Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:21
missa03
Abone

Kader çeşitleri nelerdir?

Kader çeşitleri nelerdir?

Kayıtsız Üye
Kader kaç çeşittir? Kader hakkında kısaca bilgileri açıklar mısınız ?


Cevap: Kader çeşitleri nelerdir?

Darusselam
Kader kaç çeşittir? kısaca açıklar mısınız

Kaderi ikiye ayırabiliriz; ızdırari kader, ihtiyari kader.

"Izdırari kader"de bizim hiçbir tesirimiz yok. O, tamamen irademiz dışında yazılmış. Dünyaya geleceğimiz yer, annemiz, babamız, şeklimiz, kabiliyetlerimiz ızdırari kaderimizin konusu. Bunlara kendimiz karar veremeyiz. Bu nevi kaderimizden dolayı mesuliyetimiz de yok.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin içerdiği temel konular nelerdir?

İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir.
Kalbimiz çarpıyor, kanımız temizleniyor, hücrelerimiz büyüyor, çoğalıyor, ölüyor. Vücudumuzda, bizim bilmediğimiz birçok işler yapılıyor. Bunların hiçbirini yapan biz değiliz. Uyuduğumuz zaman bile bu tür faaliyetler devam ediyor.

Okudunuz mu?  Salati tefriceyi ne 4444 ne kadar sürede okunmalı veya 4444 kere okuyana kadar zaman suresizmi?

Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki, kendi isteğimizle yaptığımız işler de var. Yemek, içmek, konuşmak, yürümek gibi fiillerde karar veren biziz. Zayıf da olsa bir irademiz, az da olsa bir ilmimiz, cılız da olsa bir gücümüz var.

Yol kavşağında, hangi yoldan gideceğimize kendimiz karar veriyoruz. Hayat ise, yol kavşaklarıyla dolu.

Okudunuz mu?  Kişisel bakımımızı ihmal edersek ne gibi sorunlarla karşılaşırız

Şu halde, bilerek tercih ettiğimiz, hiçbir zorlamaya maruz kalmaksızın karar verip işlediğimiz bir suçu kendimizden başka kime yükleyebiliriz?
Demek ki, Allah bildiği için insanlar yapıyor ve cennete veya cehenneme gidiyor değildir. Aksine, Allah kullarının kendi iradeleriyle ne yapacaklarını bilmektedir. Eğer insan yaratılmasaydı, o zaman insan denilen varlık olmadığına göre onların yaptığı bir şey de olmayacaktı.

Okudunuz mu?  Eşim beni facebookta aldatıyor

Abilerim ablalarım size bir soru danışmak istiyorum

Emre8585
Abilerim ablalarım size bir soru danışmak istiyorum Mesleğimiz bizim kaderimizmidir atıyorum ben polislik istiyorum ama sondan vazgeçip Bilişime geçiyorum ama kaderimde polislik var kafam karışık umarım dediğimi anlamışsınızdır lütfen yardım edin


Yorum: Kader çeşitleri nelerdir?

Tevbe
Sadece meslek değil her şey kaderimiz’dir ancak bunu bilmeye bizim ilmimiz yetmez. Bir üstte arkadaşımız güzel açıklamış bir çok yol ve bir çok sonuç vardır, biz yolların başını biliriz ama sonunu Allah’ü Teala yüce ilmiyle bilir.

Okudunuz mu?  Birinden şüphelenmek günah mı

Emre8585
Abilerim Allah sizden sonsuz kez razı olsun benim anladığım meslek bir seçim yani kendi irademizle oluyor bunu öğrenmek istiyordum öğrendim sağolasınız


kader çeşitleri, kaç çeşit kader vardır, kader kaç çeşittir

Bu kategoride yer alan Hatim başlarken okunacak dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kader çeşitleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.