Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:04
sizden92
Abone

Yeter artık sözü Talakta kinayeli söz grubuna girer mi.

Yeter artık sözü Talakta kinayeli söz grubuna girer mi.

fikri solmaz
merhabalar ben karımla kavga ettim. karım kendi memleketini ziyaret ettiğimiz bir zamanda kalabalık bir çarşı ortasında bana bağrırdı. bana bağırma diye defalarca uyarmama rağmen bağırmaya devam etti. ve herkes bize baktı. rezil oldum. eve gelince gel otur bana niye öyle yaptın dedim. gelmedi. bana beddua etmeye ve benden şikayetlenmeye devam etti. ben de anne ve babasına eşimle son dönemde aramızdaki birçok problemden bahsetmeye başladım.karımı ailesine şikayet ettim çünkü son dönemde bana yemek bile yapmıyor. hergün ayrılmaktan bahsediyor. bunları konuşurken şeytanın da nefsimi şişirmesiyle kendimi çok haklı gördüm ve "bıktım, usandım, yeter be, yeter artık, bu kadar da yapılmaz ki, eşimi kastederek ne çekeceğim ben bunu, niye çekeyim, eşime döndüm ve ne çekeceğim ben seni be , hayatım mahvoldu, yeterse de yeter be" gibi laflar söyledim. bunları söylerken kafamdan şeytanın da telkinleriyle ayrılık düşünceleri geçiyordu ama ben bu sözleri eşime "seni boşadım" manasında söylemedim. yeter artık sözünü eşimin davranışları için mi yoksa evlilik kurumu için mi söyledim tam bilmiyorum. şu anda bu sözleri tam olarak hangi niyetle söyledim tam olarak kestiremiyorum ama tek bildiğim eşimden asla ayrılmak istemediğim. şimdi bu durumda bu nikahın durumu nedir? sarfettiğim sözler kinayeli boşama grubu sözlerine girer mi? bu sözlerden dolayı nikaha zarar gelir mi? hcam Allah razı olsun sizlerden.

Okudunuz mu?  Bir yeri çok seviyorum manasında şuraya kurban olayım demek küfür müdür?

Cevap: Yeter artık sözü kinayeli söz grubuna girer mi.

mum
< ama tek bildiğim eşimden asla ayrılmak istemediğim >
Kardeş, Talak konusu okunmadan bu meseleler anlaşılmaz.

A) Sarih ve Kinayî Talak

Sarih boşama, boşamadan başka mânâya gelmeyen bir sözdür. Kinayî boşama İse, boşama mânâsında açık olmayıp boşama mânâsına geldiği gibi başka mânâya da gelen sözdür. Bu bakımdan boşama, sarih ve kinayî olmak üzere ikiye ayrılır.

Okudunuz mu?  Hz.Muhammed (Sav) zamanında tarikat varmıydı ?

A. Sarih Talak

Sarih boşama, boşamadan başka bir mânâya gelmeyen lafızlardır. Bu da üç kelimedir; talak, firak ve serah. Bu lafızların talak’a delâlet ettikleri kesindir. Çünkü şeriatta bu lafızlar, genellikle bu mânâda kullanılır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de de bu mânâda kullanılmıştır.

Okudunuz mu?  Hakkı ve sabrı tavsiye etmek

Ey Peygamber! Kadınları boşamak istediğiniz zaman (=tallaktumû) onları (temizlenme) vakitlerinde (ve münasebette bulunmadan) boşamayın. (Talak/1)

Eğer dünya hayatını ve süsünü istiyorsanız, gelin size boşanma (=serahen) bedellerinizi vereyim ve sizleri güzellikle salayım.

(Ahzab/28)

Veya güzellikle onlardan ayrılın (=fârikû).

(Talak/2)

Bu kelimelerin tercümesi de sarih talak kabul edilir. Çünkü bu kelimeler o dilde talak mânâsında kullanılmaktadır.

A/b. Kinayi Talak

Kinayî boşama, kullanılan lafız boşama mânâsında açık olmayıp boşama mânâsına geldiği gibi, başka bir mânâya da gelen sözle olur. Meselâ enti baliyyetun (sen benden hâlisin), enti beriyyetun (sen benden berisin), enti bettetun (aramız kesiktir), îzhebî haysu şi’te (dilediğin yere git), ilhakı biehlike (ailenin yanına git), habluki ala ğaribiki (yuların omu-zundadır, yani serbestsin), a’zibi (benden uzaklaş), ağrubi (benden ayrıl), enti aleyye haramun (sen bana haramsın) gibi kelimelerin tümünün boşanmaya delâlet etmesi kinaye yoluyladır. Çünkü bu lafızlar, boşanmaya delâlet edebileceği gibi, başka mânâlara da gelir.

Okudunuz mu?  İmam şafinin mezarı nerededir?

Boşamada Kinayî Lafızları Kullanmanın Meşru Olduğunun Delili

Kinayî lafzın boşanmaya delâlet etmesinin delili, Hz. Aişe’den rivayet edilen şu hadîstir; "Cevn kızı (Umeyme), Rasûlulİah(a nikâh olunup) huzuruna girdirildiği ve Rasûlullah da ona yaklaştığı zaman ‘Senden Allah’a sığınırım!’ dedi. Bunun üzerine Rasûlullah ona ‘Sen şanı büyük olan Allah’a sığındın, artık ailenin yanına git!’ buyurdu".[3]

Okudunuz mu?  Camide tek namaz

Hz. Peygamber’in ‘ailenin yanma git’ demesi, kinaye yoluyla boşamanın meşruiyetine delildir.

Sarih ve Kinayî Lafızların Hükmü

Yukarıda anlattıklarımızdan, sarih lafızlarla yapılan boşamanın -boşama niyeti olmasa dahi- kesin olarak tahakkuk ettiği anlaşılmıştır,

Kinayî lafızlarla boşamaya gelince, -bu tür boşama halk arasında şöhret bulmuş olsa da- onda niyet şarttır. Meselâ boşama niyeti olmaksızın aleyye’l-haram (benim üzerime haram olsun), enti aleyye haram (sen bana haramsın) gibi lafızlarla boşama gerçekleşmez.

Okudunuz mu?  Oyunda şirk olur mu

Tebük gazvesine katılmayan Ka’b b. Mâlik’e Hz. Peygamber, hanımından ayrılması için haber gönderdiğinde Ka’b b. Mâlik gelen haberciye (Huzeyme’ye) şöyle sordu:

– Karımı boşayacak mıyım, yoksa ne yapacağım?

– Hayır, boşama! Yalnız ondan ayrı dur, hanımına yaklaşma!

"Bunun üzerine karıma ‘Haydi babanın yanına git, Allah bu iş hakkında hükmünü verinceye kadar orada kal’ dedim".[4]

Bu hadîs, boşama niyeti olmadan söylenen kinayî lafızlarla boşanmanın tahakkuk etmediğine delâlet eder.

Daha sonra Allah Teâlâ Ka’b b. Mâlik ve iki arkadaşını affettiğini bildirince, yeni bir nikâha gerek duymaksızın hanımını geri getirmiştir. Ka’b b. Mâlik boşamaya niyet etmediği için 5u sözlerle boşanma geçekleşmemiştir.

Okudunuz mu?  Kulaklık takmak orucu bozar mı ?

Cevap: Yeter artık sözü Talakta kinayeli söz grubuna girer mi.

fikri solmaz
Hocam teşekkürler. O zaman bizim durumumuzda da nikah devam ediyor diyebilir miyiz? Allah rızası için bir cevap daha.


Cevap: Yeter artık sözü Talakta kinayeli söz grubuna girer mi.

mum
< O zaman bizim durumumuzda da nikah devam ediyor diyebilir miyiz? >
Kinayeli sözü zaten boşama niyetiyle söylemediğini yukarda yazmışsın
daha vesvese yapmana gerek yok, nikahına zarar gelmemiş.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam. Ben kalbi sıkıntılı bir insanım. Bu vesvese hastalığı mıdır bilmiyorum. İki aylık evliyim. Son zamanlarda zihnimi talak konusu meşgul ediyor. İçimde de talak korkusu var. Eşimle konuşurken bana talakı hatırlatacak bir söz söylesem sanki onu talak niyetiyle söylemiş gibi oluyorum. Mesela "tamam", "kendine iyi bak", "boş", "bitti" gibi kelimeleri eşime söylerken aklıma birden talak geliyor ve sanki o niyetle söylemiş gibi oluyorum, sonra da nikahıma zarar geldi düşüncesiyle sıkıntıya kapılıyorum. Hocam böyle olunca nikahım zarar görür mü? Bu sürekli böyle oluyor. Bunun hükmü nedir hocam? Teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Ağızdan çıkan sözlerin hangileri bize yükümlülük getirir ?

Tevbe
Aleyküm selam bu gibi sözler ile boşama olmaz boşama için boşama niyetini kalpten geçirerek söylenmesi gerek. Sizinkiler vesvese ve 2 aylık evlisiniz boşanmayı aklınıza getirmeyin allah-ü Teala yuvanıza ferahlık, bereketlilik buyursun. Evliliğiniz hayırlı olsun.


Kayıtsız Üye
Hocam eşimle 1 yıl evvelsine kadar çok kötü günlerimiz kavgalarımız vardı bir kere annemler gidiyorum dedim gidersen git dedi şuan Elhamdülillah hersey iyi ama eski kavgalarımızdan nikaha bir sıkıntı geldimi diye arastırırken kinayeli sözleri gördüm erkeğin niyetinin önemli oldugunu okudum eşime sordum ben bosanmayı hiç düşünerek konusmadım diyo ama 1 yıl gecmiş ve gercekten kavgalarımız coktu ve kafası karısıktı o zaman bosanma niyetiyse söylemiştir diye çok korkuyorum belki o bile hatırlamıyo niyetini rahatlamak istersen nikah tazeleyelim kıyalım diyo ne yapmalıyız hocam şuan hersey iyi oldugu için belkide böyle düşünüyo o zaman bilseydim sorardım

Okudunuz mu?  En sonunda intihar edicem nolur bir çare

mum
< ben bosanmayı hiç düşünerek konusmadım diyo >
Kinayeli ifadelerde kocanın amacı/niyeti önemlidir. Niyetim boşama değil demişse artık vesvese yapmanın bir manası yoktur.


kinayeli talakta niyet, kinayede manasini bilmemek, kinayeli talak

Bu kategoride yer alan Birisine şeytan demek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yeter artık sözü Talakta kinayeli söz grubuna girer mi. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.