Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:30
Namazlar
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Vitr Namazı Yatsıdan Önce Kılınabilir mi?

Hanefi Mezhebinde Vitr Namazı Yatsıdan Önce Kılınabilir mi?

musab
Hanefi Mezhebine göre vitr namazının vakti yatsı vaktinin girmesiyle başlar.Yatsı vakti girmiş ama biz kılmamışsak vitr namazı vakti yine girmemiştir.

Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre vitr ne olursa olsun yatsıdan önce kılınamaz.İsterse unutarak bu işi yapmış olsun hüküm değişmez.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Akşam Namazında Ezanla Kamet Arasında Beklemek

Bunun delili ,ALLAH vitri,size yatsı ile fecrin doğusu arasında meşru etmiştir hadisidir.Aslında bu hadisi ben yatsı namazından sonra değilde,yatsı vakti girdikten sonra meşrudur olarak anlarım.

İmamı Azam unutarak böyle yapanın vitr namazının ve yatsı namazının sahih olduğunu söylemiştir.

Aslında iki görüş arasındaki farkın sebebi şu.İmamı Azam vitr namazına vacip yani ameli farz diyor.İmameyn ise müekked sünnet diyor.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Sehiv Secdesi Ne Zaman Yapılır?

Yani İmamı Azama göre vitr yatsının sünneti felan değil,müstakil ayrı bir namazdır.Yatsıya bağlı değildir.Ama imameyn’e göre vitr namazı yatsının bir nevi son sünneti gibidir.Son sünnet doğal olarak başta kılınmaz.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Vitr Namazı Yatsıdan Önce Kılınabilir mi?

EHLİMAN
Vitir namazı yatsı namazından sonra kılınmaktadır.Bu hep böyledir.Zaten yatsı namazı farzdır.Bu nedenle ilk önce farzı yerine getirmek gerekir.Ondan sonra da vitir kılınmalıdır.

Okudunuz mu?  Namazı aksatmanın günahı

Yorum: Hanefi Mezhebinde Vitr Namazı Yatsıdan Önce Kılınabilir mi?

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Ben yatsıyı kıldım vitri de kıldım. Sonra yatsının niyetinde şüpheye düştüm yatsının farzına niyet ettiğime emin olamadım. Vitri kılarken de 3.rekatta zammı sureyi okuduğuma emin olamadım. Ikisini de tekrar kıldım. Sonra yatsının rekâtlarında tekrar şüpheye düştüm 3 ve 4. rekâtı kılmayı unuttum galiba. Farzı tekrar kıldım ama vitri kılmadım. Hepsini de secde-i sehvle beraber kıldım. Vitri kaza etmem gerekir mi? Yoksa vesvesedir deyip geçmeli miyim?
Bir de yatsının farzını tekrar kılarsak son sünneti de vitr gibi telrar kılmak gerekir mi son sünneti doğru kılmış olsak da sayılmaz mı?

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Kadei Ulada Tahiyyat Okumanın Hükmü Nedir?

Yorum: Hanefi Mezhebinde Vitr Namazı Yatsıdan Önce Kılınabilir mi?

mum
Namazdan sonra gelen şüpheler geçersizdir yani namaz tekrar kılınmaz.

Bu kategoride yer alan Sabah namazının sadece sünneti vaktinde kılınamamışsa kaza edilebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Vitr Namazı Yatsıdan Önce Kılınabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.