Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:57
sizden5
Abone

Kadınlar basketbol ve voleybol maçını izlemek günah mıdır?

Kadınlar basketbol ve voleybol maçını izlemek günah mıdır?

Harfsoru
Selamun Aleyküm

Sadece destek amaçlı kadınlar basketbol maçına gitmek günah mıdır? Maça ve sahaya bakmadan sadece destek amaçlı arkamız dönük bir şekilde? Yada sahayla oynayanlara hiç bakmadan ?


Cevap: Sadece destek amaçlı ?

Hoca
Hayırlı işlerde destek olmak iyidir ama bu hayırlı mı değil mi gayet açıktır.
Benimsemediğin işe neden destek olmak istiyorsun anlamadım


Harfsoru
Anladım. Kadın voleybol maçlarına zaten gitmiyorum. Bundan sonra Basketboldada gitmem. Cevap için teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebinde namazda okunan dualar nelerdir?

Son bir şey sormak istiyorum bunun hesabı çok mu büyük günahtır?


Cevap: kadınlar basketbol ve voleybol maçını izlemek günah mıdır?

Hoca
Harama Nazar Bakmayın !

Şehveti gayri meşrû yerlerde kullanmanın nasıl anlaşıldığını hadisler ışığında inceleyelim.

Gençliğin ve bekârlığın mühim bir tehlikesi Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivâyet edilen şu hadiste çok veciz bir şekilde anlatılmaktadır:

"Âdemoğluna zinâdan nasibi yazılmıştır. Buna mutlaka erişecektir. Gözlerin zinâsı bakmaktır, kulakların zinâsı dinlemek, dilin zinâsı konuşmak, elin zinâsı tutmak, ayağın zinâsı da yürümektir. Kalp ise heves eder, diler. Ferc (cinsel organ) ise bunu ya uygular veya reddeder." (Müslim, Kader: 21)

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde Kurban yaşları kaç yaşında olmalı ?

Demek ki şehveti gayri meşrû bir şekilde kullanmak olan "zinâ"nın çeşitleri vardır. Bunlar yasaklanmış fiili, "düşünmek", gayri meşrû bir şeye "bakmak", "konuşmak", "dinlemek", "dokunmak", ona "teşebbüs" etmektir. Kalp ise buna "heves" etmekte, ferc ise ya reddetmekte veya uygulamaktadır.

Nitekim bir âyet-i kerimede, "Zinâya yaklaşmayın" buyrulmaktadır. "Zina yapmayın" yerine, "Yaklaşmayın" ifâdesinin tercihi dikkat çekicidir. İşte bu kısa âyet, yukarıdaki hadiste belirtilen hususları içine almaktadır. Âyet, yaklaşmanın her türlü yolunu yasaklamaktadır.

Okudunuz mu?  Kader ve kısmet ...

Gerçi Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivâyet edilen, "Şüphesiz ki, dillerle söylenmedikçe veyahut fiîlen yapmadıkça Allah ümmetimin kalbinden geçirdikleri şeyleri onlara bağışlamıştır" (Müslim, Îmân: 58) şeklindeki hadîste yasak bir fiili düşünmenin bağışlandığı belirtilmiştir. Ancak bunu alışkanlık hâline getirip zaman israf etmek, Allah’ı tefekkür ve güzellikleri düşünüp plânlamak için verilen düşünme ve hayal kabiliyetini boş yere meşgul etmek doğru değildir.

Okudunuz mu?  Kefaret orucu sevap mıdır?

Yukarıda sayılan "harama bakmak" hususu, âyet ve hadislerle yasaklanmıştır.

Nûr Sûresinin 30 ve 31. âyetlerinde, "Mü’minlere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, namuslarını da korusunlar. Bu, onların temizliği için daha uygundur. Muhakkak ki Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır. Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, namuslarını da korusunlar" buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Uykulu iken dua etmek

Bu âyetler hem erkeklere, hem de kadınlara, kendileri için bakılması câiz olmayan kişilere nazar etmelerini yasaklamaktadır.

İbn-i Büreyde’den (r.a.) rivâyet edilen şu hadis de konumuzla ilgilidir:

"Resûlüllah (a.s.m.) Hz. Ali’ye (r.a.), ‘Ya Ali bakışı bakışa tâbi kılma, kasıtlı olmadığı için birinci bakış sana câizdir, (fakat) diğer bakışlar sana câiz değildir’ demiştir." (Ebû Dâvud, Nikah: 43)

Buradaki "birinci bakış", insanın çarşıda pazarda yürüyebilmesi için zarurî olarak baktığı yerlerde istemeyerek gözünün rastladığı durumlar için söz konusudur. İnsan gözü kapalı gezemeyeceğine göre, zarurî işleri için, lüzumlu yerlerde kasdî değil, tebeî bir surette rastladığı durumlar birinci bakışa girer. Bazen insan bir şeye bakarken istemeyerek bir başka varlığı da görebilir. Bilhassa Asr-ı Saâdet için söz konusudur.

Okudunuz mu?  İşitme engelliyim askerlik bana muaf mı?

Ama şimdi "Nasıl olsa ilk bakış câizdir" deyip sağı solu teftiş eder gibi bakarak gitmek doğru değildir. Çünkü zamanımızda âniden ve farkında olmadan rastlama gibi bir olay yoktur; her tarafta her an namahreme, açık saçık insanlara ve harama rastlanmaktadır. Bunun için tüm bakışları kontrol altında tutmak gerekir.

Okudunuz mu?  Namazda alnın secdeye değmesi

Nâmahreme bakmanın zararları çoktur. Kişinin zamanını, hafızasını, dikkatini tahrip eder. Bakmamak ise, milyonlarca sevap kazandırdığı gibi, şu kudsî hadisteki mânevî lezzete mazhar eder:

"Nâmahreme bakmak, şeytanın oklarından bir oktur ki, her kim Benden korkarak onu bırakırsa, zevkine bedel ona öyle bir îman veririm ki, onun lezzetini ve tatlılığını kalbinde duyar." (Taberânî ve Hâkim)

Okudunuz mu?  Evin içinde örümcek bulunması

Burada da müthiş bir müjde var. Gerçekten gençlerimiz bu hususa dikkat ettiklerinde kendilerinde büyük bir huzur ve sevinç, âdetâ maddîyattan sıyrılıp nûranîleşmiş bir hâl hissedeceklerdir.

Yazar: Cemil Tokpınar


Harfsoru
Allah razı olsun Mum. Bundan sonra kadın voleybol gibi kadın basketbol maçlarınada gitmeyeceğim.
Son 2 sorum var cevaplarsan Allah razı olsun.
Bundan önce bu maçlara gidiyordum ama sakıncalı olduğunu bilmiyordum , günaha girer mi?
Ve bilmeden bundan önce gittiğim bu aktiviteler tevbe mi bozar mı? Çünkü bende mastürbasyona ve o tip düşüncelere tevbe eden biriyim.

Okudunuz mu?  İçki dökülen elbise ile namaz kılınır mı

Kayıtsız Üye
Hocam selamlar.Ben tesettürlü bir öğretmenim.Basket sahasında topu potaya atmaya çalışınca kendimi psikolojik ve fiziksel olarak huzurlu hissediyorum.Yalnız saha açık ve erkekler de bu durumu görüyor.Günah mı hocam?Vicdanen tam rahat değilim.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.


arifselim
Aleykum selam. Erkeklerin de olduğu ve kadının tesettürünü tam bir şekilde koruyamadığı ortamlarda bu tür sporlar yapmak uygun bir şey değildir. bu sporu yapabilirsin ama erkeklerin olmadığı ortamlarda yapmalısın.

Okudunuz mu?  Allah Rızası Için Bu Konunun Içinden Cıkacak Ilim Sahibi Birini Arıyorum..

erkeklerle voleybol oynamak gunahmi

Bu kategoride yer alan İstimna yapan lanetlidir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadınlar basketbol ve voleybol maçını izlemek günah mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.