Anasayfa
2 Eylül 2022, 7:47
sizden95
Abone

İslamda Dinde Sayıların Hikmeti Nedir?

İslamda Dinde Sayıların Hikmeti Nedir?

kara1661
islamda sayı var mıdır

selamünaleyküm şunu sormak istiyorum şifa niyetine veya herhangi bir hacetimizin olması için kur’an dan ayet , sure veya ESMAÜL HÜSNA dan RABBİMİZİN isimlerinden belli sayılar kadar okuyoruz bu misal 7 veya 11 veya 21 veya daha fazla bu sayıların faziletleri nelerdir ? neden ? şimdiden ALLAH(C.C) RAZI OLSUN


Cevap: İslamda Dinde Sayıların Hikmeti Nedir?

Darusselam
İslamda Dinde Sayıların Hikmeti Nedir?
islam dininde sayıların hikmeti nedir?

Kur’an-ı Kerim’de Allah’ı ‘çok’ zikretmemiz emredilir. Aynı şekilde tesbih ve hamd ile meşgul olmamız, Peygamber Efendimiz’e (sas) salât ü selâm okumamız istenir. Peki bu zikir, tesbih ve salevatlarda sayıların önemi var mıdır yoksa aslolan zikrin akılda ve kalpte karşılık bulması mıdır?
Kâbe’nin 7 kere tavaf edilmesi, namaz tesbihlerinin 33’er kere tekrar edilmesi, hacet için okunan Salat-ı Tefriciye’nin 4444 ile sınırlı tutulması ya da Esma’ül Hüsna zikirlerinde belirli sayıların gözetilmesi, dinimizde ibadet, zikir ve dualarda belirli bir sayı sınırlamasına gidildiğini gösteriyor. Zikir ve dua noktasında sayılara takılıp kalmak kimi ilahiyatçılar tarafından asılsız bir uygulama olarak kabul edilse de, hadislerde sayıların önemini görmek mümkün. Mesela Hz. Aişe’den rivayet edilen bir hadiste, Peygamberimiz’in (sas) gece teheccüt namazına on defa tekbir, on defa tahmid (elhamdülillah), on defa tesbih (sübhanAllah), on defa tehlil (lâ ilâhe illAllah) ve on defa istiğfar çekerek başladığı biliniyor. Ayrıca Fatiha Sûresi’nin 7 defa, namaz sonrası tesbihlerinse 33’er defa okunması gerektiği gibi daha da örneklendirilebilecek hadisler bağlamında, zikirlerde sayı takip etmek sünnet olarak da yorumlanabiliyor. Bu açıdan, özellikle zikir ve ibadetlerin Kur’an ve hadislerde sayılarla beraber verilmesi, Allah’ın ve Resulü’nün yalnız nasıl ve ne şekilde ibadet edileceği konusunda değil, ölçüsü konusunda da yol gösterdiği anlamına geliyor. Günde kaç vakit ve her vakitte kaç rekat namaz kılmak gerektiği, ne kadar oruç tutulacağı ve verilecek zekatın miktarı gibi (onlar kadar net çizgilerle çizilmemiş olsa da), zikir ve dualarda da olası ölçüyü ifade ediyor.
Bu durumda mantık gözetmenin pek doğru olmadığını ifade eden Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sait Mermutlu’ya göre verilen sayılar manevi kilit hükmüne sahip. Yani bazı İlahi sırların açılabilmesi için belirli sayıda tesbihin veya salavatın çekilmesi gerekiyor. Bunun yanında dil açısından mükemmel bir yapıya sahip olan Kur’an’da da sayılar büyük önem taşıyor. Cin Sûresi’nin 28’inci ayetinde; Allah onların nezdinde olup bitenleri ilmiyle çepeçevre kuşatmış ve her şeyi bir bir saymıştır. ifadeleriyle de belirttiği gibi, Kur’an matematiksel olarak da rastgelelik arz etmiyor.

Okudunuz mu?  Secdede subhane rabbiyel azim demek

Hangi sayı nerede geçiyor?

3:Dini kaynaklarda Allah tektir, teki sever. hadisinden yola çıkarak 3 sayısı, ilk tek çoğul sayı olması nedeniyle önemli sayılıyor.
7:Kur’an’da 15 kere geçen 7 sayısı, hadislerde ve ibadetlerde de özel olarak vurgulanan sayıların başında. Tavafta Kâbe’nin etrafı 7 kere dönüldüğü gibi Safa ve Merve arasında da 7 kere gidip gelmek gerekiyor. Mina’da şeytana 7 taş atıldığı gibi cehennemin 7 derekesi olması, semanın da 7 kat kabul edilmesi bu sayıyı özel kılıyor. Ayrıca Kur’an’da da bahsedilen menkıbelerde Tufan’a yapılan hazırlığın 7 gün sürdüğü, gemiden uçurulan güvercinin 7 gün boyunca uçtuğu, Firavun’un rüyasında 7 semiz ineğin 7 cılız ineği yediğini görmesi ve Hz. Yusuf’un bu rüyayı 7 bolluk yılı 7 kıtlık yılı olarak yorumlaması da bu sayıyı özel kılıyor.
33 ve 99:Namaz tesbihatlarında 33 sayısı önemli. Müminler namazlarının sonunda tesbihat yaparken SübhanAllah , Elhamdülillah ve Allahü Ekber gibi mübarek kelimelerle Yüce Allah’ı tesbih, senâ ve tâzim ederken bu sayıya riayet ederler. Bu tesbihlerin toplamı ise Esma-i Hüsna’nın da adedi olan 99’a ulaşıyor.
40:Genelde edilecek dualarda asgari sayı olarak kabul ediliyor. Ayrıca Müslim’den rivayet edilen Fal baktıran falcıya inanmasa da 40 gün namazı kabul olmaz. ve Ebu Nuaym’dan aktarılan Helali ve haramı açıklayan 40 hadisi ümmetime bildiren, âlim olarak haşrolunur. ayetlerinde de aynı şekilde çokluk bildiren asgari sayı olarak geçiyor.
1000: İhlâs Suresi’ni 1000 defa okumanın faziletiyle ilgili de Kim ki bin kere İhlas Sûresi’ni okursa, kendi nefsini Allah’tan satın almış olur. hadisi bulunuyor.

Okudunuz mu?  Kürtaj Günah mı?

Cevap: İslamda Dinde Sayıların Hikmeti Nedir?

yasemin
Yedi (7) sayısının hikmeti nedir?

– Yedi sayısının bir çok hikmeti olabilir. Ancak –kanaatimizce- en önemli bir hikmeti, onun Cenab- Hakkın 7 sıfat-ı subutiyesine işaret eden bir sayı olmasıdır. Bilindiği üzere, Eşari’ye göre, Allah’ın ilim, kudret, kelam, sem'(işitme) Basar(görme), hayat, irade adlı 7 subûtî sıfatı vardır. Bu sıfatlar hem kâinat hem de insanlık âleminin nizam ve intizamına bakar. Teşbihte hata olmasın, güneşin 7 renkli ışığı her tarafta parladığı gibi, Şems-i Ezelînin (Ezelî Güneşin) de yedi sıfatı her tarafta parlayıp durmaktadır.

Okudunuz mu?  Signatür ayarı ne demek?

– Yedi sayısının bu genel hikmeti yanında daha bir çok özel spesifik/bulunduğu yere göre kendini gösteren hikmetleri vardır. Örneğin, Kur’an’ın başlangıç Suresi /Fatiha Suresinin ayet sayısı 7’dir. Başlamak kelimesinin kök harfleri olan B-D-E nin ebced değeri de 7’dir. Ayrıca Kur’an ezelden gelmiş ebede gidecek bir kitaptır. E-B-D harflerinin ebced değeri de 7’dir. Ve Kur’an miladî 7. asırda inmiştir.

Okudunuz mu?  Allah'ı Hissedemiyorum

islamda sayıların sırrı, dinde sayıların önemi, kuranda 21 sayısının manası

Bu kategoride yer alan Kopya çekmek hakkında soru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Dinde Sayıların Hikmeti Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.