Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Hadisler
Yönetici

Sarımsak Yiyen Kimsenin Mescide Girmesi ile ilgili hadisler

Sarımsak Yiyen Kimsenin Mescide Girmesi ile ilgili hadisler

sorularla islam
Sarımsak, Soğan, Pırasa Veya Bunlara Benzer Bir Şey Yiyen Kimsenin Mescide Gelmesinin Yasak Olması

456- Abdullah İbn Ömer (r.a)’tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) Şöyle buyurmaktadır:

Kim şu sebzeden yani sarımsaktan yerse kokusu gidinceye kadar sakın mescitlerimize yaklaşmasın. [686]

457- Enes b. Mâlik (r.a)’tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

Kim şu bitkiden yerse sakın bize yaklaşmasın ve bizimle birlikte namaz kılmasın. [687]

Okudunuz mu?  Tesettür ile ilgili Hadis-i Şerifler

458- Câbir b. Abdullah (r.a)’tan rivayet edilmiştir:

Resulullah (s.a.v.) soğan ve pırasa yemeyi yasakladı. Bir defasında bize ihtiyaç erişmişti. Bu sebeple bunlardan yedik. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):

Kim bu pis kokulu bitkiden yerse sakın mescidimize yaklaşmasın. Çünkü (yanımızda bulunan) melekler, insanların eziyet gördüğü şeylerden eziyet görür buyurdu. [688]

459- Câbir b. Abdullah (r.a)’tan rivayet edilmiştir: Resulullah (s.a.v.):

Okudunuz mu?  Hastalıklarda bulaşıcılık yoktur Hadisi

Kim sarımsak yada soğan yerse bizden veya mescidimizden uzak uzak dursun! Evinde otursun buyurdu.

Şu da var ki, Resulullah (s.a.v.)’e içerisinde yeşil sebzeler bulunan bir tabak getirildi. Bunlardan hoş olmayan bir koku duyup bunların ne olduğunu sordu. İçerisinde bulunan sebzelerin neler olduğu ona haber verildi. Bunun üzerine sahabi-lerinden birine işaret ederek: Bunu ona götürün! buyurdu. Fakat o da bunu görünce, sebzeleri yemekten kaçındı. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.), o sahabiye:

Okudunuz mu?  Şeytan hangi ayda zincire vurulur? ile ilgili hadisler

Sen ye! Çünkü ben, senin yalvarmadıklarınla yalvarırım buyurdu. [689]

460- Ebu Saîd el-Hudrî (r.a)’tan rivayet edilmiştir:

Hayber’in fethinden henüz daha Medine’ye dönmemiştik. Biz Resulullah (s.a.v.)’in sahabileri, bu sebzenin sarımsağın- tarlalarına rastladık. Halk açlık içerisindeydi. Bu sebeple sarımsağı doyasıya yedik. Sonra Resulullah’ın namaz kıldırdığı mescide gittik. Resulullah (s.a.v.) kokuyu hissedip:

Kim bu pis kokulu sebzeden bir şey yerse sakın mescitte bize yaklaşmasın buyurdu. Bunun üzerine halk:

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz nasıl biriydi?

Sarımsak haram kılındı, sarımsak haram kılındı dediler. Bu haber, Peygamber (s.a.v.)’e ulaştı. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):

Ey cemaat! ALLAH’ın bana helal kıldığı bir şeyi haram kılmak, benim elimde değildir. Doğrusu ben bu sebzenin kokusundan hoşalnmıyorum buyurdu.[690]

Açıklama:

Arapça’da Şecer kelimesinin, gövdesi ve dalı olan ağaçlar için kullanıldığı bilinmekteyse de Peygamber (s.a.v.) burada bu kelimeyi, soğan ve sarımsak için de kullanması, bu kelimenin; gövdesi, dalı-budağı olmayan sarımsak ve soğan gibi bitkileri de kapsadığını göstermektedir.

Okudunuz mu?  Hadis Usulu Eserleri

456 nolu Ebu Saîd el-Hudrî hadisinde de görüldüğü üzere, sarımsak yemek haram değildir. Fakat mescit gibi toplumsal yerlere gitme sözkonusu olduğunda yaş sarımsak yemek mekruhtur. Pişmişi mekruh değildir.

Buna göre çirkin kokulu diğer sebzeleri çiğ olarak yemek de mekruhtur. Bunları yiyen kimseler, kokulan kayboluncaya kadar mescide gitmemeleri gerekmektedir.

Bu tür sebzeleri yiyenlerin mescide girmelerinin yasaklanmasının sebebi; oradaki insanları ve melekleri rahatsız etmektir. Kıyas yoluyla ağzı ve yarası ağır kokanların, üstü-başı kirli olan kasap ve balıkçı gibi kimseler ile cüzamlı ve alaca hastalığına yakalanmış kimselerin cemaata devam etmemelerine fetva verilmiştir.

Okudunuz mu?  Deccal - Mehdi Hadisleri (Hz. Peygamberin geleceğe yönelik hadisleri)

Sigarayı da bu şekilde düşünmek gerekmektedir.

461- Ma’dân b. Ebi Talha’dan rivayet edilmiştir: Ömer İbn Hattâb, Cuma günü hutbe verip sonra da:

Siz ey insanlar! Benim ancak pis kokulu gördüğüm iki sebzeyi yiyorsunuz. Şu soğan ile sarımsağı… Doğrusu ben, Resulullah (s.a.v.)’i, mescitte bir kimsede bunların kokusunu duyduğu zaman emrederek o kimseyi Bakî kabristanlığına çıkarttığını görmüşümdür. Buna göre eğer bir kimse bunları yiyecekse hiç olmazsa pişirmek suretiyle onların kokularını gidersin dedi. [691]

Okudunuz mu?  Evlilik hakkında hadisler

Açıklama:

Bu hadis, sarımsak yada soğan gibi pis kokulu bir sebze yada buna benzer bir yiyerek mescide gelen kimsenin, koku duyulduğu takdirde bir ceza ve öğüt olarak o kimsenin mescitten çıkanlabileceğini göstermektedir.

[686] Buhârî, Ezan 160; Ebu Dâvud, Et’ime 40, 3825; İbn Mâce, İkameiu’s-Salat 58, 1016; Dârimî, Et’ime 21, 2059; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/20.

Okudunuz mu?  Abdestten sonra okunacak dua ile ilgili bir hadis

[687] Buharı, Ezan 160; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/186; Ebu Avâne, Müsned, 1/412.

[688] Tirmizî, Et’ime 13, 1806; Nesâî, Mesacid 16; İbn Mâce, Et’ime 59, 3365; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/374, 387, 397; Ebu Avânc, Müsned, 1/411; Ebu Ya’lâ, Müsned, 2226; İbn Huzeyme, Sahih, 1668.

Okudunuz mu?  Giyim, Eşya, Taki, Boya, Koku İle İlgili Hadisler

[689] Buhârî, Ezan 160; Ebu Dâvud, Et’ime 40, 3822; Ebu Avâne, Müsned, 1/410.

[690] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/12; İbn Huzeyme, Sahih, 1667; Beyhakî, Sünenü’l-Kübrâ, 3/77.

[691] Nesâî, Mesacid 17; İbn Mâce, İkametu’s-Salat 58, 1014, Feraiz 5, 2726, Et’ime 59, 3363; Ahmcd b. Hanbel, Müsned, 1/15, 26; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 2/510-511, 8/304


soğan sarımsak yiyen camiye gelmesin, soğan sarımsak yiyen mescidimize gelmesin, sarımsak yiyen camiye gidevilirmi

Bu kategoride yer alan Sevgi ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sarımsak Yiyen Kimsenin Mescide Girmesi ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.