etmiş, böylece secdenin sıhhatinde şüpheye yer kalmamıştır. Kaldı ki, sahabe efendilerimizden bazılarının namazlarında zemin sıcaklığından dolayı sarıklarının ucunu, hanımlar da başörtülerinin kenarını zemine sererek üzerine secde ettikleri nakledilmiştir. Demek ki alın üzerine inen sarık, takke, başörtüsü uçları secdeye mani görülmemiştir.

Okudunuz mu?  12 Yaşında İken Orucumu Bozdum Ne Yapmalıyım...

Ancak onların secdelerini böyle tedbirlerle yapmaları ihmal ve dikkatsizliklerinden değil, alnı zemine çıplak olarak koyamayacak kadar zeminin sıcak oluşundan dolayı olduğundan mahzurlu görülmez. Ülkemizde ise böyle bir mecburiyet olmadığından dolayı alnımızla secde zemini arasına böyle engeller girmemelidir. Bazı kitaplarda, alın üzerine sarkan böyle bir perdenin namaza mani olmasa da mekruh hale getireceği ifade edilmiştir.

Okudunuz mu?  Namazda tesbihatları karıştırmak

Sonuç böyle olunca takke, sarık, başörtüsü gibi perdelerin alın üzerine sarkması önlenmeli, secdeyi açık alınla yaparak namazı mekruhluktan kurtarmaya dikkat etmeliyiz, diyebiliriz.


Cevap: Namazda iken Takkem Alnimin üzerine kaydi Namazim gecerli olur mu?

Ufkuaçık
Başa konulan takke, külah, sarık, fes ve benzeri şeyin alnın secdeye gelecek kısmını kapatmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü o vaziyette secde yapmak mekruh sayılmıştır.

Sarık gibi kalınca bir şey yerin sertliğini hissettirmiyecek ölçüde ise, bu vaziyette namaz kılmak caiz olmaz. Çünkü secdeden maksad, alnı yere koyup ilâhî huzurda kulluğun bütün mahviyet ve acziyle âlemlerin Rabbine yakın olmayı dilemektir.


Yenini veya üzerindeki pelerin, üstlük ve benzeri bir giysinin ucunu secde mahalline sererek üzerine secde ederse, bu sırf yüzünü toz topraktan korumak içinse mekruhtur. Sarık ve elbisesini korumak içinse mekruh değildir. (Bahrirâik / İbn Nüceym; Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/366-367)

Bu kategoride yer alan Şeytan çok yoğun şekilde vesvese veriyor neyapmalıyım ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda iken Takkem Alnımın üzerine kaydı Namazım geçerli olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.