Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:58
Mezhepler
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Şehit Yıkanır mı?

Hanefi Mezhebinde Şehit Yıkanır mı?

musab
Hanefi Mezhebine göre ,şehit temizse yıkanmaz.Temizlikten kasıt, şehitlik emaresi olmayan pis şeylerin olmamasıdır.Kan elbette olacaktır.Kanlar temizlenmez.

Eğer şehit olan kişi,cünüp,hayız,nifas halindeyken şehit olmuşsa mezhepte 2 görüş var;

Birinci görüş;Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bu şehit yıkanmaz.

Okudunuz mu?  Maliki mezhebinde orucu bozan şeyler

İkinci görüş,İmamı Azama göre bu şehit yıkanır.

Delillerine gelince;

2 tarafda aynı hadise dayanıyor.Ama hadisi farklı yorumluyorlar.

Hadis şöyle:Hanzala bin Ebu Amir uhudda şehit düşüyor.Peygamberimiz melekleri arkadaşınız Hanzalayı yıkarken gördüm diyor.Durum eşine anlatılınca Hanzalanın cünüp olduğu anlaşılıyor.Hanzala zaten yeni evli benim bildiğim.Çünkü 1 yıl önceki bedir savaşında bekar.Bilal ,sabah haydi savaşa diye çağrı yapınca gusül alamıyor.Kılıcını kuşanıyor orduya katılıyor.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cünüpken Müslüman Olan Kafire Gusül Almak Farz mı?

Birinci görüşün yorumu şu;eğer yıkamak gerekseydi sadece melekler değil insan cinsinden birinin de yıkaması istenirdi.Ama hadiste sadece melekler yıkadı diyor.O yüzden yıkamak gerekmez.

İkinci görüşün yorumu şöyle;birinci görüştekilere der ki;Önemli olan yıkamaktır,kimin yıkadığının önemi yok.Meleklerde yıkasa yıkama işi yapılmış olur.Dolayısıyla bu durumdaki kişiler yıkanmalıdır.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Kirpi Eti Yemek Helal mi?

Kendi görüşüme gelince,eğer insanların da şehiti yıkaması istenseydi peygamberimiz sahabesine söylerdi yıkayın diye.Ama söylemiyor.Meleklerin yıkamasının sebebi şu olabilir.Ölen kişi şehit olduğunu bildiği halde,ben cünüp öldüm diye üzülür.Keşke abdestli ölseydim diye iç geçirir.Meleklerin yıkamasının sebebi bu olabilir.Benim görüşüm ,İmam Muhammed ve Ebu Yusufun kavli olan birinci görüştür.

Okudunuz mu?  Sebataycılık / Sebataist ler. Nedir? kimlerdir?

Cevap: Hanefi Mezhebinde Şehit Yıkanır mı?

EHLİMAN
Şehitler oldukları gibi gömülürler.Onların yıkanması yoktur.Zira onlar ölü değildir .Gerek ülkesini savunmak gerek ise dinini savunmak ve yaymak için ölen tüm şehitler cennet ile müjdelenmiştir.Bu nedenle Müslümanlar şehit olmayı çok isterler.


şehit

selime yavuz
hocam selamün aleyküm benim yeğenim camın önünde ona gülümseyen şehit görmüş ne tuaf o sene oturdukları binanın altından şehit naaşı çıkarmışlar şehidi görenler hayrete düşmüşler çünki sanki yeni gömülmüş gibi bozulmadan duruyormuş sorum şehitler gerçekten hiç şekli bozulmuyormu. bide bütün şehitlerimize Allah tan rahmet ailelerine sabırlar dilerim…bunu sizlerle paylaşmak istedim…

Okudunuz mu?  Örneklerle Mecelle Ahkamı - Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye

şehitler yıkanırmı, sehit cenazesi yikanirmi, şehitler yıkanır mı

Bu kategoride yer alan Hanefi Mezhebinde Şehvetsiz Gelen Meniden Dolayı Gusül Gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Şehit Yıkanır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.